Neovisni novinarski portal
11.5.2021.
EKOLOGIJA
Ovako nekako će izgledati sutrašnja akcija (foto TRIS)

Mračna ekološka manifestacija:
Mrakom za svjetliju budućnost

Ovako nekako će izgledati sutrašnja akcija (foto TRIS)

Sutra navečer, kad padne mrak, u nekim gradovima će biti još mračnije, jer će se djelomično pogasiti javna rasvjeta.  U subotu, 24. ožujka, od 20:30 do 21:30 sati po našem vremenu, u tisućama  gradova će se održati tradicionalna mračna manifestacija nazvana Sat za planet Zemlju. Na glavnim i sporednim trgovima, alejama, na znamenitostima, spomenicima kulture, palačama, crkvama, mostovima, obalama… i tako dalje će se pogasiti ulična i dekorativna rasvjeta – na sat vremena.

– U subotu u 20:30 sati ugasite svjetla za Sat za planet Zemlju Najmanje 73 grada u Hrvatskoj će u subotu u 20:30 sati isključiti dekorativnu rasvjetu svojih najznačajnijih znamenitosti kao i javnu rasvjetu brojnih trgova i ulica. Bit će to hrvatski doprinos najvećoj globalnoj volonterskoj akciji Sat za planet Zemlju, koju WWF organizira još od 2007. godine. Iz svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF pozivaju sve građane i poslovne subjekte da se uključe u akciju gašenjem rasvjete 60 minuta, ali i promišljanjem o akcijama kojima oni kao pojedinci ili institucije mogu pridonijeti u borbi protiv zastrašujućeg gubitka biološke raznolikosti ali i najveće prijetnje današnjice – klimatskih promjena – vele organizatori iz svjetske organizacije WWF, što je skraćenica od World Wide Fund For Nature. 

S lanjskog zamračenja: efektna poruka ispisana rukom i svjetlom.. (foto WWF

 

Treba podsjetiti kako je WWF ovu akciju pokrenuo 2007. godine kao inicijativu jednoga grada – Sydneya – čiji su se stanovnici tako obratili svjetskim čelnicima u želji da ih potaknu da djeluju zajedno u usporavanju klimatskih promjena. Tijekom godina akcija je nadmašila sva očekivanja, pa će ove godine sudjelovati 187 država, a mrak će se upaliti  u više od 7000 gradova.

Zamračit će se i spomenici s UNESCO-vog spiska: od ukupno 38 znamenitosti s popisa svjetske UNESCO-ve kulturne baštine u mraku će biti i dvije hrvatske: dubrovačke gradske zidine i južno pročelje Dioklecijanove palače u Splitu. Od ostalih koje će sutra biti zamračene su i Arena u Puli, Riva u Splitu, Trsatska gradina, Korzo i Gradski toranj u Rijeci, Zagrebačka katedrala i Zrinjevac.., a detaljni popis gradova koji sudjeluju u inicijativi pronađite ovdje na ovoj poveznici. 

– Ove godine u Satu za planet Zemlju sudjeluje najviše hrvatskih gradova do sada”, „Kako je WWF ove godine cijelu kampanju usmjerio na povezanost sa zemljom, dajući više prostora biološkoj raznolikosti a manje dosadašnjoj temi – klimatskim promjenama, i mi smo se toga držali u Hrvatskoj. Pokrenuli smo kampanju ‘Dosta je! – Spasimo rijeku Dravu od izgradnje hidroelekrana!’. Kroz  peticiju namijenjenu županu Koprivničko-križevačke županije Darku Korenu tražimo da se odustane od plana izgradnje hidroelektrana Molve 1 i 2. Drava je srce ‘Europske Amazone’, iznimno bogata biološkom raznolikošću i temelj za bolji život. Nadamo se da će nam ljudi pomoći da je očuvamo tako jedinstvenu kakva jest”,  ističe Petra Boić Petrač, voditeljica ove inicijative u WWF Adriji.

Ovako nekako će izgledati sutrašnja akcija (foto TRIS)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI