Neovisni novinarski portal
24.6.2024.
EKOLOGIJA / OKOLIŠ - NEMA OKOLIŠANJA! / VODA
Velika plavetnila: Najveći deponij plastičnog otpada

Velika plavetnila:
Najveći deponij plastičnog otpada

Oceani i mora nisu bezdani koji će nepovratno progutati sve što čovjek baci: Nenaseljeni otok Henderson (upisan na UNESCO-vu listu svjetske baštine) za koji se vjerovalo kako je “rijetki biser nedirnut ljudskim utjecajem”, postao “najzagađeniji plastičnim otpadom”.

Plastične boce i plastična ambalaža preplavili su velik dio škotske obale i otoka, uvjerili su se aktivisti Greenpeaca koji su dva mjeseca, brodom Beluga II, plovili škotskim arhipelagom evidentirajući razmjere onečišćenja plastikom. No nije to tek izolirani slučaj, “zaraza” je to koja se desetljećima širi svim svjetskim morima i oceanima. A lijeka još uvijek nema!

Foto:Will Rose/Greenpeace

Morski biolozi Greenpeaca detaljno izvješće o zatečenom onečišćenju obala i otoka Škotske planiraju objaviti za oko dva mjeseca no nakon viđenog ističu kako je plastični otpad pronađen na svim pregledanim plažama. Mikroplastike ima i na području gdje se hrane morski psi, tuljani i kitovi, a u gnijezdima ptica, u međunarodno važnim ornitološkim kolonijama, pronađene su plastične vrećice, boce i razna plastična ambalaža.

Plastika u kljunu/Foto: Will Rose/Greenpeace

Tisha Brown, iz Greenpeaca, za britanski  Guardian je izjavila kako su šokirani zatečenim stanjem.

Otpad na otoku Henderson/Foto:Jennifer Lavers

 

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI