Neovisni novinarski portal
20.1.2022.
EKOLOGIJA
Eko Krka Knin na šibenskoj plaži Banj: Dođite i preuzmite besplatne posudice za otpatke

Eko Krka Knin na šibenskoj plaži Banj:
Dođite i preuzmite besplatne posudice za otpatke

Ekološka udruga „Krka“ Knin, jedna od najmarljivijih građanskih udruga u Dalmaciji (i šire) dijeli besplatne posudice za otpatke na plaži Banj u Šibeniku u srijedu, 26. rujna 2018. i u petak 28. rujna 2018. od 16:30 do 18:00 sati. Eko Kninjani, zaslužni za niz korisnih proektau Kninu i drugdje, održat će građanske akcije besplatne podjele eko-bin posudica za sitni otpad građanima i turistima na plaži Banj u Šibeniku, a tzv. eko-bin posudice za sitni otpad moći će se preuzeti i u prostoru turističke zajednice grada Šibenika. Ovu građansku akciju Ekološke udruge „Krka“ Knin  financijski podržava Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva. 

-Prisutnost sitnog otpada na neprimjerenim mjestima, među ostalim i na plažama, ne pruža samo ružnu sliku okruženja u kojem živimo, već karakterizira odnos prema ekologiji, kako naše zajednice tako i nas kao pojedinaca. Sitni otpad koji dominira na plažama su opušci cigareta, upotrijebljene šibice, gume za žvakanje, zatvarači boca i limenki, koštice voća, sitni papirići, plastične žličice, štapići od sladoleda, čačkalice…Iako sitan, takav otpad je veliki ekološki problem. Vrijeme razgradnje papira je 3 do 6 mjeseci, opuška cigarete oko 5 godina, limenih i plastičnih čepova preko 100 godina, a sitnog aluminijskog otpada i preko 200 godina. Ciljevi građanske akcije su smanjenje količine sitnog otpada na plažama, zaštita građana posebno djece od mogućih ozljeda ili neugodnosti uzrokovanih odbačenim sitnim predmetima, preventivno djelovanje u područjima riskantnim za pojavu požara, primjerice odlaganje opušaka u eko-bin posudicu, povećanje svijesti o ekološkom odnosu prema plažama i njihovom održivom razvoju i očuvanje okoliša. S toga pozivamo sve zainteresirane građane i turiste da preuzmu i koriste svoje eko-bin posudicu i time daju svoj skromni doprinos u zaštiti okoliša – kaže Inga Kukolj, voditeljica Ekološke udruge „Krka“ Knin.

Pretpostavlja se kako će se ovom akcijom usput smanjiti i količina sitnog otpada koja se može pronaći i na jedinoj šibenskoj gradskoj plaži Banj, zbog koje je, unatoč povremenim nedostacima, Šibenik nedavno u inozemnim publikacijama proglašen najljepšim plažnim gradom u Sredozemlju (vidi Tris). Inače, već su opušci od cigareta ogroman ekološki problem o kojemu većina građanima nema dovoljnu svijest, budući da se procjenjuje kako se na našoj obali u priobalju godišnje odbaci oko  nevjerojatnih – 500 milijuna opušaka (vidi Tris). 

Stoga u srijedu i petak dođite na Banj, pokupite scoje posudice, a možda se i okupate, jer će dotle meteorološke prilike možda biti bolje nego što su danas.

­

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI