Neovisni novinarski portal
21.9.2021.
BANDIĆGRAD / POLITIKA
Pustoš nakon 'preuređenja'

Oba su pala:
Posječena dva od tri posljednja stabla – osveta gradonačelnika prosvjednicima?

Pustoš nakon 'preuređenja'

-Na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu Bandić posjekao još dva stabla. Jesu li stabla „pala“ kao osveta razljućenog gradonačelnika? Kada razmislimo o njegovom načinu ponašanja kada je pod pritiskom, lako moguće – upozoravaju građane iz građanske incijative Vratite magnoliju, u kojoj već mjesecima prosvjeduju svake srijede u 18 sati i u drugim prilikama radi, po mnogima, skandalozne devastacije okoliša tzv. Meštrovićevog paviljona usred Zagreba.

Inače, u slučaju navedenih stabala koja su pala pod nemilosrdnim pilama gradske uprave ‘iz aviona’ je vidljivo kako je obrazloženje o bolesti stabala u najmanju ruku dvojbeno. Presječena debla stabala naizgled upućuju kako je drveće vjerojatno bilo zdravo, te kako je u ovom slučaju bolest prisutna negdje drugdje.

Pustoš nakon ‘preuređenja’

– Gradonačelnika su u ponedjeljak prilikom obilaska gradilišta na Trgu žrtava fašizma izviždali aktivisti inicijative Vratite magnoliju zbog čega je pobjegao glavom bez obzira. Je li rušenje stabala javora njegova osveta? Srušena su dva od tri preostala stabla na Trgu žrtava fašizma. Radi se o javorima koje su ljetos radnici Zrinjevca jako orezali. Sada kažu da su stabla bolesna. Čini se da jer su sva stabla na Trgu žrtava fašizma posječena jer su prema nalazu inženjera iz Zrinjevca bila „bolesna“. Moramo se zapitati kakvi to stručnjaci rade u gradskom komunalnom poduzeću koje održava sve zelene površine u gradu Zagrebu kada se na jednom od najljepših gradskih trgova razboljelo baš svo zelenilo, ukupno 22 stabla i 20 grmašica, od kojih je jedna bila zaštićena i posebno vrijedna konopljika – kažu u incijativi Vratite magnoliju.

Inače, gradonačelnik M. Bandić je primijećen u nenajavljenom obilasku gradilišta s kojeg je nekoliko dana ranije, kako kažu u incijativi Vratite magnoliju, kukavički pobjegao praćen sirenama i zvižducima aktivista koji već pola godine ukazuju na devastaciju Trga žrtava fašizma i od nadležnih traže odgovore.

Gradonačelnik i pratnja u nenajavljenom obilasku

– Ovog puta na obilasku nije bilo novinara niti zaposlenika u gradskim službama. Jesu li stabla „pala“ kao osveta razljućenog gradonačelnika? Kada razmislimo o njegovom načinu ponašanja kada je pod pritiskom, lako moguće  – napominje u ime inicijative Vratite magnoliju Jasna Šumanovac, koordinatorica Zelenog telefona Zelene akcije.

Kako kažu u inicijativi Vratite magnoliju, od samog početka naših okupljanja srijedom bilo je jasno kako su čupanje magnolija i devastacija Trga žrtava fašizma zapravo simbol uništavanja našeg grada i tipičan primjer na kojemu možemo vidjeti kako našim gradom upravlja ova gradska uprava na čelu s Milanom Bandićem.

-U petak su, sječom dva od preostala TRI stabla, gradske vlasti ogolile do kraja Trg žrtava fašizma ali i sebe. Stoga ćemo u srijedu ponovno pozvati na ostavku i odgovornost, prije svega gradonačelnika, ali i svih uključenih u ovu devastaciju i nećemo dozvoliti da se zaboravi tko je za to odgovoran. Krajnje je vrijeme da se ovim gradom upravlja na transparentan način i da se realiziraju projekti u korist javnog, a ne privatnog interesa. Ovakva devastacija se više nikada ne smije dogoditi. Zato se u još većem broju vidimo u srijedu u 18 sati kod fontane – vele u incijativi građana koji, kako opetovano ističu, ne namjeravaju odustati od prosvjeda, bez obzira što glavnina Zagrepčana još ne shvaća razmjere posljedica ‘preuređenja’ tog trga i drugih javnih površina u Zagrebu.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI