Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
GOSPODARSTVO / KRONIKA 112
Ozren Matijašević (Foto: Tris/H. Pavić)

HURS traži nastavak istrage u TLM-u

Ozren Matijašević (Foto: Tris/H. Pavić)

Hrvatska udruga radničkih sindikata pozdravlja istragu, pritvaranje direktora Tonća Kandida i tjeralice za Markom i Loranom Pejčinovskim te Andrašom Brodnjakom, ali isto tako očekuje i nastavak istrage, vraćanje opljačkane imovine i obeštećenje radnika – istaknuli na na današnjoj konferenciji za novinare Ozren Matijašević, predsjednik HURS-a i Zdravko Burazer, voditelj županijskog ureda HURS-a u Šibeniku.

Tadašnji Hrvatski sindikat metalaca, danas sindikat Slap, je još u ožujku 2015. godine državnim institucijama podnio kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba u TLM-u, a koji su temeljem dostupnih nam podataka odgovorni za propast TLM-a. Prijava se odnosila na razdoblje od 2009. do 2014., s opisom sedam kaznenih djela.

Konferencija za novinare HURS-a (Foto: Tris/H. Pavić)

– Kao podnositelji kaznene prijave znamo sve ono što zna javnost i utvrdili smo da je od sedam djela koje smo prijavili samo četiri predmetom istrage. Ne spominju se fiktivne reklamacije u iznosu od 46.311.000 kuna šteta TLM-a. Pridodaju li se tome iznosi od 21 milijun na ime rabata, skonta u iznosu 21, 986.279 kuna i rabata od 8.319.781, dolazimo do iznosa od oko deset milijuna eura. Nadalje, ne spominje se omogućavanje otpisa potraživanja za isporučenu robu te propuštanje ugovaranja instrumenata osiguranja, čime je TLM oštećen u korist talijanske firme Ihmet metali za iznos od 2.043.328 eura, londonska tvrtka Tramet u iznosu od milijune eura. Treće što se ne spominje je sklapanje štetnih ugovora s raznim društvima koja su izvodila radove u krugu TLM-a, građevinske, ličilalačke, vodoinstalaterske itd. Naplatom znatno većih iznosa od računa od tržišnih cijena nanesena šteta TLM-u u korist pojedinaca, a po pričama su neki od njih na poklon dobijali i stanove za izvršene radove čija je cijena višestruko bila prenapuhana – rekao je Ozren Matijašević, uputivši poziv policiji i DORH-u da do kraja istraže sve ono što su sindikati naveli u svojoj prijavi.
– Očekujemo da u ovom slučaju neće biti sprege politike i kriminala i da će se sve do kraja istražiti te utvrditi još odgovornih osoba i primjereno ih kazniti. Ne vidim razloga da se ne ide u blokadu imovine kako bi se oštećenici bar djelomično mogli naplatiti – rekao je Matijašević.
Zdravko Burazer je ovom prilikom naglasio kako radnike neće zadovoljiti samo kaznena odgovornost.
– Mi u sindikatu nećemo likovati nad progonima, nego tražimo da se sva protupravno stečena imovima vrati i da se iz tih sredstava obeštete radnici – rekao je Burazer.
Samo za isporučeni, a neplaćeni aluminij društva u vlasništvu obitelji Pejčinovski, podsjetio je Burazer, TLM-u su ostala dužna 4,2 milijuna eura, a taj iznos bi bio dovoljan da svi dobiju otpremnine i sve drugo što je bilo utvrđeno na skupštini vjerovnika.
Dolazak Igora Shamisa je, po Burazerovu mišljenju, imao samo za cilj da se spomenuta kaznena djela stave u drugi plan i na koncu zaborave.

Zdravko Burazer (Foto: Tris/H. Pavić)

– Shamis nije nikakav poduzetnik. To je jedna osoba koju je netko našao da preuzme na sebe priču zatvaranja valjaonica, a čini se da je bilo orkestrirano da sve ovo za što se sada ovi optužuju bude poravnato sa zemljom. Zbog toga tim ljudima nije bilo u interesu da TLM opstane, priča s češkim fondovima je bila izmišljena da se dobije na vremenu i mislilo se, ako nestane TLM-a, nestat će i dugova i ovih priča. Na njihovu nesreću, dogodio se Impol i TLM nije nestao – rekao je Burazer.
Istraga DORH-a je do sada obuhvatila četiri osobe i kaznena djela ‘teška’ 25 milijuna eura, a prema onom što su iznijeli Matijašević i Burazer šteta je barem dvostruko veća. – Radi se odgovornim osobama iz registra Trgovačkog suda, iz Nadzornog odbora i Uprave. Riječ je o ukupno sedam osoba, a nedostaju još Branimir Lepur, Miroslav Šupe i Kristijan Černi – rekao je Matijašević čiju odgovornost očekuje.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI