Neovisni novinarski portal
14.5.2021.
GRAĐANI / POLITIKA
GOOD inicijativa poziva ministricu Divjak da otkrije što se događa s natječajem za članove Ekspertne radne skupine

GOOD inicijativa poziva ministricu Divjak da otkrije što se događa s natječajem za članove Ekspertne radne skupine

Nakon više od dva mjeseca od prosvjeda diljem Hrvatske na kojima se okupilo 30 000 ljudi s jasnim zahtjevima za smjenom Dijane Vican i Jasminke Buljan Culej te ukazivanjem na netransparentnost procesa odabira članova Ekspertne radne skupine (ERS), i dalje nema jasnih odgovora.

Organizacije civilnog društva okupljene u Inicijativu koja se zalaže za sustavno i kvalitetno uvođenje odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo u odgojno-obrazovni sustav (GOOD Inicijativa) upozoravaju kako još uvijek nije formirana Ekspertna radna skupina niti je riješeno pitanje njezina legitimiteta zbog netransparentnosti postupka odabira njenih članova.
Također, podsjećaju kako je nakon raspisivanja natječaja za preostalih pet članova Ekspertne radne skupine došlo je do produžavanja roka za odabir završno s 3. kolovozom. No iz Ministarstva znanosti i obrazovanja informacija o tome još uvije nema pa postavljaju pitanje : Zašto Posebno stručno povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja znanosti i tehnologije nije izvršilo odabir kandidata te ponavljaju zahtjev za smjenom  Dijane Vican koja nije izvršila svoje dužnosti kao voditeljica Povjerenstva.
Iz GOOD inicijative podsjećaju i kako je utvrđeno kako jedan od odabranih članova ERS-a ne udovoljava uvjetima natječaja te da je jedna od članica Ekspertne radne skupine podnijela ostavku na članstvo:
“Netransparentnost natječaja očita je i u tome što prijavljeni kandidati (konkretno Ivica Puljak koji je to prezentirao na društvenim mrežama) nisu dobili mogućnost uvida u dokumentaciju natječaja nakon upućenog zahtjeva za pristup informacijama. Uz ovo, važno je istaknuti kako je i dalje nejasno na temelju kojeg zakona je raspisan tzv. „javni“ natječaj za odabir članova ERS-a. Naime, u samom tekstu natječaja nije navedeno na koji se zakonski akt poziva natječaj te koji je rok žalbe, a u Narodnim novinama nije objavljen tekst ovoga natječaja. Uredba o raspisivanju i provedbi javnog natječaja i internog oglasa u državnoj službi (čl. 4) jasno propisuje da je obvezno objavljivanje javnog natječaja u Narodnim novinama. Nameće se pitanje je li stvarno bila riječ o javnom natječaju ili je on samo tako lažno predstavljen? Ovakvim postupanjem, javnost i dalje nije upoznata s postupkom odabira članova ERS-a, a i neizvjestan je nastavak Cjelovite kurikularne reforme. Zbog takvog načina rada i dalje držimo da je potrebno poništavanje natječaja.”
GOOD inicijativa traži da se javnosti predstavi analiza natječaja za odabir članova ERS-a. Podsjećaju kako je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u Dnevniku Nove TV (28. srpnja) izjavila da je analiza gotova te da se čeka mišljenje Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja znanosti i tehnologije.
“Ukoliko Posebno stručno povjerenstvo nije našlo shodnim odabrati članove ERS-a u jasnom vremenskom roku i nije se očitovalo oko analize natječaja, pozivamo ministricu Divjak da javnosti prezentira nalaze analize i razuvjeri javnost o postojanju nepravilnosti u raspisivanju natječaja i odabiru članova Ekspertne radne skupine”, pozivaju iz GOOD inicijative.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI