Neovisni novinarski portal
4.12.2021.
POLITIKA
Bakir Izetbegović u Nu2: Ako 60 posto Hrvata u BiH živi izmiješano s Bošnjacima, kuda bi išla linija “trećeg entiteta”…?

Bakir Izetbegović u Nu2:
Ako 60 posto Hrvata u BiH živi izmiješano s Bošnjacima, kuda bi išla linija “trećeg entiteta”…?

– Netko je u Bruxellesu raširio priču da mi težimo islamskoj državi u BiH. To je trebalo potkopati našu poziciju. Onda je to, nažalost, gospodin Dragan Čović, član Predsjedništva BiH, ponovio tamo (u Bruxellesu,op.a.) – da je problem u BiH krajnja bošnjačka desnica koja pravi probleme i koja želi islamsku republiku u BiH- izjavio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović gostujući u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2. Tvrdi da je posrijedi teška manipulacija kojom se želi nauditi bošnjačkom narodu koji je dobrohotan, koji želi mir na Balkanu i život po europskim standardima , radi čega je dosad napravio nebrojene kompromise.

– To je bila nefer i nepametna izjava od nekoga koji očekuje strateško partnerstvo i suradnju Hrvata i Bošnjaka. Jer Hrvati i Bošnjaci u BiH još uvijek žive izmiješano. Oko 60 posto Hrvata u BiH živi izmiješano s Bošnjacima. Manipulacije i nefer tvrdnje ne mogu voditi tome da se relaksiraju odnosi i da se naprave iskoraci jednih prema drugima- smatra Izetbegović.

Ustvrdio je i da je teza kako Bošnjaci namjeravaju izabrati 6 od 17 Hrvata koliko ih je u Domu naroda federacije BiH, predimenzionirana. Jer, radi se, kazao je, o tome da je od 17 hrvatskih predstavnika njih 14 iz HDZ-a i HDZ-a 1990., a nama se prigovara da mi nešto pokušavamo iskonstruirati, iako mi nikada nismo pretendirali izabrati hrvatskog člana Predsjedništva- opovrgava učestale optužbe Izetbegović. Ne priznaje ni da je Željko Komšić u Predsjedništvo izabran bošnjačkim glasovima, iako se objektivno čak dvaput dogodilo da su Bošnjaci birali člana Predsjedništva, ali „ u našem Ustavu se ne brani nikomu da glasuje za bilo koga“, pravdao se Bakir Izetbegović.

No, moguće je da se po treći put izabere Komšića, primjetio je voditelj Aleksandar Stanković, iako ga većina Hrvata ne želi i za njega ne glasa a predstavlja Hrvate u Predsjedništvu. Takvu kandidaturu, međutim, Izetbegović ne drži realnom, a i da je na Komšićevom mjestu, rekao je, to ne bi činio.

Što se tiče trećeg entiteta kojeg zagovaraju Hrvati, Izetbegović drži da bez rata i sukoba nije moguć, a Bošnjaci sukob sigurno neće izazvati, jer se znade, rekao je, tko je za to redovito zaslužan na Balkanu. Ako 60 posto Hrvata živi izmiješano s Bošnjacima u BiH, dodao je, pitanje je kuda bi išla ta linija trećeg entiteta koju je 1993. neuspješno forsirao HVO. Sve te priče su zapravo sračunate, kazao je, na vlastito biračko tijelo i služe kao mjera pritiska na Bošnjake.

Pelješki most je moguće graditi , smatra, ali treba riješiti granicu s BiH i pristup otvorenom moru. Procjenjuje da je jeftinije raditi tunel koji ne stvara probleme prolasku brodova, ali „ako hoće graditi most, neka rade, neka spajaju teritorij, samo neka ne uzimaju pravo BiH“.

Usporedbu Križančeva Sela i Ahmića drži neprihvatljivom jer su u Križančevom Selu stradali vojnici, a ne civili, iako su sve to žrtve i treba otići na sva stratišta.

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI