Neovisni novinarski portal
4.12.2021.
POLITIKA / REPORTAŽE
(Foto: Hrvoslav Pavić)

Osam tisuća slavljenika u Kninu, dva prekršaja:
Bijela golubica prisvojila show

(Foto: Hrvoslav Pavić)

Za trajanja središnje proslave Dan pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu je prilično mirno – u Kninu je oko podne bilo osam tisuća ljudi, a policija je zabilježila tek dva prekršaja.

Jedan je prodavač među kineskom galanterijom prodavao ‘neprimjerena’ obilježja, odnosno U s neprimjereno velikim ušima, dok je jedan mladi buntovnik/bojovnik na ulici smotao joint. Ostalih 6988 okupljenih na proslavi su bili dobri. Barem do 13 sati. Što će biti kasnije, sam Bog valjda zna, što bi rekao Jasenko Houra u svima znanoj pjesmi Prljavog kazališta ‘Slaži mi’. Prema onome što kaže policija, Houra i Prljavo kazalište na večerašnjem koncertu u Kninu neće okupiti ni blizu brojnu publiku kao Thompson prošle godine na istoj proslavi. Toga su svjesni i sami organizatori, pa je Thompson lani dobio gradski stadion i igralište kojima su pridružene i okolne livade, a Prljavo kazalište samo  središnji kninski Trg dr. Ante Starčevića, kojem velik dio prostora, osim spomenika Oluja ’95., zauzima i velebna fontana što ju je Milan Bandić još 2006. godine darovao Kninu.
No, iako je Thompson daleko, u Slunju, u Kninu je sveprisutan – iz svakog kninskog kafića odzvanjaju njegove bojne/bojovne pjesme – na najjače. A ti kninski kafići, gdje je obično espresso pet ili šest kuna, a zidarska piva 12 ili 13, najviše 14 kuna, kuna, danas imaju cijene kao da u svakom pjeva sam Thompson, osobno, glavom i bradom. Računi se danas ne izdaju, jelte, zbog poteškoća s internetom.
Ni na službenom dijelu proslave na kninskoj tvrđavi, gdje je svečanom podizanju zastave, preletu aviona, čitanju imena poginulih, plotunima… nazočio čitav državni, crkveni i vojni vrh, predvođen predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, predsjednikom Sabora Goranom Jandokovićem i premijerom Andrejem Plenkovićem, ništa se posebno nije promijenilo.
Predsjednica je došla u napadno crvenoj haljini, što je za njen stil i očekivano, a bivša gradonačelnica Josipa Rimac stigla u zanimljivom, neformalnom izdanju – nosila je šarenu haljinu s cvijetnim uzorkom.  Procvjetala je od kada nije dužnosnica, ali o njenom držanju i izgledu neka više kažu fotografije. Do vrha tvrđave su je dopratili, svaki sa svoje strane, ministri Tomislav Tolušić i Tomislav Čorić, a otišla je u društvu premijera Andreja Plenkovića i ministra Damira Krstičevića.
Zamijećeno je još da je Vladimir Šeks, nakon što se popeo na Kninsku tvrđavu, na njenom vrhu počeo i trčati, toliko je u kondiciji čak i na + 41, a da predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nije išla na misu. Njoj je, kažu, bilo prevruće. Najveća atrakcija ovog središnjeg, najslužbenijeg dijela  proslave Oluje na tvrđavi bila je bijela golubica, koja nije htjela letjeti, već je šetala po zidu. U povodu obilježavanja 22. obljetnice VRO Oluje s tvrđave su puštena 22 bijela goluba. I taj jedan ili jedna od njih se nakon kratkog leta vratio/la. I tijekom trajanja manifestacije trčkarala po zidu. Svi su je gledali, ne samo snimatelji i fotoreporteri, pa su je vojnici morali potjerati. No, bezuspješno. Golubica se sklonila u puškarnicu.
U 14,35 SATI U PP KNIN PRIVEDENO 7 OSOBA ZBOG PREKRSAJA IZ CL.5. ZAKONA O
PREKRSAJIMA PROTIV JRM-A. PREKRSAJNA OBRADA U TIJEKU – javili su upravo iz policije (14.44 h).
Članak 5. odnosi se na izvođenje, reporoduciranje pjesama i skladbi i nošenje i isticanje simbola, tekstova, slika ili crteža koji remete javni red i mir.
(15.52 h) NA DANASNJOJ SVECANOSTI U KNINU JE DO SADA POCINJENO UKUPNO 5 PREKRSAJA; 4 PO CL. 5  ZOPJRM I 1 IZ ZAKONA O SUZBIJANJU DROGA. PRIJAVLJENO JE UKUPNO 10 OSOBA OD KOJIH 9 PO ZOPJRM I 1 ZA DROGU. 7 OSOBA CE BITI PRIVEDENO SUCU ZA PREKRSAJE, A PROTIV OSTALIH CE BITI PODNESENI OPTUZNI PRIJEDLOZI REDOVIM PUTEM.
 Fotogalerija
Hrvoslava Pavića:
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI