Neovisni novinarski portal
8.5.2021.
EKOLOGIJA
PP Vransko jezero: Svjetski dan močvarnih staništa obilježen “Maskenbalom ptica”

PP Vransko jezero:
Svjetski dan močvarnih staništa obilježen “Maskenbalom ptica”

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero, povodom Svjetskog dana močvarnih staništa, organizirala je brojne aktivnosti  kako bi ukazala na važnost i vrijednosti močvarnih staništa.

Svjetski dan močvarnih staništa PP Vransko jezero tradicionalno obilježava “Maskenbalom ptica” pa su se tako cijeli protekli tjedan učenici osnovnih i područnih škola(Pakoštane, Drage, Vrana, Tkon, Stankovci, Vukšić i Sv. Filip i Jakov) maskirali u različite vrste ptica, poput čaplje dangube, brkate sjenice, vatroglavog kraljića ili sove močvarice. U ovogodišnjoj , likovno-edukativnoj radionica “Maskenbal ptica”, koja se održala po šesti put,  zamaskiralo se preko 200 učenika. Edukatori Parka posjetili su zamaskirane učenike a djeca su, uz natjecateljsku igru “Pogodi koja sam ptica!” i predavanja, utvrdili  znanje o pticama i postali pravi mali ornitolozi. Učenici koji su pokazali najviše znanja i spretnosti nagrađeni su poklon paketima, ali nije nedostajalo ni utješnih nagrada za sve one koji su izradili maske.

Za starije školarce PP Vransko jezero je pripremila radionicu izrade makete/modela “Močvara u malom”. Izrađene makete, učenici će predstaviti između 12.- 16. veljače kada će edukatori Javne ustanove Park prirode Vransko jezero posjetiti škole, održati prezentaciju na temu močvarnih staništa te učenike prigodno nagraditi.
Važnost močvarnih staništa na umjetnički način imat ćemo priliku vidjeti na Land art izložbi koja će biti postavljena u Parku na proljeće. U suradnji sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar, PP Vransko jezero organizira niz edukativnih i likovnih radionica na temu močvarnih staništa, a učenici i njihovi mentori će dojmove izraziti kroz svoje radove.
Vransko jezero je jedna od posljednjih mediteranskih močvara koja se, zadovoljavajući 6 od ukupno 9 kriterija, od 25. siječnja 2013. godine nalazi na Ramsarskoj listi svjetski važnih močvarnih staništa, kao najveće prirodno, boćato, stalno vodeno tijelo u Hrvatskoj, od iznimne važnosti za brojne ugrožene i u Europi rijetke vrste ptica.

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI