Neovisni novinarski portal
28.7.2021.
POLITIKA
Gradsko vijeće Šibenika: Tehnički propusti, revizije i velika očekivanja

Gradsko vijeće Šibenika:
Tehnički propusti, revizije i velika očekivanja

Uvjetno mišljenje Državnog ureda za reviziju o financijskom poslovanju Grada Šibenika u 2016. godini, INA-ina pumpa na rivi i budućnost prostora bivšeg TEF-a bile su glavne teme sjednice Gradskog vijeća Šibenika.

Oporba u šibenskom Gradskom vijeću ponovno je danas imala materijala za prozivanje gradske uprave o načinu poslovanja i trošenja gradskog novca pogotovu nakon drugog uzastopnog uvjetnog mišljenja Državnog ureda za reviziju koje je Gradu Šibeniku pobrojalo ponovno iste grijehe:  ugovori o djelu, ne provođenje javne nabave te neuplaćivanje dijela prihoda od prodaje stanova, na kojima je bilo stanarsko pravo, u državni proračun.
– Grad je ponovno dobio uvjetno mišljenje jer je Državna revizija utvrdila mnoge nepravilnosti u financijskim izvještajima i poslovanju. U prošloj godini grad Šibenik je otpisao potraživanja u iznosu od 2 milijuna i 761 tisuću kuna, a dio je otpisan zbog nastupanja zastare. Nastupanjem zastare za potraživanja koja su se mogla naplatiti oštećen je proračun Grada Šibenika, a iz revizorskog izvještaja ne vidimo o kojim se točno potraživanjima radi i tko je na tome radio. Odluku o otpisu je donio gradonačelnik, a postavlja se i sljedeće pitanje: tko je potraživanja doveo do zastare i zašto?, detalj je iz izvještaja revizije kojeg se uhvatio vijećnik MOST-a Ivo Glavaš koji je zatražio da mu iz gradske uprave dostave podatke o svim otpisima potraživanja.
Glavaš je doveo u pitanje način rada gradske financijske službe pogotovu jer ne postoje propisani kriteriji u slučaju otpisa potraživanja.
-Mi u ovom trenutku ne znamo jesu li potraživanja otpisana zbog rodbinskih veza, pogodovanja ili nastupanjem zakonski propisanih uvjeta za otpis, ustvrdio je Glavaš.
-U reviziji za 2016. godinu stoji i kako Grad Šibenik nije podmirio obvezu prema državnom proračunu. Postoji obveza grada prema državnom proračunu za prihod od prodaje stanova na kojima je postojalo stanarsko pravo, u iznosu od 7,3 milijuna kuna. To je još jedan u nizu primjera ponavljanja kršenja zakona, dodao je Glavaš.
-Grad Šibenik radi transparentno, čisto i zakonito i to potvrđuje revizija, odgovorio mu je gradonačelnik Šibenika Željko Burić koji je sporne nalaze revizije nazvao sitnim primjedbama koje gradska uprava “u hodu” otklanja.
-Ono što se ponavljalo u nalazu revizije je neplaćanje državi ali ja sam zbog toga ponosan. Jer neće se platiti nijedna lipa koja nije od strane države točno evidentirana. I to je jednini razlog zbog kojeg smo dobili uvjetnu ocjenu revizije. Dok se točno nije definiralo što Grad Šibenik ima platiti dotle mi to nismo ni plaćali, kazao je Burić koji je elegantno od sebe odmaknuo i ostale kritike o netransparentnosti i rastrošnosti, koji proizlaze iz revizije, u slučaju postupka javne nabave i sklapanja ugovora o djelu.

INA-ina pumpa na rivi

Vijećnik SDP Joško Šupe otvorio je ponovno aktualnu temu INA-ine benzinske crpke na rivi koja je prvo ispala, a onda opet kao “tehnička greška” ušla u GUP Šibenika. No novo svjetlo na cijeli slučaj dalo je Ministarstvo graditeljstva koje je donijelo odluku kojom obustavlja primjenu spornog Zaključka Gradskog vijeća Šibenika jer on nije u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju.
– Vezano za izjavu gradonačelnika da će zakon odrediti hoće li pumpa biti na rivi ili neće. Mislim da to zakon neće odrediti jer je zakon odredio da je donesena proceduralna greška prilikom izglasavanja GUP-a. Vi ste gradonačelniče onaj koji je donio odluku suprotno mišljenju svih vaših prethodnika, strategije razvoja grada, obećanju investitorima i javnosti. Zbog čega ste tako postupili ?– pitao je gradonačelnika Šupe.
-Nemojte biti fascinirani onim što je ministarstvo napisalo. Ništa ministarstvo nije poništilo, nego obustavlja postupak i mi ćemo u taj postupak krenuti. Vidjet ćemo što će biti konačni sud tih pravnih tumačenja. Mi ćemo onda postupiti po tome. Nije mi interes braniti privatnog investitora, niti INA-u, već ispoštovati sve pravne forme i norme – odgovorio je Burić.
Dodatno pojašnjenje o sljedećim postupcima gradske uprave u vezi sporne pumpe, dala je Ljiljana Doležal iz tvrtke Urbing koja je izrađivač GUP-a Grada Šibenika:
– Tehnički propust u slučaju pumpe na rivi može biti ispravljen izmjenama i dopunama prostornog plana. Izmjene i dopune će biti na javnoj raspravi, svi sudionici mogu dati svoje prijedloge, a većina će odlučiti što je najviše u interesu svih korisnika prostora.

TEF- raspetljavanje gordijskog čvora imovinsko-pravnih odnosa?

Da se gradonačelnik Burić ima s čim i pohvaliti i nešto obećati pobrinuli su se njegovi stranački kolege. Konkretno: U kojoj je fazi projekt TEF, zanimalo je vijećnicu HDZ-a Radojku Danek.
Odgovor gradonačelnika gotovo da se uklapa u sve dosadašnje na istu temu u kojima se uvijek čuje:  uskoro.
-Nakon 22 godine zavrzlama, uz izravnu angažiranost Vlade odnosno Ministarstva državne imovine, na problematici TEF-a se radi gotovo svaki dan. Plan i cilj je vrlo brzo vjerojatno već u siječnju imati izvanrednu sjednicu gradskog vijeća jer se priprema niz odluka s ciljem konačnog raspetljavanja gordijskog čvora imovinsko-pravnih i financijskih problema koji su zatečeni na području TEF-a. Cilj je u idućih šest mjeseci objaviti javni poziv za iskaz interesa investitora sa potpuno  očišćenom tvrtkom, kazao je Burić te dodao kako TEF sada ima samo jednog zaposlenika- direktora.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI