Neovisni novinarski portal
27.2.2024.
IZDVOJENO
Projekt ozelenjavanja Šibenika: “Posadi cvijet, pokaži svije(s)t”

Projekt ozelenjavanja Šibenika:
“Posadi cvijet, pokaži svije(s)t”

“Posadi cvijet, pokaži svije(s)t” naziv je projekta čiji je cilj uljepšati ulice, trgove, kale i prozore šibenske stare gradske jezgre, a iza kojeg stoje turistička agencija Šibenik Plus i Udruga Terra odnosno njihove vlasnice Tina Vickov i Vinka Protega.

Trodnevni projekt će se održati od 20. do 23. travnja u šibenskoj staroj gradskoj jezgri, a posebna gošća i edukatorica u teoretskom i praktičnom dijelu programa bit će HRT-ova ‘Vrtlarica’  Kornelija Benyovski Šoštarić.
– Nije slučajno da se ovakav projekt događa baš u našem gradu.  Šibenik je grad Robeta Visianija, vrsnog botaničara i hortikulturnog umjetnika. Ovim projektom odajemo počast njemu, prošlosti na koju smo ponosni i dajemo zalog boljoj i ljepšoj budućnosti našeg grada. Osim uljepšavanja ulica, trgova, kala i prozora stare gradske jezgre  cilj projekta je i dugoročna osvještenost o brizi i radu na hortikulturi u našoj sredini, objašnjavaju organizatorice.

Foto:Pixabay

Vickov i Protega ističu kako se posljednjih godina u staroj gradskoj jezgri Šibenika sve intenzivnije gradi, a tako nestaju vrtovi, stabla i zelene površine. Posljedica toga su, prije svega, narušena kvaliteta zraka, ali i kvaliteta života:
– Lijepo je vidjeti kako se Šibenik razvija posljednjih godina. Da bi taj razvoj učinili održivim, naš grad ljepšim i priču koju priča autentičnom pokrenuli smo ovaj projekt. Ozelenjavanje gradova više nije trend, već potreba prepoznata od vlada diljem svijeta. Pariz planira posaditi 20.000 stabala,da bi javne prostore učinili održivim, poboljšali kvalitetu zraka i života svojih sugrađana. Naš grad nije iznimka.
Ovo je drugi zajednički projekt turističke agencije Šibenik Plus i Udruge Terra (Turizam, Edukacija, Razgledi i Revitalizacija), a Turistička zajednica grada Šibenika je glavni partner i pokrovitelj projekta.
PROGRAM:
20.travnja od 18.00 do 20.00 sati / Gradska knjižnica Juraj Šižgorić
„ŠTO NAM VRTLARICA KAŽE“, teoretski dio – predavanje Kornelija Benyovski Šoštarić, poznata televizijska ‘Vrtlarica’ koja u svojoj emisiji gledatelje podučava ljubavi prema prirodi i uzgoju voća, povrća i bilja. U ovom predavanju s posebnim osvrtom na mediteranske vrste cvijeća, otkrit će mogućnosti  i dati korisne smjernice u sadnji, uzgoju bilja i cvijeća u staroj gradskoj jezgri.
21.travnja od 17.00 do 19.00 sati / Srednjovjekovni mediteranski vrt Sv.Lovre
„SADNJA S VRTLARICOM U MEDITERANSKOM VRTU“, praktični dio – u društvu Vrtlarice, Kornelije Benyovski Šoštarić, u Srednjovjekovnom mediteranskom vrtu sv.Lovre, imat ćemo priliku zasukati rukave i zajedno s našom gošćom steći praktična znanja sadnje i uzgoja cvijeća. Za ovaj dio projekta broj sudionika je ograničen i potrebne su pravovremene prijave radi osiguranja tehničkih uvjeta i sredstava za rad.
22.travnja od 10.00 do 15.00 sati / Trg Mala loža
„GDJE RASTE CVIJEĆE, RASTE I NADA“ – sajam cvijeća – u srcu stare gradske jezgre, na trgu Ivana Pavla II, poznatijeg kao Mala loža,  zadnji dan je rezerviran za prodaju i kupovinu sadnica i potrebne opreme, te sadnju na samom trgu.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI