Neovisni novinarski portal
17.5.2021.
koncertiranje
Ferry rasprodao karte u 36 sati

Ferry oderi:
Rasprodani Bryan F. (72) u Šibeniku, karte se nude i po 1500 kuna

Ferry rasprodao karte u 36 sati

Bryana Ferryja, planetarno popularnog glazbenika koji će koncem mjeseca napuniti 73 godine, ne treba posebno predstavljati, kako se to kaže. Otkad se počeo baviti glazbom, davne 1971. godine, pa do dolaska u Šibenik trebalo mu je 47 godina. U srijedu, 5. rujna, u 21.45 sati, nastupa pod otvorenim nebom na slikovitoj šibenskoj tvrđavi sv. Mihovila. Karte za njegov koncert prodane su u pretprodaji u svega 36 sati još u ožujku ove godine, po cijeni od 430 kuna. Nisu ni dočekale regularnu prodaju po 490 kuna. No zato sada vlada svojevrsna jagma za ulaznicama, pa ih neki na Njuškalu prodaju čak za 1500 kuna komad, dok ima i onih skromnijih koji traže samo 900 kuna za upad na Ferryja. Koga zanima, poveznice na te oglase su u prethodnoj rečenici označene crvenom bojom. Što reći nego… Ferry oderi.

Tako je Šibenik postao najpoželjnije odredište za ljetne koncerte za publiku s ponešto sofisticiranijim  glazbenim ukusom. Dakako, put do današnje slave mu je kroz trnje prokrčio neumorni Mate Škugor i suradnici koji su priredili Terraneo, festival koji je prerano preminuo nakon kratkog i plodonosnog života i mnoge u Hrvatskoj ostavio u žalosti. No tragom toga, nasljedili su ga festivali nešto manjeg  formata i visoke kvalitete, poput Super Uha u Primoštenu, potom Regius itd. I ovoga je ljeta u Šibenku bilo vrsnih koncerata, primjerice Kruder&Dorneister, Mario Biondi itd., a od kojih je Ferryjev posljednji u nizu ove sezone, čime se posebno diče u ustanovi Tvrđava kulture Šibenik.

Pozornica na kojoj će zapjevati B. Ferry (72)

-Tvrđava kulture Šibenik najbolje je ostavila za kraj: 5. rujna se bliži, a time raste uzbuđenje pred vrhunac sezone dobrih vibracija na Tvrđavi sv. Mihovila – koncert Bryana Ferryja! Posljednji iz niza ovoljetnih gostovanja glazbenika svjetskog kalibra – LP, Mario Biondi, Róisín Murphy i drugih – kroz koje se Tvrđava sv. Mihovila ponovno dokazala kao vrhunski koncertni prostor, zasigurno će taj status potvrditi i u srijedu. Da se zaista radi o najiščekivanijem koncertu ljeta potvrđuje i rekordan rok u kojem su ulaznice bile rasprodane. Vjerojatno je to jedan od najbrže rasprodanih koncerata posljednjih godina u Hrvatskoj. Nešto više od tisuću sretnika iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva zaputiti će se prema Šibeniku kako bi uživali u večeri bezvremenske glazbe britanskog šarmera – hvale se u Tvrđavi kulture.

S pravom, reklo bi se, jer se, primjerice, u nedalekom Splitu i okolici koncertne atrakcije bili Mile Kitić, Aca Lukas i Milica Todorović (vidi dolje  plakate sa splitskih ulica).

Splitska koncertna scena (foto Facebook)

Inače, Ferryja će u Šibeniku, odakle započinje južnoeuropsku turneju, pratiti sedmeročlani bend, a prije njih će na pozornicu stupiti Paradisio: odnosno tri mlađane Londončanke s pratećim bandom.

Iako je rečeno da ga ne treba predstavljati, podsjetimo kako je još 1971. godine zajedno s legendarnim Brian Enoom, Phil Manzannerom, Paulom Thompsonom i Andy Mackayem osnovao Roxy Music. Što s Roxyijem što samostalno, Ferry se nasnimao 23 albuma, a bio je i jedan od rodonačelnika glazbenog pravca koji su neki nazvali glam-rock. U posljednje vrijeme ga posebno zanima jazz, pa je okupio orkestar jazzera, a voli i obrađivati nekadašnje hitove poput Johhnie and Marie Roberta Palmera ili pak Back in black Amy Winehouse.

Video spotovi spomenutih ne baš poznatih pjesama (u njegovoj izvedbi) su nanizani ispod, a prije njih evo i spota u kojem rijetko bradati Bryan Ferry pjeva pjesmu What goes on čuvenih The Velvet Underground.

Ferry oderi.

Paradisio, predgrupa….

Ferry rasprodao karte u 36 sati

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI