Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
FILM
Ljetno kino pod zvijezdama na šibenskoj tvrđavi – filmski program Srijedom po svijetu!

Ljetno kino pod zvijezdama na šibenskoj tvrđavi – filmski program Srijedom po svijetu!

– Počinje ljetno kino pod zvijezdama – filmski program Srijedom po svijetu! Tvrđava Barone ponovo postaje nezaobilazna točka ljubitelja vrhunskih filmova kojima je tematski nazivnik – ljubav. Svi su prikazivani na međunarodnim filmskim festivalima u Berlinu, Veneciji, Cannesu, Sundanceu, itd., a odabrao ih je naš selektor Nikica Šupe. Od ove godine filmovi imaju hrvatske i engleske titlove! Hvaljeni redatelji, majstorska režija, sjajne teme, festivalski pedigre i samo recentna produkcija garancija su dobro provedene ljetne večeri namijenjene prvenstveno članovima Kluba prijatelja šibenskih tvrđava i posjetiteljima s važećom dnevnom ulaznicom.

 

U Klub se, kažu, možete učlaniti na prodajnim mjestima tvrđava, ulazima tvrđava sv. Mihovil i Barone, City pointu te online u sustavu Croatia Ticketsa – javljaju iz šibenske ustanove Tvrđava kulture.

Filmovi i datumi projekcija:

20.06.2018. Krivnja (Danska)
imdb link: https://www.imdb.com/title/tt6742252/

Sinopsis: Policijski službenik u centru za hitne pozive prima misteriozni poziv od ženske osobe koja je oteta.

27.06.2018. S balkona (Norveška)
imdb link: https://www.imdb.com/title/tt5756086/

Sinopsis: Nastavak priče sjajnog filma ”Van sebe” u kojem pratimo jednostavan život našeg filmaša u predgrađu Osla i njegove svakodnevne dileme. Neodoljivo topla, humoristična i jednostavna ljudska priča muškarca koji se približava četrdesetoj, ali i dalje ne zna koji je smisao života i njegovog postojanja.

11.07.2018. Isabellino sunce (Francuska)
imdb link: https://www.imdb.com/title/tt6423776/

Sinopsis: Isabelle, šarmantna pariška umjetnica koju utjelovljuje nikad bolja Juliette Binoche, nema stalnog partnera i brine je nedostatak nečeg stalnog u životu. Briljantna režija Claire Denis nam dopušta da na suptilan i nikad dosadan način budemo dio njene svakodnevnice.

25.07.2018. Leptiri (Turska)
imdb link: https://www.imdb.com/title/tt7318202/

Sinopsis: Sjajna turska komična drama o dva brata i sestri koje otac poziva da ga posjete u selu u turskoj provinciji. Zajedničko putovanje na koje će možda svi troje ići ili možda neće izvor je stalnih iskri između ljudi koji se poznaju i ne poznaju u jednakoj mjeri.

01.08.2018. Žaba (Bosna i Hercegovina)
link: https://www.imdb.com/title/tt7261098/

Sinopsis: Sarajevo, danas. Emir Hadžihafizbegović vlasnik je male brijačnice u predgrađu. Jednog jutra posjećuju ga prijatelj i brat. Obiteljske tajne, uspomene iz prošlosti i stare zavade izlaze na vidjelo. Diskretan humor i žestok dijalog glavni su aduti ovog miljenika publike i kritike, a Hadžihafizbegović briljira kao glavni lik.

08.08.2018. Julien u sredini (Francuska)
imdb link: https://www.imdb.com/title/tt6002232/

Sinopsis: Napeta drama o obitelji u vrtlogu razvoda daje rijetku priliku da shvatimo svačiju stranu u ratu u kojem svi nešto gube. Gledatelj strepi, brine i razumije likove iako se sa njima ne mora nužno slagati. Upravo ta problematična pozicija nas kao gledatelja razlog je što ovaj film uzburkava duhove.

15.08.2018. Moje stvari (Finska)
imdb link: http://restartlabel.net/o_filmu?id=227

Sinopsis: Dvadesetčetverogodišnji Petri odlučuje provesti radikalan eksperiment te istovremeno snima ovaj dokumentarni film. Nesretan je i osjeća da ga guše materijalne stvari koje je nakupio u stanu, pa ih pakira i seli u podrum, a sam počinje živjeti prema skromnom no strogom samonametnutom pravilu: smije vratiti samo jednu stvar dnevno i ne smije kupiti ništa novo. Hoćemo li odustajanjem od potrošačkom društva ujedno odustati i od društvenog života. Možemo li imati prijatelje ako nemamo mobitel? I hoće li ostatak svijeta uopće prihvatiti takav projekt? Odvažan film, koji pogađa ravno u srž ekspanzije konzumerizma 2000-ih u profinjenoj (finskoj) kombinaciji ozbiljnosti i humora.

22.08.2018. Sve se vraća (Libanon)
imdb link: https://www.imdb.com/title/tt7510038/

Sinopsis: Dokumentarac o siromašnoj egipatskoj četvrti u srcu Kaira u kojem nas redateljica upoznaje s živopisnim likovima sa margina društva i ruba egzistencije. Jedina stvar koja ovim ljudima ne fali je toplina i dobrota. Hvaljeni osobni dokumentarac sa ovogodišnjeg Berlinalea humanistička je slika koja nas tjera na razmišljanje i u konačnici na – razumijevanje. Vrijedi spomenuti da je ovo hrvatska premijera.

29.08.2018. Nasljednice (Paragvaj)
imdb link: https://www.imdb.com/title/tt7875464/

Sinopsis: Chela i Chiquita žive zajedno već trideset godina u Asunciónu u Paragvaju i obje su odrasle u dobrostojećim obiteljima no, kako to obično u životu biva, sreća im okreće leđa pa se moraju prilagoditi daleko manje ugodnom životu. Drama o modernom Paragvaju precizno i bez viška dijaloga secira moderno društvo, nemilosrdnu financijsku nesigurnost i bolne promjene te govori o bitnim temama oslanjajući se na dva sjajna glavna lika i atmosferu modernog Asuncióna

12.09.2018. Sicilijanska bajka o duhovima (Italija)
imdb link: https://www.imdb.com/title/tt5375434/

Sinopsis: Mladi par Luna i Giuseppe na pragu su ljubavi. Gruba sicilijanska stvarnost im mijenja živote onog trenutka kad Giuseppe bude otet zbog oca koji je izdao mafiju. Giuseppeova sudbina je zapečaćena no Luna se svim snagama bori da tako ne bude. U podjednakoj mjeri i drama i triler ovaj film na trenutke podsjeća na Guillerma del Toroa u najboljim danima no uz dodatak bolne sicilijanske grubosti.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI