Neovisni novinarski portal
5.5.2021.
KULTURA
Crtani romani šou 2017: Dylan Dog, Modesty Blaise, Torpedo…

Crtani romani šou 2017:
Dylan Dog, Modesty Blaise, Torpedo…

Od 12. do 14. svibnja u Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu, po dvadeseti će se put održati najveći festival stripa u regiji, Crtani romani šou, ove godine uz dodatak u imenu: Zagreb Comic Con.

Bogat slavljenički program sastojat će se od tradicionalnog sajma stripova, šest velikih izložbi, razgovora s domaćim i stranim crtačima i scenaristima, crtanja za publiku, promocije novih albuma, pregleda portfelja, tribina, kviza, igraonice za djecu, šminkeraja, cosplaya i još mnogo toga.
Ovogodišnji su gosti renomirani crtači kao što su Jordi Bernet (Torpedo, Jonah Hex), Eduardo Risso (100 metaka), Alfonso Font (Clarke i Kubrick, Zarobljenik zvijezda, Taxi), François Boucq (Bouncer), Bonellijevci i članovi crtačkog staffa stripa Dylan Dog Eugenio Sicomoro, Giovanni Freghieri, Luigi Picatto, Marco Nizzoli i Marco Soldi, zatim Julio Radilović – Jules, Bernard Kolle, Milorad Vicanović Maza, Željko Pahek, Stevan Subić, i drugi. Uz njihova gostovanja bit će postavljene i izložbe njihovih originalnih crteža, te izložbe 30 godina Dylana Doga u Hrvatskoj, Modesty Blaise, Made in CRO – radovi domaćih crtača nastali u zadnjih godinu dana za najpoznatije svjetske izdavače – i Hrvatski stip za djecu strip autora Darka Kreča.
Organizatori najavljuju i preglede portfelja i tribine s iskusnim stručnjacima na području izdavačke djelatnosti i i teoretičarima stripa Olivierom Jalabertom, Elsom Stzulcman, Didierom Pasamonikom i Zoranom Đukanovićem. Bit će predstavljena i nova izdanja stripova: Jomar scenarista Milka Peke i crtača Vladimira Davidenka u izdanju Stripforuma, Bouncer Francoisa Boucqa u izdanju Udruge Crtani romani šou, te Dani Sparina autora Krešimira Biuka, također u izdanju CRŠ-a.
Ulaz na sva događanja u sklopu Festivala je besplatan.
Kao uvod u ovo 20. izdanje Međunarodnog festivala stripa CRŠ – Zagreb Comic Con, u Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu od 26. travnja do 14. svibnja traje izložba “20 godina CRŠ-a”, kojom se obilježava 20 godina djelovanja udruge i festivala na promicanju i popularizaciji devete umjetnosti u Hrvatskoj, a prikazuje jedinstvenu zbirku namjenskih radova brojnih renomiranih svjetskih i domaćih strip autora, prikupljanu tijekom dvadeset festivalskih godina, koja sadrži časopise, fotografije, plakate, ilustracije i serigrafije. Izložba je podsjetnik na bogatu povijest festivala i hrvatskog stripa.
CRŠ festival pokrenut je 1998. godine na inicijativu nekoliko entuzijasta koji su odlučili obnoviti i bogatu i dugotrajnu tradiciju stripa na ovim prostorima i udariti temelje za budućnost. Početna ideja bila je popuniti jaz i prazninu između autora i publike, koja se javila početkom devedesetih godina prošloga stoljeća. Uz to, bilo je potrebno potaknuti mlade crtače i autore te im pružiti priliku da se bave stripom i time održe dugogodišnju tradiciju devete umjetnosti.
Udruga Crtani romani šou neprofitna je organizacija osnovana s ciljem promoviranja devete umjetnosti, kao i okupljanja ljubitelja stripa, strip kulture i ilustracije na području čitave regije. Putem organizacije međunarodnog festivala stripa Crtani romani šou – Zagreb Comic Con, cilj je ojačati kulturni, medijski i javni interes za strip te ostvariti i učvrstiti suradnje s ljudima i organizacijama iz svijeta stripa u zemlji, regiji i inozemstvu.
Detaljan opis ovogodišnjeg programa nožete proučiti na ovom linku (pdf): PRESS INFO CRŠ ZAGREB COMIC CON 2017

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI