Neovisni novinarski portal
11.5.2021.
ZASEBNA SAMOSTALNA INTERVENTNA RUBRIKA ZA VOJNE VIJESTI
Ilustracija

Bivši vojnoobavještajni čelnici osuđeni za krađu pet milijuna kuna plaća za doušnike

Ilustracija

Bivši ravnatelj Vojne sigurnosno obavještajne agencije (VSOA) Darko Grdić i njegov zamjenik Ognjen Preost u srijedu su na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđeni na po tri godine zatvora, zbog optužbi da su od 2009. do 2012. otuđili gotovo pet milijuna kuna namijenjenih za isplate doušnicima, javlja Hina.

– Uz Preosta i Grdića nepravomoćno su na uvjetne kazne osuđeni i tajnik kabineta ravnatelja VSOA-e Zdeslav Ivanković te operativni dočasnik u kabinetu ravnatelja Denis Lukinić, dok je načelnik Odsjeka za operativnu tehniku Uprave za informacijsku sigurnost VSOA-e Tibor Mijo Kuljanić oslobođen. Pravdajući isplate troškovima doušnika Preost je, prema nepravomoćnoj presudi, otuđio preko tri milijuna kuna, Grdić oko milijun i pol kuna, Ivanković 182.000, a Lukinić 199.000 kuna. – kaže jutrošnja vijest.

Inače, zadatak VSOA-e je  ‘izvršenje zadaća obrane opstojnosti, suvereniteta, neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske.’

– VSOA prikuplja, analizira, obrađuje i ocjenjuje podatke o vojskama i obrambenim sustavima drugih zemalja, o vanjskim pritiscima koji mogu imati utjecaj na obrambenu sigurnost te aktivnostima u inozemstvu koje su usmjerene na ugrožavanje obrambene sigurnosti zemlje. VSOA na području Republike Hrvatske prikuplja, analizira, obrađuje i ocjenjuje podatke o namjerama, mogućnostima i planovima djelovanja pojedinih osoba, grupa i organizacija u zemlji kojima je cilj ugrožavanje obrambene moći države te poduzima mjere otkrivanja, praćenja i suprotstavljanja ovakvim aktivnostima -pojašnjavaju u VSOA-i.

Za navedena prikupljanja podataka koirste se i doušnici, koje onda treba platiti. Prema podacima sa suđenja, koje je inače bilo zatvoreno za javnost ‘u cilju zaštite nacionalne sigurnosti RH’, čelni vojnoobavještajci su izmišljali doušnike, a novac koji je trebao biti plaća izmišljenim doušnicima isplatili su sebi. Gotovo pet milijuna kuna, prema objavljenim podacima.

Pojednostavljeno, šefovi vojnih špijuna mogli su izmisliti kako Hrvatskoj prijeti ugroza od, recimo, Meksika, pa bi kao doušnika angažirali nepostojećeg, recimo, Felipea Gonzalesa Martinzea bliskog meksičkoj vojsci da im dojavljuje tobožnje bitne informacije. Umjesto da plaću daju Martinezu koji ne postoji, Martinezov osobni dohodak podijelili su sebi.

Nepravomoćno osuđeni Darko Grdić je inače tijekom Domovinskog bio zapovjednik obrane grada Zagreba, a nakon nekog vremena već postaje general pukovnik. U vrijeme dok je premijer bio Sanader,a predsjednik Mesić, Grdić postaje šef VSOA-e ( 16. srpnja 2008. godine). Jedanaest puta je odlikovan, a dogurao je i dotle da je 2012. imenovan takozvanim glavnim inspektorom obrane u Hrvatskoj. Ne zadugo, smijenjen je godinu kasnije, otprilike u vrijeme kada je počela istraga zbog pronevjere koja je okončana današnjim izricanjem presude.

Drugooptuženi Preost je također brzo projahao kroz vojnu karijeru i od mladog sinjskog alkara dojahao do čina generala i zamjenika ravnatelja VSOA-e. U Zagrebu ima i OPG registriran za ‘Uzgoj konja, magaraca, mula i mazgi.’

– Naravno da nismo uzeli taj novac. Nismo uzeli ni kune – odgovorio je Preost na pitanje novinarke Nove TV.

– Naravno da se ovo nije dogodilo. Oni su časni ljudi. Žao mi je da suđenje nije bilo otvoreno za javnost –  rekao je Nenad Strukan, Preostov odvjetnik.

Ilustracija

 

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI