Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
KULTURA
(Foto: MDF)

Otvoren 57. MDF:
Najstariji festival u najstarijem gradu

(Foto: MDF)

Podizanjem festivalske zastave na Trgu Republike Hrvatske, službeno je započeo 57. međunarodni dječji festival u Šibeniku.

Tribine su bile uobičajeno pune, tradicionalno se po 57. put tražila, jel’te, karta više. Prvi među jednakima bio je gradonačelnik Šibenika Željko Burić, koji nije propustio napomenuti da je Šibenik najstariji izvorni hrvatski grad.
– Festival se sjedinio sa svojim gradom, ali i ovaj stari hrvatski grad se sjedinio s festivalom. Trajalo je i onda kad nam je bilo teško i mučno, kada smo, upravo na ovom mjestu, svjedočili kulturocidu za vrijeme Domovinskog rata. I tada smo slali poruke kulture i mira, a slala su ih djeca, upravoni dijelovi našeg društva na kojima počiva naša budućnost – rekao je gradonačelnik, koji je na kraju i uzviknuo: – Neka nam festival traje vječno!
I mogao bi kad mu Ministarstvo kulture ne bi svake godine smanjivalo proračun. No, to nije tema o kojoj se priča na svečanom otvorenju. Zato je pozornici pristupila Anamarija Kirinić, savjetnica predsjednice i njezina izaslanica na MDF-u.
– Izuzetna mi je čast biti ovdje na 57. MDF-u i pozdraviti vas u ime predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, pokroviteljice festivala. Lani smo proslavili 950 godina Šibenika, a ovaj festival je još jedna tradicija koja je postala sinonim grada. Za sve nas koji smo odrastali na šibenskim ulicama, znamo da je Šibenik najljepši baš u ovo vrijeme. Svako dijete može naći svoj osobni svijet u barem jednom festivalskom programu, a njih je mnoštvo – rekla je Kirinić.
Festival je, kao i 2010., otvoren predstavom „Buratino“. Režirala ju je Nina Kleflin, napisala Marijana Nola, a pjesme je skladao Neno Belan. Malo baca na „Pinokija“, no ovaj šibenski lutak upada u neke malo drugačije nevolje. Za razliku od onomad, novi „Buratino“ je malo upgradean, pa se tako s pozornice čuo i pojam „#disupare“, a glumci su napravili i jedan selfie.
MDF traje dva tjedna. Na TRIS-u ćemo u nepravilnim razmacima objavljivati dojmove osnovnoškolaca, polaznika novinarske radionice Nora.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI