Neovisni novinarski portal
18.5.2021.
POLITIKA
Joško Šupe: Zašto Grad Šibenik i dalje otplaćuje kredit za Obonjan?

Joško Šupe:
Zašto Grad Šibenik i dalje otplaćuje kredit za Obonjan?

Joško Šupe, SDP-ov gradski vijećnik prozvao je danas gradonačelnika Željka Burića zbog kreditiranja privatnih investitora odnosno tvrtke Obonjan Rivijera d.d. koja je na 43 godine preuzela otok Obonjan ali koja ne vraća stare kreditne obveze iako se na to ugovorom obvezala. Burić odgovorio kako Šupe usred sezone bez potrebe politizira dobar projekt.

-Kad pomislite da nakon afere Vodovoda s Nogometnim klubom Šibenik i otkupom dionica Jadranske banke ne može gore u izvješću o izvršenju proračuna Grada Šibenika za 2016. godinu naiđete na nešto nevjerojatno. Ne možemo tolerirati kad netko kreditira privatne investitore, a upravo je to slučaj sa Obonjanom, kazao je SDP-ov gradski vijećnik Joško Šupe na konferenciji za novinare.
Šupe je podsjetio kako je prije dvije godine Grad Šibenik sklopio ugovor s novim koncesionarom na otoku, tvrtkom Obonjan Rivijera d.d., koja je se ugovorom obvezala preuzeti i stari kredit od oko 7,6 milijuna kuna.
– U tom ugovoru jasno stoji da nekadašnja tvrtka koja je upravljala Obonjanom, Otok mladosti d.o.o., i Grad Šibenik neće imati ama baš nikakve obaveze vezano za taj kredit. Međutim Grad Šibenik i dalje vraća kredit. I ne samo da ga vraća nego ga investitor čak niti ne refundira Gradu. Prema podacima o izvršenju gradskog proračuna za 2016. godinu vidljivo je kako je Grad  Šibenik novog koncesionara kreditirao sa oko 1,3 milijuna kuna, kazao je Šupe.
Naime prema izvještaju o izvršenju Proračuna Grada Šibenika za 2016. godinu, koji će se naći na sjednici Gradskog vijeća u utorak 25. srpnja, vidljivo je kako je Grad Šibenik za otplatu glavnice kredita Otoka mladosti d.o.o. (podignutog kod Jadranske banke) platio 2 milijuna i 163 tisuće kuna. Iz izvještaja je također vidljivo kako je koncesionar Obonjana, odnosno tvrtka Obonjan Rivijera, Gradu u prošloj godini  refundirala samo 850 tisuća kuna.
– To je čisto nepoštivanje ugovornih obveza, istaknuo je Šupe te dodao kako gradonačelnika Burića nismo ovlastili da ovako upravlja gradskim financijama. Joško Šupe pita zašto Grad kreditira privatnog investitora i podsjeća gradonačelnika Burića kako je slavodobitno izjavljivao kako je je Grad sa sebe u potpunosti skinuo kredit Obonjana. Novi koncesionar, kako je istaknuo Šupe, ne poštuje ugovorne obveze i još po jednoj stavci.
– Ugovorom je određeno kako Obonjan Rivijera d.d.  može “dodatno opterećivati Pravo građenja zasnivanjem hipoteke, tereta…do najvišeg iznos od 1,1, milijun eura”, no uvidom u zemljišne knjige vidljivo je kako je tvrtka upisala hipoteku na iznos od 3,5 milijuna eura!, dodao je Šupe.

Burić: Jedan dobar projekt se usred sezone želi ispolitizirati

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić je današnje izjave Joška Šupe nazvao čistim politikanstvom i predbacio mu da usred sezone pokušava ispolitizirati jedan dobar projekt.
Nema ništa sporno u toj priči, tvrdi Burić, iako je istina da Grad Šibenik i dalje plaća kredit unatoč tome što je sklopljenim ugovorom otplatu kredita trebao preuzeti koncesionar Obonjana.
– Grad Šibenik i dalje plaća kredit za otok Obonjan jer Jadranska banka ne dozvoljava promjenu kreditnog ugovora, no tvrtka Obonjan Rivijera d.o.o. Gradu Šibeniku refundira taj novac, kazao nam Burić te objasnio zašto je došlo do razlike od 1,3 milijuna kuna.
– Zbog objektivnih razloga u kašnjenju su s dvije rate kredita, no oni će sve to vratiti Gradu Šibeniku uz zaračunate kamate, tvrdi Burić.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI