Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
POLITIKA
Grafit sa zida jednog europskog grada

Pronti per la Patria? U Italiji i tri godine zatvora za fašističko pozdravljanje, prodaju naci-bižuterije…

Grafit sa zida jednog europskog grada

Talijani bi uskoro mogli strpati u zatvor svakog tko na teritoriju njihove države, uključujući i internetski virtualni prostor, bude pozdravljao ili salutirao fašističkim, nacističkim i pripadajućim pozdravima. Predviđene su kazne zatvora u trajanju od šest mjeseci do tri godine. Tako bi, primjera radi, neki talijanski pjevač koji pozdravi publiku profašističkim ili pronacističkim pozdravom, mogao sljedeće tri godine glazbu stvarati iza rešetaka neke kaznionice.

Iza brave bi i oni koji prodaju suvenire koji sadrže nacistička i fašistička obilježja, šire propagandu navedenih užasnih režima na internetu ili po zidovima i drugdje šaraju takvo znakovlje. Isto se odnosi i na eventualno postavljanje spomen-ploča na kojima su istaknuti simboli ili pozdravi koje je u tom mračnom i tragičnom razdoblju povijesti čovječanstva upotrebljavala fašistička i nacistička vlast. U Italiji ne bi nekažnjeno prošle inačice ustaškog ‘Za dom spremni’ (Pronti per la Patria) pozdravljanja.
Naime, Zastupnički dom talijanskog parlamenta je sinoć kasno navečer, ali uz očekivano protivljenje desničarskih političkih nakupina, usvojio zakon kojim se zabranjuje javno prikazivanje fašističkih i nacističkih simbola.

Torta s Hitlerom

Isti zakon još treba potvrditi Senat, a kako javlja Radio24, očekuje se žestoka bitka za njegovo konačno usvajanje i stupanje na snagu.
Sve je to uslijedilo nakon brojnih incidenata u Italiji koji imaju veze s reafirmacijom zloglasnog fašističkog i nacističkog režima. Tako primjerice neofašistička stranka Forza Nouva priprema proslavu 95. godišnjice marša fašista Benita Mussolinija na Rim. Očito su Talijani iz tzv. Nove snage zaboravili ili im nitko nije ispričao kako su njihovi djedovi istoga Mussolinija zbog niza zlodjela i štete koju je načinio talijanskom narodu 28. travnja 1945. godine streljali, pa objesili naglavačke nasred Milana.
Osim te žalobne obljetnice, ima još primjera imbecilnog neofašizma i neonacizma. Neki slastičar na jugu Italije je izradio i prodavao bijelu tortu na kojoj je u rozom okviru lik Afolfa Hitlera u svečanoj vojnoj odori. Prodavao ju je za 30 eura, kako javlja The Telegraph. Po novom zakonu, zbog takve slastice mogao bi se na neko vrijeme preseliti na posao kuhara u zatvorskoj kuhinji.

 

Torta s likom Adolfa i natpisom ‘Čestitke Šefe’ (foto Facebook)

– Nije to bila moja ideja. Torta je bila naručena… – branio se pred javnošću Umberto Avigliano iz mjesta Maratea u regiji Basilicata.
Dematirala ga je činjenica kako ta navodna mušterija nije došla po tortu, koja je inače bila u izlogu, a na torti je uz to slastičar velikim žutim slovima napisao i ‘Čestitke Šefe’ (Auguri Chef).
Inače, autor ovog zakona o zabrani fašističke i nacističke bižuterije, pozdravljanja itd. je Emanuele Fiano, zastupnik vladajuće Demokratske stranke. On se već dulje vrijeme zalaže da se i Italija, kako je to već slučaj u Njemačkoj, puno strože postavi i odnosi prema porastu pojave naciniostalgičara i zajapurenih neofašista s rupom u obrazovanju.

Unlike za Goebbelsa

Fiano je u intervjuu za Radio24 upozorio i kako je tek nedavno ugašena talijanska Facebook stranica na kojoj su se objavljivali antisemitski govori nacističkog ministra propagande Josepha Goebbelsa, a imala je zabrinjavajućih 45.000 sljedbenika.
Naravno, kao i u Hrvatskoj, tako i u Italiji ima opskurnih političkih snaga kojima uvođenje ovakvog zakona nije po volji. Među njima su Forza Italia bivšeg premijera Silvija Berlusconija, te pokret Pet zvijezda.

Emanuele Fiano (foto Facebook)

Hoće li se i hrvatski zakonodavci povesti za ovim zanimljivim primjerom? Pa i tragična figura hrvatske povijesti A. Pavelić i njegova NDH-a je slijepo slijedio talijansku politiku, te je usput  Mussoliniju poklonio Dalmaciju, Istru, otoke, Boku Kotorsku itd. (vidi Tris:  Lekcija za budale:  Na jučerašnji dan je ‘domoljub’ Pavelić Talijanima poklonio Dalmaciju, otoke, Hrvatsko primorje, Gorski kotar i Boku kotorsku).).
Bilo bi to dobro, jer bi mnogi koji i danas sline nad naci-ustaškim drangulijama i ideologijama vjerojatno brzo  odustali od te svoje strasti, zbog straha od zatvora ili novčanih kazni.
Mnogima u Hrvatskoj je odavno prepuna kapa suludih priča i beskonačnih rasprava oko fašizma, nacizma, ustaštva…
Takav zakon bi možda pomogao da se mediji i građani više u Hrvatskoj ne moraju baviti tim temama.
Pa tako, konačno, ni mi na Trisu.

Grafit sa zida jednog europskog grada

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI