Neovisni novinarski portal
14.5.2021.
POLITIKA
Gradsko vijeće Šibenika: Povećanje komunalnog doprinosa jer Šibenik nije rupa koja mora “skinuti gaće” pred investitorima

Gradsko vijeće Šibenika:
Povećanje komunalnog doprinosa jer Šibenik nije rupa koja mora “skinuti gaće” pred investitorima

Odluka o spajanju gradskih tvrtki “Čistoće” i “Zelenila” te odluka o povećanju iznosa komunalnog doprinosa izazvali su najviše kritika oporbe prema aktualnoj gradskoj vlasti. Pa iako je oporba bila uglavnom složna kako te dvije odluke ne bi trebale proći na gradskom vijeću, dajući pri tom svu silu argumenata, sve je po običaju izglasala HDZ-ova većina.

Na području Grada Šibenika uskoro počinju vrijediti neka nova odnosno stara pravila kada je riječ o visini komunalnog doprinosa. Gradsko vijeće Šibenika izglasalo je danas povećanje komunalnog doprinosa sa 40 na 90 kuna po metru kubičnom za stambene objekte u prvoj zoni (područje Grada Šibenika bez Zablaća i Jadrije), u drugoj zoni cijena se povećava na 80 kuna( Zablaće, Jadrija, Grebaštica, Brodarica, Žaborić, Jadrtovac, Zaton, Raslina, Dubrava), a u trećoj (kontinentalni dio grada i otoci) iznos je 30 kuna.

Kad investitori budu tražili krivca za ovaj udar na njihov budget neka prozovu one koji su donijeli odluku, kazao je vijećnik MOST-a Ivo Glavaš:
– Ovaj udar na građane na kraju će rezultirati udarom na grad. Udar na budget građana me nije iznenadio jer HDZ-ova gradska vlast to radi svako malo u zadnje 4 godine. Gradonačelnik očito smatra da će stimulirati gradnju povećanjem sa 40 na 90 kuna u prvoj zoni. Takvo povećanje ne samo da je iracionalno nego je prije svega kontra produktivno. Za razliku od komunalne naknade, povećanje komunalnog doprinosa ne mora nužno voditi povećanju proračunskih prihoda. Iznos će prije svega ovisiti o broju obveznika komunalnog doprinosa koji će se sigurno smanjiti nakon ovog povećanja. Nema komunalnog doprinosa bez gradnje, a gradnje nema bez sredstava za komunalni doprinos. U praksi se pokazalo da gradovi poput Šibenika u pravilu smanjuju komunalni doprinos i druga davanja kako bi stimulirali gospodarski razvoj, ali grad Šibenik radi zaokret od 180 stupnjeva i bez ikakve ekonomske logike, krajnje bahato povećava komunalni doprinos čime se gospodarski razvoj očigledno destimulira.
Milorad Mišković iz HSS-a ocijenio je kako nije pošteno da su Meterize iz druge zone ušle u prvu čime se komunalni doprinos povećao 300%.
-Povećanje je sa 30 na 90 kuna! To je van svake pameti. Umjesto da idemo u susret mladima koji žele ostati i graditi mi ih tjeramo, jer kad povećamo komunalni doprinos povećavamo i cijene stanova, kazao je Mišković te apelirao na vijećnike HDZ-a da ne izglasaju povećanje.
Vijećnik SDP-a Joško Šupe također je ocijenio kako povećanje cijene znači kontraefekt.
-Mislim da to nije put. Jasno vam je svima da nam, kako je kazao i pročelnik gradskih financija, slijedi konsolidacija gradskog proračuna ali ovo nije put ka tome. Ovo je kratkoročna vatrogasna mjera. Treba poticati investicije i treba krenuti u drugom smjeru jer time ćemo dugoročno imati puno veći efekt, kazao je Šupe.

Nije povećanje nego vraćanje na staro

Dogradonačelnik Šibenika Danijel Mileta promjene u visini komunalnog doprinosa objasnio je kao vraćanja na staro jer je prije 4,5 godine odluka o smanjenju komunalnog doprinosa bila donesena zbog legalizacije.
– Ovaj prijedlog je na tragu povratka na staro, vraćamo iznose od 80 i 90 kuna s tim da ostaje ta treća zona koja obuhvaća sve kontinentalne mjesne odbore i otoke. Dodatni razlog za povratak na staro je što se pokazalo da ljudi nakon legalizacije imaju veće zahtjeve što se tiče komunalne infrastrukture. Nove ulice, nogostupi, rasvjeta, sve se to financira iz komunalnog doprinosa koji je prije 4, 5 godine bio sveden ispod svih kriterija, istaknuo je Mileta dodajući kako smatra kako je i novi iznos premali da bi se realizirali svi komunalni projekti koji su nužni.
Gradonačelnik Šibenika Željko Burić je ustvrdio kako je Šibenik vraćanjem “na staro” još uvijek jeftiniji od nekih drugih gradova u Hrvatskoj.
– Naši najbliži susjedi imaju doprinos od 140 kuna u prvoj zoni, a mi se vraćamo na 90. Zar zaista mislite kako su neki gradovi atraktivniji, bolji i kvalitetniji u bilo kojem smislu, a da je Šibenik rupa koja mora “skiniti gaće” da bi netko došao. Ja ne dijelim to mišljenje, odgovorio je Burić oporbenim vijećnicima.

Spajanje Zelenila i Čistoće: spajanje zdravog tkiva bolesnom organizmu

Poprilično dugu raspravu izazavao je i prijedlog o spajanju dviju gradskih tvrtki Čistoće i Zelenila, koje bi  “fuzirane” postale “Zeleni grad d.o.o”. Većina oporbenih vijećnika danas je tražila konkretne razloge za takav prijedlog, ekonomske analize o opravdanosti takvog poteza kao i objašnjenja zašto bi se Zeleni grad trebao baviti i primjerice upravljanjem plažama i iznajmljivanjem suncobrana i ležaljki.
Ivo Glavaš je to spajanje slikovito opisao kao spajanje zdravog tkiva s bolesnim organizmom:
– Jedina gradska firma koja posluje transparentno i uspješno je upravo Zelenilo ali očito je treba upropastiti ovim pripajanjem Čistoći koja je pravi “El Dorado” za kojekakve malverzacije. Grad Šibenik je odlučio uspješnu tvrtku ugasiti pod krinkom pripajanja, a pravog razloga za to nema. Gradonačelnik kao doktor medicine dobro zna da spajanjem bolesni organizam neće ozdraviti nego će zdravo tkivo oboljeti.
Gradonačelnik Burić pripajanje Zelenila Čistoći objašnjava kao najjeftinije riješenje za postizanje željenog cilj, a to je čišći, ljepši i uređeniji grad.
-Ništa se u proračunskim stavkama tih tvrtki neće promijeniti. Osnovna intencija je efikasnost, racionalnost i transparentnost poslovanja. Jedna uprava, jedan nadzorni odbor, isti novci. Neće biti novih zapošljavanja. Želja nam je napraviti zdravu i financijski stabilnu tvrtku, objasnio je Burić.
Iako se iz oporbe čuo prijedlog da se sa odlukom o pripajanju  Zelenila Čistoći pričeka do sljedeće sjednice i da se u međuvremenu vijećnicima pokažu analize opravdanosti takvog postupka, prijedlog je prošao sa 13 glasova za HDZ-ove većine, dok se oporba podijelila na 4 protiv i 4 suzdržana.

Zeleni grad “može sve” osim iznajmljivanja suncobrana i ležaljki

Šibenik dakle dobija “dva u jedan” tvrtku  “Zeleni grad” d.o.o. koji će se između ostalog, baviti, : odvozom i prikupljanjem otpada, čišćenjem svih vrsta objekata, čišćenjem i održavanjem javnih WC-a, iznajmljivanjem vlastitih nekretnina, djelatnošću javnog prijevoza putnika i tereta u domaćem i međunarodnom cestovnom prometu, upravljanjem i održavanjem plažama, održavanjem javnih površina…
Sa te je liste ipak, kako je zatražio vijećnik Anton Dobra, izbačen dio turističkih usluga odnosno “Zeleni grad” ipak neće, kako je bilo predloženo, iznajmljivati pribor za sport i rekreaciju, sandoline, daske za jedrenje, suncobrane, ležaljke i sl.

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI