Neovisni novinarski portal
21.10.2021.
IZDVOJENO
Neven Budak: Borbu za sveučilište nastavljam tamo gdje ima smisla

Neven Budak:
Borbu za sveučilište nastavljam tamo gdje ima smisla

Nakon reizbora Damira Borasa za rektora Sveučilišta u Zagrebu, neopozivu ostavku na članstvo u Senatu Sveučilišta podnio je profesor Neven Budak. “S obzirom na to da ne mogu sudjelovati u radu tijela čija većina članova ili nije u stanju procijeniti što su opće dobro i zajednički interes, ili svoje odluke donose na temelju razmjene usluga, ovime podnosim neopozivu ostavku na svoje članstvo u Senatu”, napisao je Budak u svojoj ostavci.

Profesor Neven Budak ostavku je podnio dekanici Filozofskog fakulteta Vesni Vlahović-Štetić i Vijeću  fakulteta s obzirom da je bio predstavnik Filozofskog fakulteta u Senatu. Portal srednja.hr objavio je tekst Budakove ostavke koji prenosimo u nastavku:
“Poštovana gospođo dekanice, poštovani članice i članovi Vijeća,
nakon provedenog izbora rektora Sveučilišta u Zagrebu ne osjećam da mi je moguće nastaviti rad u Senatu Sveučilišta. Usprkos dugotrajnim i očiglednim kršenjima zakona i statuta, usprkos netransparentnom vođenju Sveučilišta, usprkos marginaliziranju ili potpunom zanemarivanju sveučilišnih odbora, usprkos odricanju od dobre prakse u vođenju Sveučilišta, usprkos neprimjerenom odnosu prema studentima i nastavnicima, velika većina članova Senata odlučila je dati svoj glas dosadašnjem rektoru, prof. dr. sc. Damiru Borasu.

Demokratsko je pravo prilikom izbora dati svoj glas kandidatu kojeg se smatra boljim, ali odluka o tome koji je kandidat bolji treba se zasnivati na poštivanju općeg dobra i zajedničkog interesa Sveučilišta, a ne na osobnim i parcijalnim probitcima. S obzirom na to da ne mogu sudjelovati u radu tijela čija većina članova ili nije u stanju procijeniti što su opće dobro i zajednički interes, ili svoje odluke donose na temelju razmjene usluga, ovime podnosim neopozivu ostavku na svoje članstvo u Senatu Sveučilišta u Zagrebu.

Svjestan sam da će me zamijeniti netko tko će imati iste moralne dileme kao ja i da svoj teret prebacujem na neka druga pleća, a da mi se može predbaciti da se povlačim kako bih izbjegao daljnju borbu za sveučilište kakvo zaslužujemo. Uvjeravam vas da tu borbu neću nikada prekinuti, ali ću je nastaviti tamo gdje ona ima smisla. Zahvaljujem vam na ukazanom povjerenju.

dr. sc. Neven Budak, red. prof.”

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI