Neovisni novinarski portal
1.8.2021.
DOMOVINSKI RAT / HRVATSKA / POLITIKA
Knin 2018.: Vijenci, povjesnica, zastava, mimolet, besplatni grah, M. Škoro, Lidija Bačić, ‘Stina pradidova’ i ‘Croatio iz duše te ljubim’

Knin 2018.:
Vijenci, povjesnica, zastava, mimolet, besplatni grah, M. Škoro, Lidija Bačić, ‘Stina pradidova’ i ‘Croatio iz duše te ljubim’

Sutra, 5. kolovoza, povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ u Kninu će se na jedan dan ponovno sjatiti sva politička vrhuška na čelu s glavešinama iz Hrvatskog sabora, Vlade RH, zbiljski i pseudodomoljubi itd.  Na jedan dan će im svima opetovano biti puna usta kraljevskog grada Knina koji će, sudeći prema dosadašnjim zbivanjima, već u ponedjeljak biti opet zaboravljen, zajedno s problemima zapuštenog gospodarstva, iseljavanja stanovništva, nebrige za okoliš i vode itd.

No to i nije neka novost, kao što nema posebnih iznenađenja ni u programu obilježavanja praznika u Kninu. Red vijenaca i svijeća, red podizanja zastave, misa za domovinu, mimoleti vojnih zrakoplova, podjela graha narodu na podnevnoj žegi, te na kraju ‘spektakularni koncert’ , kako ga najavljuju. A tamo nastupa vlastima mio izvođač Miroslav Škoro i lakoglazbena mu kolegica Lidija Bačić, poznata i po minimalnom odijevanju i hitovima ‘Viski’, ‘Naivna sam ali nisam luda’, ‘Glupačo moja’, ‘Vozačka dozvola’, “Prokleto dobro ljubiš” i “Sat otkucava”.

– Predsjednik Vlade Andrej Plenković, s članovima Vlade, sudjelovat će na obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“, u Kninu, 4. i 5. kolovoza 2018. godine – javljaju iz Vlade RH.

U nastavku prilažu raspored zbivanja na kojima sudjeluju čelnik Vlade RH A. Plenković i društvo. Bit će tu susreta s generalima,  čitanja povjesnica, mimoleta zrakoplova među kojima i novokupkljenih polovnih izraelskih letjelica F16, odlazaka na misu, slušanja pjesama ‘Stina pradidova’ i ‘Croatio iz duše te ljubim’ i tome slično. Evo rasporeda:

Subota, 4. kolovoza:
20.30 Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovat će na prijemu ratnih zapovjednika iz Domovinskog rata (Kninska tvrđava)

Nedjelja, 5. kolovoza:
8.05 Polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomeniku hrvatske pobjede „Oluja 95“

8.15 Prigodna obraćanja

9.30 Početak svečanosti na Kninskoj tvrđavi
Čitanje povjesnice o VRO Oluja

9.43 Zvonjava kninskih crkvenih zvona simbolično će obilježiti ulazak ulazak pripadnika Hrvatske vojske u Knin tijekom vojno-redarstvene operacije „Oluja“

9.44 Podizanje zastave Republike Hrvatske na Kninskoj tvrđavi uz himnu Republike Hrvatske

9.46 Čitanje imena poginulih i nestalih pripadnika u VRO „Oluja“

10.00 Pjesma „Stina pradidova“ koju izvode klape Sv. Juraj i Sv. Mihovil

10.05 Zračni mimolet

10.11 Prigodni program Acro grupe „Krila Oluje“

10.19 Pjesma „Croatio iz duše te ljubim“ koju izvode klape Sv. Juraj i Sv. Mihovil

10.45 Mimohod s Kninske tvrđave do Crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta

11.30 Misa za Domovinu

12.35 Doček sudionika ultra maratona Šibenik-Knin

U Knin će dospjeti i sudionici pješačkog pothvata nazvanog ‘Put Oluje’  kojega svake godine u višednevnom pješačenju prijeđu žene i muškarci, uglavnom članovi dalmatinskih planinarskih društava.

A za široke mase koje nagrnu sutra u Knin tu su i mimohodi motocikala i vremešnih vojnih vozila, štandovi s plastičnim puškama i pištoljima, rukotvorinama, pivom i ćevapima, gledanje u nebo dok prelijeću zrakoplovi, podjela besplatnog graha na užarenom središnjem trgu i na kraju večernji koncert spomenutih izvođača na Trgu A. Starčevića u nedjelju 5. kolovoza s počekom u 21 sat.

Čestitamo svim (su)borcima i građanima Hrvatske obljetnicu dana kada je glavnina Hrvatske oslobođena od okupatora, te izražavamo sućut obiteljima svih stradalih u Domovinskom ratu od njegova početka do završetka 1995. godine.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI