Neovisni novinarski portal
27.9.2021.
VODA
Ovogodišnja kampanja WWF-a „Naše rijeke, naše blago“ počinje na Zrmanji

Ovogodišnja kampanja WWF-a „Naše rijeke, naše blago“ počinje na Zrmanji

Ovogodišnja kampanja “Naše rijeke, naše blago” svoje četvrto izdanje započinje na rijeci Zrmanji, prvoj od ukupno sedam rijeka na kojima će WWF i partnerske organizacije pokušati doprijeti do lokalnih donosioca odluka i osvijestiti javnost o važnosti očuvanja prirodnih rijeka i negativnom utjecaju loših hidroenergetskih projekata.

Transparenti s porukama “Poveži se s rijekama” i “Naše rijeke, naše blago!” ponovno će se spuštati duž još jedne ugrožene rijeke u Hrvatskoj-Zrmanje. Početak kampanje na Zrmanji rezultat je partnerstva WWF-a sa Zrmanja Adventures festivalom koji se odvija od 27. do 29. travnja u Obrovcu.
– Pozivamo lokalne donosioce odluka da nam se priključe i svojim dolaskom pokažu namjeru aktivne zaštite i održivog korištenja rijeka za dobrobit cijele lokalne zajednice. WWF je prepoznao Zrmanja Adventures manifestaciju kao ovogodišnjeg partnera jer promovira jedinstvenu ljepotu i vrijednost hrvatskih rijeka i izvan granica naše zemlje, a kroz sport, rekreaciju i održivi turizam festival podiže svijest o zaštiti prirode ovoga kraja, a to je ono za što se već godinama zalaže i naša kampanja“ rekla je Irma Popović Dujmović voditeljica projekata u WWF Adriji.
Zrmanja Adventures festival obuhvaća natjecateljski dio programa gdje će nekoliko stotina prijavljenih natjecatelja iz Hrvatske, regije i šire sudjelovati u SUP štafeti, Trailu tri rijeke (Zrmanja, Krupa, Krnjeza) i rafting regati. U subotu 28. travnja u sklopu festivala održati će se i otvoreni okrugli stol koji će obraditi teme zaštite rijeka i prirodne baštine i aktivnih oblika turizma.

Foto: Zrmanja Adventures festival

– Smisao Zrmanja Adventures festivala je afirmacija prostora i posebnih drugačijih oblika turizma, odnosno ekonomskog razvoja i reanimacije posrnulog gospodarstva, ali i slanje značajne poruke zaštite netaknute prirode i svega onoga što ona nudi. Ovogodišnji festival dio je nacionalne kampanje „Naše rijeke, naše blago“ i odvija se pod sloganom “Zaštitimo Zrmanju i njene pritoke” kako bi se spriječila njena devastacija, stvorila dodatna vrijednost i iskoristio sav potencijal bukovačkog krša, kaže Đuro Župan, direktor Zrmanja Adventures festivala.
WWF i partneri u sklopu kampanje “Naše rijeke, naše blago” nastavljaju educirati lokalno stanovništvo, donosioce odluka i širu javnost o štetnosti loše planiranih hidroenergetskih objekata i promjenama koje su nužne da se u budućnosti ovakva praksa spriječi. Najnoviji primjer je plan izgradnje HE Molve 1 i Molve 2 unutar zaštićene ekološke mreže Natura 2000 i UNESCO-vog Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav te Regionalnog parka “Mura-Drava”. Takvi projekti mogu zauvijek uništiti rijeke i život lokalne zajednice okolnog područja.
-Gledajući trendove u Europi gdje se rijeke vraćaju u prirodna stanja teško je povjerovati da se kod nas prirodna bogatstva nastoje devastirati zbog proizvodnje upitne količine električne energije i koristi određenih interesnih skupina, ističu u WWF-u na početku još jedne kampanje za zaštitu naših rijeka.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI