Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
KRONIKA 112
Foto:H.Pavić

Zbog požara koji hara Prominom pozvana pomoć vatrogasaca s kontinenta

Foto:H.Pavić
Tek što su nakratko mogli odahnuti nakon stavljanja pod kontrolu požara nadomak Rasline i Zatona, pred vatrogascima sa područja županije ponovno je duga noć. Požar koji je buknuo popodne podno Promine gdje su vatrogasci branili kuće u sedam zaseoka proširio se na nekoliko kilometara, a gašenje je otežavao jak vjetar koji je stalno mijenjao smjer. Šest protupožarnih zrakoplova 93. zrakoplovne baze HRZ-a iz Zemunika gasilo je požar do mraka, a tijekom večeri oko 21 sat zatvorena je cesta Oklaj – Drniš.
Vatrogasci su uz pomoć kanadera uspjeli obraniti kuće u zaseocima Sumani, Škovrlji i Duvančići, a zbog promjene smjera vjetra, požar je nakon povlačenja kanadera krenuo prema Velušiću. Prema riječima načelnika općine Promina Tihomra Budanka svi napori usmjereni su ka sprječavanju daljnjeg širenja požara preko vrha Promine i planinarskog doma k Badnju i Siveriću te Drnišu koji bi u tom slučaju bio ugrožen.
Na požarištu je i glavni vatrogasni zapovjednik te ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje, a tijekom večeri župan Goran Pauk održao je i sastanak županijskog Kriznog stožera.
-Našim gasiteljima koji se već danima bore s požarima stići će u što hitnijem roku pomoć s kontinenta, stotinjak ljudi, vatrogasaca kako bi noćas uspjeli zauzdati ovu vatrenu stihiju koja hara Prominom i Oklajem, a prijeti i Drnišu. Pomoć će stići s područja Ličko-senjske, Primorsko-goranske i Koprivničko- križevačke županije i Državne interventne postrojbe DIP Zadar, izjavio je Šibensko-kninski župan Goran Pauk nakon sjednice Stožera za zaštitu i spašavanje koji se u Oklaju sastao u 21 sat.
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI