Neovisni novinarski portal
13.6.2021.
POLITIKA
U Srbu obilježen Dan ustanka naroda Hrvatske: Predsjednica zaboravila na Srb i svoj netom otkriveni antifašizam

U Srbu obilježen Dan ustanka naroda Hrvatske:
Predsjednica zaboravila na Srb i svoj netom otkriveni antifašizam

Dan ustanka naroda Hrvatske protiv ustaškog režima i fašističkog terora, 27.srpnja 1941., koji se u socijalizmu slavio kad državni praznik, a u samostalnoj Hrvatskoj tek je “antifašistički datum u državnom kalendaru” , obilježen je tradicionalno u Srbu, kao čin sjećanja na ličke ustanike koji su se suprotstavili neprijatelju i njegovoj represiji.  S obje strane rijeke Une, na području Like  i  Bosne, ustao je narod toga dana u obranu svoje zemlje i svojih prava, što je za samo nekoliko dana dovelo do oslobođenja  područja od Srba i Donjeg Lapca do Bosanskog Grahova i Drvara.

Obilježavanje povijesnog 27. srpnja 1941., podno Spomenika ustanku, organiziralo je Srpsko narodno vijeće ( SNV ), općina Gračac i Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske ( SABA ). Skup je pratio i prosvjed desničarskih skupina predvođenih, uobičajeno, s predstavnicima Autohtone hrvatske stranke prava i Dražena Keleminca, koji traže zabranu proslave, i zbog kojih je obilježavanje Dana ustanka u Srbu bilo pod jakim policijskim osiguranjem.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac izjavio je za HRT da  antifašizam i proslava Dana ustanka u Srbu “znači borbu za slobodu, znači bratstvo različitih naroda, prije svega hrvatskog i srpskog koji su za tu slobodu učinili toliko da ih se mi današnji trebamo sjećati i ne smijemo zaboraviti to što su zajedno učinili za zajedničku zemlju”.

-Bilo je za sve mjesta, za sve ideje koje simboliziraju ovi pozdravi, i za socijaliste, i za liberale, i za konzervativce, a danas svjedočimo da se to  mjesto sužava i da postepeno tvrde kako treba biti mjesta samo za jedne, samo za one desne, i što dalje to sve desnije- kazao je na proslavi Dana ustanka u Srbu, Milorad Pupovac.

Nasuprot Pupovčevom zazivanju sjećanja i poštovanja ustaničkih žrtava, antifašista iz Drugog svjetskog rata, državni vrh već godinama pati od zaborava. Nitko iz državne nomenklature nije bio u Srbu, čak ni naša odnedavno antifašistički osviještena predsjednica  Kolinda Grabar Kitarović koja je još prije koji dan izraelskog predsjednika Reuvena Rivlina  uvjeravala u svoj antifašistički senzibilitet čak i zajedničkim odlaskom u Jasenovac, najveći i najstrašniji ustaški logor na tlu Hrvatske. Kamo inače, odlazi sama, bez pratnje kamera i publiciteta. Nikad kao dio državnog izaslanstva koji će se pokloniti jasenovačkim žrtvama. Kamoli s obiteljima žrtava i osvjedočenim antifašistima. Toliko o iskrenosti prigodno probuđenog antifašističkog duha naše predsjednice .

Umjesto državnog vrha koji ne dolazi jer na antifašističkim obljetnicama nema što reći, došao je notorni “autohtoni pravaš” Dražen Keleminec koji, navodno, ima što reći i u svemu vidi Jugoslaviju.

-Ovo je vrijeme Jugoslavije. Ovo nije Hrvatska. Ovo je Jugoslavija. Ovdje su prvo bili četnici- govorio je kontraprosvjednik Keleminac kojemu su to rijetke prilike u godini za publicitet. Makar i negativni…

A ako u Srbu i nije bilo hrvatskog establishmenta, nadoknadile su to stotine antifašista iz Hrvatske i susjedstva koje sa svojim antifašizmom ne licitiraju, niti kalkuliraju. Položili su vijence palim partizanima na mjesnom groblju i , unatoč desničarskim provokatorima, odslušali poruke onih koji se antifašizma ne srame, nego se njime ponose.

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI