Neovisni novinarski portal
24.9.2021.
EKOLOGIJA
Puca pogled na jezero s brda Kamenjak (foto PP Vransko jezero)

PP Vransko jezero:
Obilježavanje Dana Parka, Europskog dana promatranja ptica i Svjetskog dana ptica selica

Puca pogled na jezero s brda Kamenjak (foto PP Vransko jezero)

Povodom obilježavanja Dana Parka prirode Vransko jezero (4. listopada), Europskog dana promatranja ptica (6. i 7. listopada) i Svjetskog dana ptica selica (13. listopada), Javna ustanova Park prirode Vransko jezero organizira niz aktivnosti s ciljem popularizacije promatranja ptica te podizanja svijesti o važnosti zaštite ptica i njihovih staništa.

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero otvara vrata svim zaljubljenicima u prirodu te u nedjelju, 7. listopada 2018. godine posjetiteljima osigurava besplatan ulaz u Park. Istoga dana organizira se i obilazak drvene poučne staze uz stručno vodstvo na lokaciji Crkvine u jutarnjem i popodnevnom terminu. Posjetitelji će tom prilikom promatrati ptice durbinom i dalekozorima te čuti nešto više o prirodnoj baštini Parka.
Obilazak drvene poučne staze uz stručno vodstvo započeti će kod info centra Crkvine, u dvije grupe, prva s početkom u 10 sati, a druga s početkom u 17 satiTrajanje programa je od 45 minuta do 1 sat. Zbog ograničenog broja sudionika zainteresirani svoj dolazak trebaju potvrditi najkasnije do petka, 5. listopada u 12 sati na e-mail: strucna.sluzba@pp-vransko-jezero.hr ili broj telefona 023/383 181.  
Osim šetnje i promatranja ptica na Crkvinama, posjetitelji su dobrodošli posjetiti info centar Kamenjak te prošetati stazom koja vodi do obližnjeg vidikovca, uživati u pogledu na jezero u njegovoj čitavoj dužini i bogati arhipelag koji se pruža prema horizontu. Posjetitelji nakon šetnje mogu predahnuti na terasi kušaonice Kamenjak, koja osim pića nudi plate suhomesnatih delicija, sira i maslinovog ulja. Istoga dana posjetitelji mogu obići i lučicu Prosika gdje se mogu unajmiti bicikli i kajaci te na aktivan način uživati u prirodnim ljepotama, ali i tragovima suhozidne gradnje koju čuva jugozapadni dio Parka.
U Parku prirode Vransko jezero od 15. do 19. listopada, na području Ornitološkog rezervata održati će se i Mala škola prstenovanja za manje grupe djece osnovnoškolske dobi, koja će imati priliku čuti te izbliza vidjeti kako i zašto se prstenuju ptice u sklopu ovogodišnjeg praćenja njihove jesenske migracije.

 

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI