Neovisni novinarski portal
5.5.2021.
POLITIKA
Ilustracija: Predsjednica RH  (foto Facebook)

Karte rasprodane:
Predsjednica RH na 14-dnevnoj turneji po Australiji i Novom Zelandu

Ilustracija: Predsjednica RH (foto Facebook)

Predsjednica države Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović s obitelji će sljedećih 13 dana provesti na drugom kraju planeta Zemlje. Kako javlja Večernji list, predsjednica RH je jučer otputovala u Australiju, te Novi Zeland, a vraća se tek 23. kolovoza. Zanimljivo, ali i nedopustivo za uređenu državu, o putovanju pri kojem šefice države nema gotovo pola mjeseca na teritoriju vlastite države, na službenim internetskim stranicama predsjednica.hr nema niti riječi. Ni najave niti naznake da se predsjednica države upućuje na tako dugotrajan i dalek put.

– Predsjednica putuje sa suprugom, što je uobičajeno za državne posjete, te sa sinom, čije će troškove snositi sama. Predsjednica će se u Australiji sastati s guvernerom, premijerom i drugim najvišim političkim dužnosnicima, kako na državnoj, tako i na razini saveznih država koje će posjetiti – Novi Južni Wales, Viktorija i Južna Australija. U Novom Zelandu, gdje će doputovati 19. kolovoza, sastat će se s guvernerkom i premijerom. U Zagreb se vraća 23. kolovoza – javlja Večernji list.

Predsjednica kao Zečić ili Stonesi

U Večernjem listu ističu i kako ‘Australija i Novi Zeland imaju malo državnih posjeta, tako da je to i pokazatelj koliko uvažavaju hrvatsku zajednicu‘, navodeći citat nepoznatog izvora s Pantovčaka.
I dok u Hrvatskoj matični hrvatski puk nema pojma da ih predsjednica napušta na pola mjeseca, dotle u Australiji neki izgleda dobro znaju da predsjednica RH tamo dolazi. Nadalje, izgleda da Kolinda G.K. tamo nastupa uz naplatu ulaznica kao što to rade glazbeni sastavi na turneji. Kako se čini, iseljenici koji žele uživo pogledati predjednicu RH za taj spektakl moraju kupiti ulaznicu, kao da se radi o nogometnoj utakmici ili nastupu Dražena Zečića ili Rolling Stonesa. Nije poznato što će biti s prihodom od prodanih karata.
Kako piše Večernji list, karte za susrete s iseljenicima su rasprodane, a čak su se morali tražiti veći objekti kako bi se što više Hrvata moglo susresti s predsjednicom.

Strah od bižuterije

Ipak, ni Australija nije sigurna od utjecaja raznoraznih simbola, tamnošnje vlasti se boje ušatih slova U i kukastih križeva i ostale fašističke bižuterije, premda povijesno nemaju previše veze s istima, te se nalaze desetak tisuća kilometara udaljeni od Slunja i Knina (Zagreb – Wellington: 18.259 kilometara udaljenosti).
– Kako doznajemo iz drugih diplomatskih izvora, u organizaciju su uključeni i australski koordinatori kako bi se izbjegla moguća neprimjerena ikonografija – veli Večernjak.
Predsjednica će na svojoj australsko-novozelandskoj superturneji posjetiti ribare koji su razvili tehnologiju uzgoja tuna, u Novom Zelandu obići najveći maslinik u vlasništvu obitelji Šimunović, te neke od poznatih vinara, a u Sydneyu će na sveučilištu Macquarie govoriti o hrvatskom kulturnom identitetu i jeziku, kažu u Večernjem listu.
Sretan put.

Predsjednica RH (foto Facebook)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI