Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
POLITIKA
Pusto... (foto TRIS/G. Šimac)

Dalmatinska zagora je santa leda koja se topi, a pingvini sele u Berlin i Dublin

Pusto... (foto TRIS/G. Šimac)

– Dalmatinska zagora topi se kao santa leda i više se ne radi o 5 minuta do 12, već o sekundi do 12 da se pomogne toj kolijevci hrvatske državnosti pogođenoj iseljavanjem – poručili su s konferencije za novinare s elementima drame u Hrvatskom saboru predstavnici lokalne vlasti Knina, Sinja, Zadvarja i Podbablja ,te dvojica zastupnika Mosta, kako javlja HRT.

S dramatičnim upozorenjima se kasni 20 godina, no usporedba sa santom leda je zanimljiva, budući da političke strukture zadnjih par desetljeća u samostalnoj državi Hrvatskoj o Dalmatinskoj Zagori brinu kao i o lanjskom polarnom snijegu i ledu, a za tamnošnje žitelje su zabrinuti koliko i za koloniju pingvina na Antartici.

Kako kažu, prema podacima s kraja 2016. godine, iz Dalmatinske se zagore, istaknuo je Pranjić, iselila 26 451 osoba, što je petina nekadašnjeg stanovništva.

Ilustracija: pingvini (foto: printscreen)

Čudno? Ne baš. Rezultat je to dugogodišnjih napora lokalnih i državnih vlasti. Provedene su sve potrebne mjere. Pozatvarane su područne škole, zaključane ambulante, ukinuto je 90 posto predratnih lokalnih autobusnih i željezničkih linija, te su temeljito iskorijenjena kulturna, sportska i bilo kakva općedruštvena zbivanja u zaobalju… Od gospodarstva jedva da ima i ‘g’, a žilavi pojedinci koji bi se bavili ekološkom poljoprivredom ili seoskim turizmom najčešće odustaju nakon što budu samljeveni u žrvnju nerijetko besmislenih zakona i pravilnika.

– Saborski zastupnici Mosta i lokalni čelnici pozvali su župane Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije da podrže osnivanje Savjeta za Dalmatinsku zagoru u kojem bi bili predstavnici 36 općina i gradova s tog područja. Predlažu da predsjednik Vlade Andrej Plenković s 13 ministarstava bude nositelj te inicijative… – vele navedeni sa saborskog sastanka.

Možda neki od njih ili svi imaju plemenite namjere, no mnogi među onima koje pozivaju u takozvani Savjet za Dalmatinsku zagoru zaslužuju to mjesto jednako kao i lopov pozvan da sudjeluje u izradi novog kaznenog zakona o krađama. U dalmatinskozagorskim županijama, koji slove kao tvrđave HDZ-a, jer tamo ostale političke nakupine nisu dospjele na vlast prikazati svoju nesposobnost, jednako kao u Slavoniji, najopipljiviji je i najvidljiviji nemar, nesposobnost i potpuna bezidejnost političkih struktura.

Kuća s manjkom krovišta (foto TRIS/G. Šimac)

– Iz Knina je u 5 godina, zaključno s 2016. godinom, otišlo 4400 stanovnika. Odlaskom mladih i obrazovanih ljudi s obiteljima ostali smo bez radne snage. Ako se nešto ne učini u godinu dana, nećemo imati za koga ni s kim raditi. To znači da se može dogoditi da nam dođe ozbiljan investitor, ali neće imati koga zaposliti jer u Kninu neće biti ničega – reče gradonačelnik Knina Marko Jelić.

Busavi vladajući kvazidomoljubi, koji u ‘kraljevski grad Knin’ na janjetinu dolaze jednom godišnje 5. kolovoza, razmišljaju o Kninu jednako kao i o Grenlandu.

No to je već Kninjanima, Sinjanima, Imoćanima… odavno jasno.

Pogotovo pingvinima koji su iz ‘kolijevke hrvatske državnosti’ odselili u Berlin ili Dublin.

Pusto… (foto TRIS/G. Šimac)

Kuća (foto TRIS/G. Šimac)

Nema nikoga (foto TRIS/G. Šimac)

Urušeno krovišze u Zagori (foto TRIS/G. Šimac)

Tags:

VEZANE VIJESTI