Neovisni novinarski portal
24.7.2021.
DRUGA PARALELA
Djelatnica Zan TV (foto Facebook)

Druga paralela – Dva lica emancipacije

Djelatnica Zan TV (foto Facebook)

         Pitanje emancipacije žena konstantno se, s pravom, provlači kroz diskurs zapadnih političara i civilnih udruga. Je li položaj žena u našem društvu konačno dosegnuo onu razinu koju zaslužuje ili nije? Mnogi će se složiti: nije. Međutim, usprkos svim problemima koji pogađaju žene na Zapadu, jedna vrlo zanimljiva vijest dolazi iz Pakistana. Naime, kako prenosi britanski Guardian, pakistanski su se Talibani ozbiljno pozabaviti pravima žena i njihovom emancipacijom, čak štoviše, toliko su srčano pristupili toj problematici da su joj posvetili punih 45 stranica u boji njihovog najnovijeg časopisa „Sunnat-i-Khaula“ (odnosno „Put Khaule“). Što to točno piše na tim stranicama?

Ukratko, savjetuju se žene kako postati prave pravcate džihadistice. Naravno, ako bi se na prvi pogled moglo činiti kako emancipacija u strogo patrijarhalnom društvu ne bi baš trebala počinjati džihadom, s druge strane možemo uvidjeti kako Talibani pozivaju žene na „organizaciju tajnih okupljanja kod kuće“, povezivanju sa „sestrama sličnog mentaliteta“ i vježbanju „korištenja oružja i granata“. Zaista avangardno za jednu terorističku organizaciju u kojoj žena vrijedi nešto više od mliječne stoke! Da ne spomenemo brigu Talibana za nevjenčane „zrele muškarce i cure“, koji ako ostavljeni izvan braka na duži period mogu dovesti do „moralnog uništenja društva“. Sarkazam na stranu, ova pakistanka priča svjedoči o jednom vrlo složenom svijetu, o životu jedne nuklearne sile koja je upravo ostala bez premijera, Navaza Sharifa, zbog umiješanosti njegovog sina u skandalu Panama papers. Upravo u takvoj državi, gdje vojska čvrsto drži dobar dio izvršne vlasti u svojim rukama, terorističke organizacije poput Talibana mogu objavljivati časopise u kojima se žene poziva na džihad u ime slobode.

Drugo lice – Zan TV

            S druge strane pakistanske granice, preciznije u Afganistanu, uvijek prema izvještaju britanskog Guardiana, dolazi nam jedan sasvim drugačiji, gotovo jedinstveni primjer ženske emancipacije za taj dio svijeta: TV postaja Zan TV. Radi o projektu koji je nastao prije otprilike samo tri mjeseca, a njegova specifičnost jest ta da u njemu sudjeluju gotovo isključivo žene, njih pedesetak u dobi od 17 do 28 godina. Ovu mladu ekipu sastavio je medijski poduzetnik Hamid Samar, koji je uvidio prazninu u sadržaju posvećenom ženskim pitanjima, ili bolje rečeno onim tematikama koje izravnije pogađaju žensko stanovništvo Afganistana. Stoga, zahvaljujući svom spretnom marketinškom osjećaju, u samo nekoliko mjeseci doveo je Zan TV do položaja da ga redovito u jutarnjem programu prati i do 90.000 gledatelja. Programski sadržaj je doista revolucionaran za kontekst kakav vlada ovom srednjoistočnom zemljom, ponajviše one emisije u kojima se ugošćuju radikalniji aktivisti i aktivistice koji rijetko, ako ikada, imaju priliku svoje stavove iznijeti na poznatijim postajama. Također, jedna od velikih prednosti Zan Tv-a jest činjenica da se ne zapošljavaju samo visoko obrazovane žene i djevojke, već i one koje zbog raznih životnih okolnosti nisu bile u mogućnosti priuštiti si kvalitetnije obrazovanje, ali su iskazale želju da se počnu baviti novinarstvom i televizijom.
 Kao što ističe 22-godišnja Mehria Azali, cilj postaje je promijeniti stanje prava žena, koja su posebice izvan Kabula još uvijek gotovo nepostojeća, gdje se o njihovim problemima uopće ne govori. Primjera radi, jedna cijela emisija posvećena je prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama, za koje se vjeruje da ih policija i snage sigurnosti vrlo često zataškavaju, dok ne nedostaju niti programi u kojima se savjetuju žene o mogućim poslovima i projektima koji bi im mogli osigurati financijsku samostalnost.

Emancipacija putem džihada

            Dvije priče koje smo ovdje spomenuli jasno svjedoče kako je položaj žena u zemljama srednjeg Istoka još uvijek vrlo kompliciran. U Afganistanu, zemlji koji gotovo da u posljednjim desetljećima ne poznaje značenje riječi „mir“, žene se sporim i malim koracima kreću prema emancipaciji, iako postoje ogromne razlike između većih gradova poput Kabula i perifernih regija gdje ponovo jačaju Talibani i pobornici ISIL-a. S druge strane, Pakistan je zemlja u kojoj su ekstremizam i terorističke skupine vrlo često povezane s najvišim razinama državne vlasti, ponajprije s pripadnicima vojske, koji često Talibane koriste radi vlastitih ambicija i želja.
Upravo zbog takve povezanosti Talibani mogu tiskati vlastite časopise i „emancipaciju“ žena promovirati putem džihada. Kako bilo da bilo, priča Zan TV-a pokazuje kako unatoč svim političko-društvenim preprekama koje vladaju u tom dijelu svijeta, nade za bolju i sigurniju budućnost žena ipak postoje. Međutim, još uvijek je daleki put do priželjkivanog cilja, a kako bi se do njega došlo, biti će potrebni snažni napori na svim državnim i međudržavnim razinama.

Djelatnica Zan TV (foto Facebook)

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI