Neovisni novinarski portal
4.10.2023.
EKOLOGIJA / VODA
Kampanja „Naše rijeke, naše blago“:Veslajmo za naše rijeke!

Kampanja „Naše rijeke, naše blago“:
Veslajmo za naše rijeke!

Uoči Međunarodnog dana zaštite okoliša (5. lipnja), svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature) započela je novo izdanje svoje nacionalne kampanje „Naše rijeke, naše blago!“.

Početak turneje danas je obilježen u Zagrebu na rijeci Savi spustom kajakaša Kanu kluba Končar koji su držali transparent akcije „Veslajmo za naše rijeke!“, a u sklopu koje će se od 5. do 10. lipnja kajakaši spustiti po šest hrvatskih rijeka.
Osim rijeke Save veslat će se Dravom (5. lipnja), Kupom (6. lipnja), Zrmanjom (8. lipnja), Koranom (9. lipnja) i Mrežnicom (10. lipnja). WWF Adria je kao dio kampanje pokrenula i peticiju za spas rijeke Krupe usmjerenu prema Ministarstvu zaštite okoliša i energetike i Zadarskoj županiji kojom se traži izuzimanje kanjona rijeke Krupe iz svih oblika korištenja u hidroenergetske svrhe.

-Svim rijekama ćemo veslati, osim po rijeci Krupi na kojoj je zabranjeno veslanje, pa ćemo pješačiti, tako da ćemo ustvari obići ukupno sedam rijeka. Cilj ove kampanje je osvijestiti javnost i donosioce odluka o potrebi očuvanja naših rijeka i njihovog korištenja na održiv način koji ne ugrožava biološke, ekološke i krajobrazne karakteristike. Naše rijeke su naše blago, te se na taj način prema njima treba i odnositi!, istaknula je Irma Popović Dujmović iz WWF Adrije.
Kajakaši će tijekom cijele kampanje dokumentirati svoje veslanje fotografijama i videima kako bi prikazali javnosti ljepotu slobodnih rijeka ali i prikazali drastičnu promjenu koja se događa s rijekom prije i poslije izgradnje brane.

Foto:WWF

– Hidroelektrane, bile velike ili male, imaju dugoročne posljedice na živi svijet rijeke, ali i okolnog stanovništva. Imamo najnovije primjere malih hidroelektrana, na Kupi mHE Ilovac i Mrežnici mHE Dabrova dolina, gdje se jasno vidi kako nisu poštivani uvjeti zaštite prirode i okoliša, te je područje ograđeno i postalo je nepristupačno za druge korisnike. Mi stanovnici Karlovačke županije živimo na četiri rijeke i želimo nastaviti koristiti naše rijeke kao do sada, uživati u njima i biti sigurni da će i naša djeca to moći, kaže Denis Francisković iz karlovačke udruge Eko Pan.
U sklopu kampanje „Naše rijeke, naše blago!“ bit će organizirana i različita popratna događanja koja će obuhvatiti dva okrugla stola na temu „Budućnost Kupe“ i „Za Koranu i Mrežnicu“, edukativne radionice, bogat kulturni program i završni događaj 10. lipnja na gradskom kupalištu Duga Resa na koji se pozivaju svi ljubitelji prirode. Cijeli program možete vidjeti na facebook stranici WWF Adrije, a svakodnevnu akciju pratiti na službenom facebook događaju kampanje „Naše rijeke, naše blago!“ – Veslajmo za naše rijeke.

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI