Neovisni novinarski portal
9.8.2022.
FILM
Foto: Tvrđava kulture

Tvrđava Barone:
Projekcija filma i rasprava o stambenoj krizi i pravu na dom

Foto: Tvrđava kulture

Najnoviji istraživački film Izbačeni švedskog redatelja i novinara Fredrika Gerttena koji prati Leileni Farha, posebnu izvjestiteljicu UN-a za pravo na stambeno zbrinjavanje, u njezinoj predanoj istrazi tajnovitog svijeta investitora kapitala, špekulanata i najmodavaca, biti će prikazan ove subote, 17. Srpnja, na šibenskoj Tvrđavi Barone. Nakon filmskog uvoda u globalnu dimenziju stambene krize, slijedi zanimljiva rasprava na temu lokalne razine.

Fredrik Gertten i Leileni Farha zajedno posjećuju veće gradove u Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Čileu i Južnoj Koreji pokušavajući odgonetnuti zašto gradovi na tako različitim lokacijama imaju gotovo isti problem. A to je da su cijene najma utrostručene dok prihodi stanara ostaju jednako niski, a luksuzni stanovi pa čak i cijeli kompleksi namjerno su ostavljeni da zjape prazni čime se radikalno mijenjaju moderni gradovi u kojima više nema mjesta za njihove stanovnike.

Foto: Tvrđava kulture

Sve teže i teže postaje ostvariti osnovno pravo na dom i stambeno zbrinjavanje, a s tim problemom susreću se i hrvatski gradovi, pa tako i Šibenik. Nakon što nas film uvede u problem globalne dimenzije stambene krize, u temu lokalne razine uvest će nas i zanimljiva rasprava nakon filma na kojoj će sudjelovati Tea Truta iz Društva arhitekata Split (DAS), Mate Rupić (Krajobrazovanje), Tamara Bjažić Klarin, članica Društva arhitekata Šibenik (DAŠ) s Instituta za povijest umjetnosti, Petar Mišura, pročelnik Upravnog odjel za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj u Gradu Šibeniku, te Mirko Petrić, sociolog i viši predavač na Sveučilištu u Zadru.

Uz aktualnu temu samog filma, te panel raspravu koja će slijediti nakon projekcije, ova subota je posebna i zato jer će se po prvi put uživo susresti članovi projektnog tima europskog projekta Connecting Cinemas in Rural Areas. Šibenik je tako ovom prilikom domaćin Connecting Cinemas Loungea, jednom od četiri događanja u sklopu projekta čiji je cilj okupiti partnere na jednom mjestu kako bi razmjenom mišljenja pokrenuli razgovore o aktualnim temama i problemima. Upravo je povezivanje ljudi iz različitih europskih zemalja, organizacija kulturnih događanja, izgradnja i razvoj nove publike, te razmjena mišljenja, perspektiva i iskustava vezanih uz aktualne globalne teme okosnica ovog projekta, a s obzirom da problem opisan u filmu dotiče stanovnike na globalnoj razini, prisustvovanje projektnih partnera iz Njemačke, Rumunjske i Belgije pružit će dodatnu dimenziju ovoj filmskoj projekciji.

Projekcija filma je zakazana za 21:30 sati, a ulaz je slobodan za sve zainteresirane posjetitelje do popunjenosti kapaciteta koji je ograničen sukladno epidemiološkim mjerama i preporukama.

Foto: Tvrđava kulture

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI