Neovisni novinarski portal
23.10.2021.
VODA
Investitor Zoran Josipović izašao je pred pobunjene Vodičane (Foto: Tris/H. Pavić)

Kaznena prijava zbog fekalija u slavinama Vodičana

Investitor Zoran Josipović izašao je pred pobunjene Vodičane (Foto: Tris/H. Pavić)

Za fekalno zagađenje vode u vodovodnim cijevima 30-ak kućanstva u Prvićkoj i Ulici Blata u Vodicama koje se dogodilo 25. srpnja odgovoran je investitor višestambene zgrade u Prvićkoj ulici.

Riječ je o Zoranu Josipoviću (37), nad kojim je u Policijskoj postaji Vodice dovršeno kriminalističko istraživanje. Osumnjičen je za onečišćenje okoliša iz nehaja. Protiv njega će Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku biti podnijeta kaznena prijava.

Policija je utvrdila da je on kao investitor i vlasnik zgrade u njenom dvorištu tijekom 2016. godine naručio kopanje bušotine za vodu. Iza vodnog mjerila, kažu u policiji, spojio je podzemnu vodu na vodoopskrbni sustav zgrade. Problem je nastao jer je u cijevima s podzemnom vodom pritisak bio veći od onog u vodovodim cijevima, te je voda iz bunara zagađena fekalijama ušla u vodoopskrbni sustav.

– Nadalje je utvrđeno da je pumpa koja podzemnu vodu tlači u sustav podešena na tlak od 4 bara, što je puno više od tlaka u vodovodnim cijevima, pa je došlo do povrata te vode u obrnutom smjeru. Dakle, podzemna voda je ušla u gradski vodoopskrbni sustav, jer se zbog razlika u tlaku probila u suprotnom smjeru kroz vodomjer zgrade, na koji način je osumnjičeni protivno propisima u znatnoj mjeri ugrozio kakvoću vode, odnosno zdravlje ljudi na tom području – stoji u priopćenju Policijske uprave šibensko-kninske.

Prvićka ulica – sporna zgrada investitora Zorana Josipovića i prosvjed građana (Foto: Tris/H. Pavić)

Ovdašnje podzemne vode su pune fekalija jer Vodice još nemaju riješen problem kanalizacije. Sustav odvodnje tek se gradi, a skoro sva domaćinstva ‘zbrinjavaju’ otpadne vode u tzv. crnim jamama, koje su građene tako da njihov sadržaj završava u okolišu.

Investitor Zoran Josipović je na prošlotjednom prosvjednom okupljanju stanara Privićke i Blata obećao da će napraviti sve što je u njegovoj moći da se problem otkloni i obećao im naknaditi štetu, ako se utvrdi da je on odgovoran (POVEZNICA).

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI