Neovisni novinarski portal
3.8.2021.
EKOLOGIJA / OKOLIŠ - NEMA OKOLIŠANJA!
Foto:TRIS/G. Šimac)

Zelena akcija poziva:
Umjesto kupnje božićnog drvca donirajte za pošumljavanje opožarenih područja u Dalmaciji

Foto:TRIS/G. Šimac)

“Svim’ na Zemlji, daruj drvce!” naziv je akcije koju je pokrenula Zelena akcija, u suradnji s udrugama Eko Zadar i Eko Zrmanja, a kojom pozivaju da ovog Božića donacijom za mladicu drvca doprinesete akciji pošumljavanja opožarenih područja Zadarske županije i Dalmacije. Sakupljanje donacija traje do 15.1. 2018. godine.

Samo ove godine u požarima diljem Dalmacije izgorjelo je preko 100 000 ha šume, makije i raslinja, smanjujući tako opće korisne funkcije naših šuma (proizvodnja kisika, zaštita od odrona zemlje i poplava…). Već je poznato u javnosti kako su požari redovit problem u ljetnim periodima zbog suša, a ove su godine doživjeli kulminaciju jer su po prvi put bila ugrožena i velika naselja. Zbog toga, Zelena akcija i partneri žele u ovo blagdansko doba podsjetiti građane i građanke da problem požarišta i dalje postoji. Ujedno ih se želi potaknuti da umjesto tradicionalne kupnje božićnog drvca, koje se kasnije osuši i baci, novac doniraju za pošumljavanje područja koja su prošlih godina zahvatili požari.

Zašto baš drvce?

– Jer stablo u adventsko razdoblje ima status potrošne robe; borovi, jelke i smreke se za ovo doba nesvrhovito sade, sijeku i u vrlo kratkom roku bacaju.
– Jer stablo, poput vode, ruda, metala, minerala i sličnog, predstavlja Zemljin resurs koji se na neodrživ način iskorištava kako bi zadovoljio apetite masovne proizvodnje i potrošnje.
– Jer je samo ove godine u požarima diljem Dalmacije izgorjelo preko 100 000 ha šume, makije i raslinja, smanjujući tako opće korisne funkcije naših šuma (proizvodnja kisika, zaštita od odrona zemlje i poplava…).
– Jer su šume i bioraznolikost općenito ugroženi posljedicama klimatskih promjena: sušama i učestalijim požarima te poplavama i ledenim kišama.
– Jer su klimatske promjene posljedice djelovanja čovjeka i neodrživih društvenih sustava.
– Jer je upravo prekomjerna, neosvještena kupovina jedna od nepropitkivanih osnova našeg društva koja dovodi do neodrživih ponašanja.
– Jer takav sustav mi, svojim navikama, održavamo ili mijenjamo. 
-Osim kupovine božićnih drvca, ovo je također vrijeme kada se mnogo više kupuje i troši, dok pritom ne razmišljamo o posljedicama prekomjerne konzumacije na naš planet. Sve izraženije i vidljivije posljedice klimatskih promjena su se ove godine posebno osjetile u Zadru gdje su se u kratkom vremenu izmijenile suše i požari s kišama i poplavama. To nas podsjeća da vađenje i trošenje resursa te prekomjerno stvaranje otpada ima velike posljedice koje su sve štetnije za ljudsko društvo. Ukoliko ne poradimo na smanjenju štetnih posljedica klimatskih promjena, požari će se nastaviti i ubuduće, dok šume uvelike pomažu u održavanju zdravog ekosustava, ističu organizatori akcije.

Foto: TRIS/G. Šimac

Kako sudjelovati?

Minimalnom donacijom od 20 kn na broj računa HR 1924070001500000727 osigurat ćeš da se posadi mladica drvca vrste prigodne za sadnju na odabranom području Zadarske županije i Dalmacije, koje su zadnjih godina pretrpjele razorne požare. Mladice će prvo biti posađene u rasadniku i zbrinute do jeseni, kad će udruge Eko Zadar i Eko Zrmanja u suradnji s lokalnim volonterima te uz stručno vodstvo hrvatskih šumarija i Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije, posaditi mlada drvca.

Sakupljanje donacija traje do 15.1. 2018. godine.

Uz donaciju, možete birati koje drvo želite “sponzorirati”: https://goo.gl/forms/e7EPFOp9yfN735vY2
Želiš li pratiti svoje drvce, vidjeti kako se sadi u novu mladu šumu i pratiti ga kako raste, ostavite svoje podatke u obrascu te očekujte zahvalnicu, potvrdu, slike i izvještaje koji će popratiti sve faze nastanka novog zelenila: https://goo.gl/forms/I5Sgrq09O4VbCaqK2
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI