Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
POLITIKA
Šibenik u minusu od 36 milijuna kuna, a gradonačelnik tvrdi da financije funkcioniraju ‘onako kako priželjkujemo’

Šibenik u minusu od 36 milijuna kuna, a gradonačelnik tvrdi da financije funkcioniraju ‘onako kako priželjkujemo’

Vijećnik Petr Baranović (Foto: Tris/H. Pavić)

Vijećnik Petr Baranović (Foto: Tris/H. Pavić)

Gradsko vijeće Šibenika je u tišini prihvatilo prvi rebalans proračuna koji je poduzet zbog osnivanja nove javne ustanove Tvrđava kulture, ali je zato zanimljivu raspravu donijelo pokriće minusa u gradskoj blagajni koji iznosi čak 36,2 milijuna kuna.

Nitko nije sporio potrebu vraćanja duga od 36,250.000 kuna koji bi se trebao pokrivati iz proračunskih prihoda u narednih osam godina, zaključno sa 2023. godinom. No, sporno je bilo daljnje zaduživanje kao i naplata dugova. Među ostalima i ‘reformist’ Petar Baranović  je zamolio gradonačelnika dr. Željka Burića da se više ne zadužuje. On je kazao kako je u vrijeme dok je on bio dogradonačelnik dug Grada na početku mandata iznosio 16 milijuna kuna i da je u istom ili manjem iznosu predan garnituri koju predvodi dr. Burić. – Mandat ove uprave je obilježen dizanjem kredita i kad se vidi da je još k tome povećan minus za cijelih 20 milijuna kuna, postavlja se pitanje kuda plovi ovaj brod. Ne raspolažete vi gradonačelniče s manje novaca nego smo raspolagali mi. Kroz proces legalizacije povećao se broj objekata zaduženih za komunalnu naknadu, komunalnu naknadu ste udvostručili. Prihod od poreza na dohodak i prireza je sa nekih od 80 milijuna kuna pao na 60 i nešto i zbog zakonskih promjena koje su uslijedile u mandati prošle vlasti i zbog situacije koja se događala s TLM-om. Međutim ukupna masa proračuna je ostala potpuno jednaka. U tom svjetlu povećavati daljnje zaduživanje grada, dizati kredite i generirati minus ukazuje na to da se o financijskoj stabilnosti i budućnosti ovoga grada ne razmišlja dovoljno ozbiljno – rekao je Baranović upozorivši kako su opasne neke ambicije ove gradske uprave koje zahtijevaju daljnje zaduživanje.Gradsko vijeće


– Ovih 20 milijuna kuna minusa generiranog u tri godina i dva mjeseca mandata bi svakoj ozbiljnoj gradskoj vlasti morao biti alarm – rekao je Baranović upozorivši kako bi sve vitalne funkcije grada, kao i plaće zaposlenbicima. uskoro mogle doći u pitanje. 

No, gradonačelnik Burić kaže da je stanje s gradskim financijama odlično, nikad bolje.
– Ne da nije ništa alarmantno, nego sve funkcionira onako kako priželjkujemo. Neka se javi ijedna od naših ustanova ako je ikad ijedan jedini dan kasnila plaća. Sve se servisira uredno i kvalitetno. Istina, preneseni dug je bio 16 milijuna, ali je bivša vlada mini poreznom reformom devastirala proračun za 12 milijuna kuna. Završetak plaže Banj i tvrđave sv. Mihovila zahtijevao je 20 milijuna kuna u gotovini iz proračuna i tako dalje. To je 48 milijuna kuna. A kako dobro kontroliramo financije pokazuje i izvršenje proračuna u prvih šest mjeseci, gdje smo u plusu pet milijuna kuna. Ono što se iz političkih razloga preskače je da znatno rastu prihodi od poreza i prireza na dohodak, što je najvažnija stavka u punjenju proračuna, što znači da raste zapošljavanje, a to je ono što ova gradska uprava radi. Unatoč tomu što su nam prihodi oduzeti van naše moći, oni i dalje rastu. Svaka naša investicija donosi nove prihode i  nikakvog straha za financiranje grada – rekao je gradonačelnik dr. Željko Burić ističući kako će Grad Šibenik ovu godinu završiti u suficitu.

– Nije problem koliko ste dužni, nego koliko uspijete zaraditi – rekao je gradonačelnik.

Ovaj prijedlog izmjene odluke o planu pokrića manjka prihoda proračuna Grada Šibenika izglasan je s 15 glasova. Sedam vijećnika bilo je suzdržano, a jedan protiv. 

Gradonačelnik dr. Željko Burić (Foto: Tris/H. Pavić)

Gradonačelnik dr. Željko Burić (Foto: Tris/H. Pavić)

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI