Neovisni novinarski portal
17.5.2021.
GOSPODARSTVO / SCENA
Britanski partijaneri u tišnjanskom The Garden Resortu (Foto: Tris/H. Pavić)

Zbog neslaganja s lokalnim vlastima, The Garden Festival odlazi iz Tisnog

Britanski partijaneri u tišnjanskom The Garden Resortu (Foto: Tris/H. Pavić)

Nakon što je Općinsko vijeće u ponedjeljak izglasalo dozvolu rada bara Vortex, u Gardenu tvrde da im je tom odlukom onemogućeno poslovanje.

– Nakon šest godina The Garden Resorta u Tisnom, teška srca smo primorani najaviti da će ovo biti zadnja godina kako ćemo biti prisutni na ovoj lokaciji ugošćavajući međunarodne događaje koji privlače tisuće posjetitelja iz cijelog svijeta – stoji u današnjem priopćenju organizatora Gardena.

Ovog ponedjeljka, 28. svibnja, Općinsko vijeće Tisno glasovalo je za ponovno izdavanje dozvole rada Vortex beach baru, koja je bila ukinuta prošle godine zbog ilegalnog rada odmah uz našu lokaciju. Dozvola omogućava Vortexu da i u vremenu između između 7 i 12 sati ujutro, od 15. lipnja do 1. rujna, pušta iznimno glasnu glazbu te na taj način, tvrde iz Gardena, onemogućava jutarnji odmor gostima festivala.

– Temeljem svakogodišnjih pritužbi naših gostiju i inozemnih partnera kontinuirano smo upozoravali na navedeni problem. Ovakvom odlukom Općinskog vijeća Tisno onemogućeno nam je odgovorno poslovanje te ispunjavanje ugovornih obveza koje smo preuzeli prema naših gostima. Slijedom navedenog, The Garden tim od 2019. godine napušta Tisno i uz potporu međunarodnih organizatora događaja započeli smo razgovore o novoj lokaciji za 2019. godinu – navode organizatori.

The Garden Festival Tisno (Foto H. Pavić)

– Iako smo jako sretni u Tisnom i još uvijek imamo ugovor s Hostinom, vlasnicima lokacije, ovo će biti naša zadnja godina kako ćemo ugostiti međunarodne događaje u Tisnom – rekao je Nick Colgan, čelni čovjek festivala. – Aktivno ćemo tražiti novu lokaciju za sezonu 2019. i već imamo nekoliko novih lokacija na umu. Odluka Općinskog vijeća u Tisnom, koja dozvoljava Vortexu da radi odmah uz nas, sprječava The Garden da omogući prigodno okruženje u kojem naši gosti mogu spavati, tako da se oni u budućnosti neće vraćati. Nudimo mali postotak kreveta za festivalske goste, a većina ih odsjeda u Tisnom, Jezerima, Betini i Murteru. Šokirani smo odlukom Vijeća i osjećamo da gledaju kratkovidno na stvari. Čini mi se nevjerojatnim da mali partikularni interesi zaustavljaju projekt koji tijekom osam tjedana u Tisno dovede preko 20 tisuća inozemnih gostiju. Odluka za napuštanje Tisnog nije bila laka, ali bi ostanak u ovakvom okruženju trajno ugrozio projekt u koji smo zajedno s našim inozemnim partnerima uložili iznimno puno energije i financijskih sredstava. Neprimjereno glasna glazba lokalnog bara ne dopušta ljudima odmor u jutarnjim satima te gosti više ne žele odsjedati na lokaciji.

The Garden Festival ove godine očekuje do 20 tisuća posjetitelja iz više od 40 zemalja svijeta koji, tvrdi se, troše oko 100 eura po danu i ostaju minimalno sedam dana, a ovogodišnji budžet vanjskih promotora je otprilike 1,5 milijuna eura samo za programski dio.

 

Ivan Klarin, načelnik Općine Tisno: Ne slažem se s odlukom Općinskog vijeća, ali je moram poštivati

– Moram iskazati svoje veliko žaljenje zbog gubitka jednoga značajnoga i velikoga projekta za Tisno i cijeli otok Murter, ali moramo poštovati odluku većine Općinskog vijeća. Sve ove godine podržavao sam projekt festivala The Garden isključivo zbog koristi Općine Tisno kao turističke destinacije, ali i zbog brojnih domaćih vlasnika apartmana, hotela, restorana, barova i ostalih obrtnika koji su uvelike profitirali. Upoznat sam s problemima posljednje dvije godine, budući da su promotori festivala i mene izvještavali o otežanim uvjetima rada na samoj lokaciji. Ove godine, Općina Tisno izdala je nekoliko dozvola za rad domaćim obrtnicima i tvrtkama u krugu same festivalske lokacije što demantira tvrdnje da bilo tko i na koji način utječe na rad Općine pri izdavanju bilo kakvih dozvola.
Međutim, za one koji su se oglušili na odluke, zakone ili općinske propise i koji su na određeni način ismijali instituciju Općine Tisno, osobno nemam sluha. Ipak, većina u Općinskom vijeću nije vidjela problem, a ja kao načelnik Općine Tisno zakonski nemam izbora nego poštovati navedenu odluku Općinskog vijeća, iako se s njom duboko ne slažem. Vrijeme će pokazati ono što se možda u prvom trenutku ne vidi potpuno jasno. Osobno smatram da je Općina Tisno izgubila nešto što je bilo iznimno korisno za destinaciju, a prvenstveno za mjesto Tisno. Žao mi je što se ovo dogodilo u trenutku kada smo s upravom festivala The Garden imali brojne planove za ovu i sljedeću godinu te nekoliko novih projekata, pogotovo onih na širenju ponude u predsezoni i posezoni. Na kraju želim se zahvaliti cijelom timu „The Garden“ na dobroj i kvalitetnoj suradnji koju smo imali proteklih godina – stoji u priopćenju načelnika Klarina.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI