Neovisni novinarski portal
18.5.2021.
POLITIKA
Direktor Vodovoda Miho Mioč: Politika je tražila da se pomogne Jadranskoj banci i Nogometnom klubu Šibenik

Direktor Vodovoda Miho Mioč:
Politika je tražila da se pomogne Jadranskoj banci i Nogometnom klubu Šibenik

-Ne želim od sebe raditi nikakvu žrtvu, jer to i nisam. No ako sam ja problem, problema nema, kazao je direktor šibenskog Vodovoda  Miho Mioč na konferenciji za novinare koju je sazvao kako bi konačno razjasnio sve “vodovodne afere” zbog kojih ga prozivaju.

Gotovo pola sata trajalo je Miočevo obraćanje novinarima u kojem je “iz svog kuta” objašnjavao kako je i zašto Vodovod dao jamstva za kredit Nogometnom klubu Šibenik,  dokapitalizirao Jadransku banku i zašto mu je mandat u Vodovodu produžen do 2020.godine.
– Prvo da riješimo pitanje kupnje dionica Jadranske banke, temu koja se stalno ponavlja i “reciklira”. Vodovod je kao jedan od suvlasnika Jadranske banke uz 161 drugog suvlasnika-malih dioničara, u najboljoj namjeri dokapitalizirao banku sa 5 milijuna kuna. Tu sam odluku donio uz suglasnost Nadzornog odbora i Skupštine Vodovoda.
No taj novac kaže Mioč nije “bačen u vjetar” odnosno Vodovod je pokrenuo dvije tužbe kako bi se obeštetio:
– Mi smo podnijeli tužbu odnosno pridružili smo se jednom privatnom tužitelju u proglašenju ništetnom odluke Skuštine banke od 30.12.2016. Također smo podnijeli i tužbu kojom tražimo odgovornost Uprave Jadranske banke ali i svih koji su sudjelovali u odluci o dokapitalizaciji, a tu prvenstveno mislim na HNB i Državnu agenciju za sanaciju banaka. Paralelno s tim preko Ministarstva financija pokušavamo na miran način riješiti našu situaciju i da se obeštetimo.
Danas Mioč ipak drugačije gleda na priču o dokapitalizaciji Jadranske banke:
-Politika je to odredila preko Vodovoda. Da li je to bila pametna odluka? Vjerojatno nije. Da li je bila legitimna? Bila je! Tih 5 milijuna kuna ćemo mi dobiti natrag, možda to bude trajalo 2 godine ali ćemo taj novac dobiti natrag odnosno valorizirat ćemo na bilo koji način. Da li bi danas to napravio? Ne bi. Da li su me na to nagovorili raznorazni naši koji su “iznad mene”? Jesu, to je istina, kazao je Mioč ističući kako je ta odluka bila potpuno zakonita.
A politika je od Vodovoda tražila i da se pomogne Nogometnom klubu Šibenik.
– Od župana Gorana Pauka bili smo prije 2 godine zamoljeni da pokušamo spasiti klub jer je bio u katastrofalnoj situaciji, kazao je Mioč.
Ni ovršenih 1 160 000 kuna sa računa Vodovoda zbog jamstva za kredit Nogometnom klubu Šibenik, nisu nepovratno izgubljeni. Vodovodu bi taj iznos trebao vratiti Grad Šibenik, kazao je Mioč.
Naime, kako je objasnio Mioč, Grad Šibenik zbog nedorečenih mišljenja Ministarstva financija nije realizirao odluku Gradskog vijeća Šibenika da u 100% iznosu jamči za kredit Nogometnog kluba Šibenik od 5,8 milijuna kuna.
– Grad Šibenik je na sebe mogao preuzeti jamstvo na 80% kredita, pa smo mi uskočili u to privremeno. U najboljoj namjeri. Mi ćemo tražiti od Grada da do kraja realizira odluku Gradskog vijeća o jamstvu i da se Vodovod obešteti za iznos od 1 160 000 kuna, kazao je Mioč.
Miho Mioč je danas ustvrdio kako nema ništa sporno ni u odluci Nadzornog odbora Vodovoda, iz prosinca 2015. godine, o njegovom imenovanju na novi mandat od pet godina, odnosno do 2020. godine (kada bi on trebao napuniti 68 godina!).
-Nije to ništa neuobičajeno. Nadzorni odbor može bilo kada, bez navođenja razloga, razriješiti direktora!, objasnio je Mioč dodajući da ne razumije zašto se digla tolika halabuka oko toga.
Hoće li i dalje ostati na mjestu direktora Vodovoda, nakon svega, Mioč ne zna. Kaže kako se umorio od stalnih “ratovanja” sa svima.
– Još ne znam da li odustajem. Razmislit ću nekoliko dana. Moji odnosi sa gradskom upravom i gradonačelnikom Burićem su izvrsni. Ja ću se s njim dogovoriti što dalje, kazao je Mioč dodajući kako nije tajna da je prije četiri godine vodio rat u HDZ-u da se Burića kandidira za gradonačelnika.
Na pitanje kako je moguće da gradonačelnik Šibenika Željko Burić izjavljuje kako ne zna ništa o jamstvu Vodovoda Nogometnom klubu Šibenik, Mioč je odgovorio kako je Burić za to znao.
-Ne želim od sebe raditi nikakvu žrtvu, jer to i nisam. No ako sam ja problem, problema nema!, zaključio je Mioč.

Miho Mioč: “Ako oni kažu sutra “halo Bing daj ostavku”, to nije nikakav problem.

 

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI