Neovisni novinarski portal
24.1.2022.
GRAĐANI
Konferencija Zelene akcije: Kako dobro upravljati javnim dobrima

Konferencija Zelene akcije:
Kako dobro upravljati javnim dobrima

Zelena akcija organizira konferenciju o dobrom upravljanju javnim resursima. Konferencija će se održati u Zagrebu od 30. do 31. listopada 2017 u konferencijskoj dvorani hotela International. Cilj konferencije je predstaviti nedavna istraživanja o različitim upravljačkim praksama u Hrvatskoj i potaknuti raspravu o potencijalima za njihovo unapređenje s naglaskom na modele participativnog upravljanja.

Prije svega bit će predstavljeno istraživanje o upravljanju komunalnim uslugama gospodarenja otpadom i vodnim uslugama u četiri hrvatska grada. Istraživanje je za potrebe Zelene akcije proveo Institut za političku ekologiju. S istraživanjem će biti predstavljene i preporuke za poboljšanje postojećeg stanja.

Također, bit će predstavljena i istraživanja koja su rezultat rada i drugih istraživačkih i zagovaračkih organizacija u Hrvatskoj. Bit će predstavljena istraživanja vezana uz zauzimanje lokalnih resursa od strane politike na primjeru odabranih hrvatskih gradova (tzv. “local state capture”), analiza javnih nabava u Holdingu koji pruža javne komunalne usluge u Zagrebu te analizu upravljanja u hrvatskom elektroprivrednom poduzeću.

U središtu tih istraživanja pokušava se utvrditi nedostatke u javnom upravljanju u odabranim slučajevima. Ipak, u suprotnosti sve do nedavno prevladavajućem diskursu, cilj je potaknuti raspravu o tome kako poboljšati javno upravljanje, a ne kako ga zamijeniti u korist instrumenata novog javnog upravljanja koji se, u konačnici, svode na različite oblike privatizacije.

– Kroz raspravu želimo predstaviti pozitivne i uspješne primjere sudjelovanja javnosti u odlučivanju i upravljanju komunalnim uslugama i /ili javnim dobrima. Također, želimo identificirati glavne prepreke inicijativama usmjerenim poboljšanju postojećeg stanja. U tom smislu očekujemo sudjelovanje različitih dionika koji se zalažu za unaprjeđenje javnog upravljanja, od predstavnika vlasti svih razina do zainteresiranih građana i građanki te organizacija civilnog društva – kažu u Zelenoj akciji.

Dakle, konferencija započinje u ponedjeljak 30. listopada u 10 sati navedenim predstavljanjem analize o korupciji i anti-koruptivnim mehanizmima u upravljanju komunalnim uslugama, te predstavljanjem istraživanja o upravljanju komunalnim uslugama vodoopskrbe i prikupljanja otpada u četiri hrvatska grada koje je provedeno 2017. godine od strane Instituta za političku ekologiju (IPE) za naručitelja Zelenu akciju (ZA).

U 12 sati gost predavač dr. sc. Thomas Blanchet s Nexus Instituta (Berlin, Njemačka) će održati predavanje s naslovom Sudjelovanje građana u vodnom i energetskom sektoru na primjerima iz Njemačke i Francuske. U 15 sati slijedi Analiza upravljačkog modela i društvenih učinaka poslovanja HEP-a, a u kojem će Centar za mirovne studije (CMS) predstaviti istraživanje o upravljanju u tvrtci Hrvatska elektroprivreda (HEP) provedeno 2017. godine.

Drugog dana konferencije slijedi GONG-ovo predstavljanje istraživanja “Naša zarobljena mista” o zauzimanju lokalnih resursa od strane politike (tzv. “local state capture”) na primjeru odabranih hrvatskih gradova. Opsežnu studiju u kojoj se koncept zarobljene države primjenio na kvalitetu upravljanja u lokalnim jedinicama proveo je istraživački tim u sastavu: Paul Stubbs (Ekonomski institut), Siniša Zrinščak (Pravni fakultet), Berto Šalaj (Fakultet političkih znanosti u Zagrebu), te GONG-ovi istraživači Nives Miošić (voditeljica istraživanja), Dragan Zelić, Duje Prkut i Dražen Hoffmann.

U podne se program konferencije nastavlja diskusijom nazvanom Direktni društveni gubitak u javnim nabavama u gradu Zagrebu, u okviru koje će CMS predstaviti istraživanja o koruptivnim rizicima u javnim nabava Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga u periodu 2011. – 2016. godine. To istraživanje se bazira na analizi 4,483 natječaja Grada Zagreba i Holdinga primjenom tzv. Big data pristupa, a proveli su ga Centar za istraživanje korupcije iz Budimpešte (CRCB) i Centar za mirovne studije.

Konferencija završava predavanjam gosta predavača dr. sc. Daniela Chaveza iz Transnational Institutea (Amsterdam, Nizozemska) naslovljeno Alternative javnog sektora: sudjelovanje građana, pružanje usluga i lokalno upravljanje.

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI