Neovisni novinarski portal
5.8.2021.
POVIJEST/SADAŠNJOST
Najava prvog Festivala djetetau Slobodnoj Dalmaciji (printscreen arhiva Slobodne Dalmacije)

Vijesti iz povijesti:
Šibenski dječji festival – vatromet i političari su vječni

Najava prvog Festivala djetetau Slobodnoj Dalmaciji (printscreen arhiva Slobodne Dalmacije)

Večeras se u Šibeniku otvara 58. Međunarodni dječji festival, vrsna manifestacija koja se s (s dvije ratne godine pauze) održava već punih 60 godina. U tih šest desetljeća Festival je generacijama djece donio puno veselja, radosti, poticaja na kreativnost, prvih saznanja iz sfere umjetnosti, omogućio upoznavanje vršnjaka i kulture gostiju sa svih strana svijeta… Šibeniku je pak svakoga ljeta darovao blagotvorno prijateljsko, stvaralačko i multikulturalno ozračje, zbog kojega je i danas privlačan mnogima iz djelokruga umjetnosti i stvaralaštva.

Stoga je možda red prisjetiti se prvog Festivala djeteta koji je započeo 19. srpnja 1958. godine, zašto će nam poslužiti arhiva Slobodne Dalmacije i tekst ‘Prvi festival djeteta otvara se večeras u Šibeniku’.

– Večeras će u Šibeniku biti izvršeno svečano otvaranje I-festivala djeteta, značajne kulturne informacije u našoj zemlji, koja će u toku osam dana okupiti oko 180 izvođača iz naših renomiranih dječjih izvođača. Početak festivala bit će obilježen otvaranjem ‘Savezne izložbe dječjih crteža’, a potom će na Trgu Republike biti izveden programski dio, na kojem će nastupiti festivalski orekesrtar, zatim pionirski zbor Radio-Zagreba i plesna grupa Dječjeg kazališta ‘Ognjen Prica’ z Osijeka. – piše u najavi Festivala koju su mogli pročitati i ondašnji osmogodišnjaci koji danas imaju 68 godina života.

‘Revija suvremenog oblačenja djeteta’

Već prvi Festival bio je vrlo bogat raznim sadržajima, pa tako i priredbom nazvanom ‘revija suvremenog oblačenja djeteta’

Najava prvog Festivala djetetau Slobodnoj Dalmaciji (printscreen arhiva Slobodne Dalmacije)

-U okviru festivalskih priredaba bit će organizirano nekoliko izložbi, koje će također manifestirati sva moguća stvaralaštva u radu s djetetom. Pored savezne izložbe crteža, bit će ovorena izložba dječje literature i ilustracija, izložba inscenacije za dječja kazališta i lutke, crteža za dječje dijafilmove, revija suvremenog oblačenja djeteta, na kojoj sudjeluju zagrebačka poduzeća ‘Naš ponos’ i obućarska zadruga, te Tvornica čarapa ‘Sloboda’ iz Samobora – piše ondašnja Slobodna Dalmacija.

Već tada su djeca mogla gledati igrane, crtane i dokumentarne filmove za djecu, kao što ih i danas mogu gledati najčešće samo u filmskom programu MDF-a, budući da u Šibeniku više nema niti jednog otvorenog gradskog kina.

-Za trajanja festivala prikazivat će se crtani i igrani filmovi za djecu, te dijafilmovi proizvodnje ‘Zora film’. Petog dana festivala bit će priređen razgoor s dječjim piscima Grigorom Vitezom, Vesna Parun, Dankom Oblakom i Mladenom Bjažićem – kaže izvještaj.

Šibenik 1958. godine (foto Facebook)

Nadalje, zajedničko prvom i aktualnom festivalu je i vatromet koji se uvijek priredi nakon svečanosti otvaranja:

– Nakon završetka tog programa uslijedit će povorka djece i lutaka, a u gradskoj luci će se prirediti vatromet – najavljeno je tada.

Vatromet i političari

Ipak, čini se kako je osim vatrometa festivalima kroz desetljeća zajednička i potreba tzv. političkih elita da se uguraju u prve redove gledališta.

– Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović nazočit će svečanom otvorenju 58. međunarodnog dječjeg festivala koji će se održati na Ljetnoj pozornici- javljaju tako iz Grada Šibenika.

Stranica na kojoj se nalazi najava prvog Festivala djeteta u Slobodnoj Dalmaciji (printscreen arhiva Slobodne Dalmacije)

Dakako, bit će tu i izaslanici predsjednika Vlade RH, Ministarstva kulture i drugih ministarstava, saborski zastupnici, višebrojni predstavnici Šibensko-kninske županije, Grada Šibenika, upravnih odjela za ovo i ono itd.

Baš kao i prije 60 godina, kada su se te neke funkcije i institucije drukčije zvale, pa su u ‘počasnom odboru’ sjedili potpredsjednik Sabora Hrvatske, član Izvršnog vijeća Sabora, predsjednik Savjeta za kulturu i nauku Hrvatske, narodni zastupnici, predsjednik Kulturno-prosvjernog Sabora Hrvatske… itd.

I onda, kao i danas, u gledalištu je na svečanom otvaranju bilo više ‘dužnosnika’ i članova njihove uže obitelji nego djece, koja bi po prirodi manifestacije tamo trebala biti najbrojnija.

No polako –  prošlo je tek  60 godina.

Možda, ipak, evolucija i eventualno sazrijevanje društva učine svoje, pa sve bude drugačije 2060. godine, na otvaranju jubilarnog 100. festivala.

Stranica na kojoj se nalazi najava prvog Festivala djeteta u Slobodnoj Dalmaciji (printscreen arhiva Slobodne Dalmacije)

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI