Neovisni novinarski portal
24.4.2024.
predsjednik RH / Vlada
Afera VSOA: Brigadir Ante Kujundžić privremeni koordinator Agencij, najduže do mjesec dana, a onda…?

Afera VSOA:
Brigadir Ante Kujundžić privremeni koordinator Agencij, najduže do mjesec dana, a onda…?

Ipak, privremeno rješenje oko Vojno sigurnosno-obavještajne agencije čijem je ravnatelju Ivici Kinderu u ponedjeljak istekao mandat. Dogovor je postignut, a prema usuglašenoj odluci na razini Medved-Lozančić do imenovanja novog ravnatelja VSOA-e, najkasnije u roku od mjesec dana, tehnički koordinator ovlašten za potpisivanje akata iz djelokruga Agencije bit će brigadir Ante Kujundžić.

Drama je, zasad, izbjegnuta, a javnost je obavijestio premijer Plenković da je potpisao odluku kojom se ovlašćuje jednog djelatnika VSOA-e za obavljanje nužnih poslova tijekom sljedećih mjesec dana dok ne bude imenovan novi ravnatelj Agencije.

-Imamo rješenje sa željom, i sad to ponavljam još jednom- rekao je Plenković– da se usuglasi novi čelnik VSOA-e. Prijedlog Vlade, a uputio ga je ministar Banožić u moje ime, to je brigadni general Mijo Validžić sa svim referencama. Riješili smo sada neposrednu situaciju, ali ostajemo kod prijedloga o kojem se radi- izjavio je predsjednik Vlade, dajući do znanja da, unatoč neprihvaćanju Pantovčaka spomenutog kandidata za ravnatelja VSOA-e, namjeravaju ustrajati na svome prijedlogu. To, nažalost, može samo značiti da je privremenim “tehničkim koordinatorom” kupljeno mjesec dana mira, ali problem novog ravnatelja Agencije i dalje nije riješen.

Također, prema riječima premijera, usuglašavanje će biti nastavljeno preko posrednika, i dok se Milanović direktno ne ispriča, razgovora neće biti– poručio je Plenković. Milanović, kazao je premijer, bojkotira, ignorira, vrijeđa ministra obrane, huška DORH, i dok budu trajala takva vrijeđanja i ponižavanja, razgovora nema. Banožić je, veli premijer, rekao da je spreman razgovarati, ali ja nisam. Ne radi sebe i svoje osjetljivosti, nego zbog principijelnosti prema hrvatskoj javnosti, naglasio je, poručujući novinarima da pitaju Milanovića zašto bojkotira Validžića.

Oglasio se i Pantovčak objavom da će predsjednik Republike potpisati Odluku čim mu bude dostavljena.

-Usuglašena je Odluka o davanju ovlasti za koordinaciju poslova i potpisivanje akata iz djelokruga Vojne sigurnosno-obavještajne agencije i predsjednik Republike Zoran Milanović potpisat će tu Odluku tijekom dana, čim mu bude dostavljena.

Prema usuglašenoj Odluci, do imenovanja ravnatelja VSOA-e – a najdulje mjesec dana – koordinaciju poslova i potpisivanje akata iz djelokruga Vojne sigurnosno-obavještajne agencije obavljat će brigadir Ante Kujundžić. Osoba koja će privremeno, idućih mjesec dana, koordinirati poslove i potpisivati akte VSOA-e, imat će ograničene ovlasti te nije, između ostaloga, ovlaštena podnositi pisane prijedloge za primjenu mjera tajnog prikupljanja podataka- stoji u priopćenju iz Ureda predsjednika u kojem se navodi da Odluka stupa na snagu 11. srpnja 2023.

-S obzirom da je predsjednik Vlade konačno pristao na Ustavom propisanu proceduru imenovanja čelnika sigurnosno-obavještajnih agencija, te budući da se radi o privremenom rješenju u slučaju VSOA-e, predsjednik Milanović poziva da se odmah započne s usuglašavanjem kandidata za novog ravnatelja VSOA-e u skladu s ustavnom procedurom. Jednako tako, predsjednik Milanović poziva Vladu da se žurno pristupi rješavanju i svih drugih otvorenih kadrovskih pitanja u Oružanim snagama Republike Hrvatske i diplomaciji kod kojih je potrebno usuglašavanje predsjednika Republike i Vlade. Što se tiče predsjednika Milanovića, razgovori u cilju usuglašavanja mogu odmah početi- kaže se u priopćenju koje potpisuje glasnogovornik Nikola Jelić.

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI