Neovisni novinarski portal
25.9.2021.
IZDVOJENO
(Foto: Jozica Krnić)

‘Light is Life’:
Repriza od lani, potencijal veliki

(Foto: Jozica Krnić)

Bili smo na sinoćnjoj proslavi 122 godine dolaska izmjenične struje u Šibenik.

Bilo je i sreće i nesreće. Kiša nije pala, iako je prijetila, a tamo negdje iza kanala sv. Ante sijevalo je bez prestanka. S druge strane, skok padobranaca, što je trebala biti najveća atrakcija večeri, nije se dogodio jer avion nije dobio dozvolu za polijetanje zbog jake bure u Splitu.
Tako je manifestacija “Light is Life”, kojom se obilježilo 122 godine od dolaska izmjeničke struje u Šibenik, ostala u lanjskim gabaritima. Samo što su ronioca koji je prošle godine donosio svjetlo, zamijenile sinhronizirane plivačice iz Rijeke. S mora se opet čula klasična muzika i operno pjevanje, a za pamtljiv vizualni dojam jučer su bili zaslužni osvijetljeni tradicijski brodovi iz Murtera, Betine, Prvić Šepurine, Zlarina, Krapnja, Brodarice i Šibenika.
Autor ideje Zoran Lučić Luca, zajedno sa suorganizatorima iz Grada, TZ-a i JK Vala, nije imao lagan zadatak, a i svake naredne godine bit će mu sve teže. Program “Light is Life” zapravo je ograničen u izvedbi, nema puno toga što se može izvesti na moru, da je atraktivno za publiku, a stane u proračun. Lanjski, premijerni “Light is Life” izazvao je popriličnu količinu oduševljena, ove godine ljudi su se opet okupili u velikom broju, no oduševljenje je malo ipak splasnulo. Svi smo imali dojam reprize, tim je veći žal zbog tih otkazanih padobranaca.
– Plan je da ova manifestacija jednom izraste u pravi Festival svjetla – najavio je gradonačelnik Željko Burić. Zasad se ne zna kakav bi to festival trebao biti, no može se pretpostaviti da bi trajao duže i da bi se dio programa preselio na kopno. Tu možda leži rješenje, unatoč tome što se danas svašta naziva festivalom, a i Šibeniku nije nasušno potreban još jedan festival. No ovaj bi, zbog svoje potencijalne jedinstvenosti, imao smisla.
– Ove smo godine htjeli simbolizirati snagu vjetra, sunca i mora, a sve smo sveli pod nazivnik obnovljivih izvora energija – objašnjavao je Zoran Lučić, čija je glava, dokazao je to svih ovih godina, rasadnik ideja. Treba ga pustiti ga ih realizira i dalje, a dogodine, za početak, neka bude malo više svjetla iz svih smjerova.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI