Neovisni novinarski portal
27.9.2021.
KULTURA
Premijera u HNK Šibenik: “Ljepotica iz Leenanea”-priča o brutalnom odnosu majke i kćeri

Premijera u HNK Šibenik:
“Ljepotica iz Leenanea”-priča o brutalnom odnosu majke i kćeri

“Ljepotica iz Leenanea”, druga je ovosezonska premijera šibenskog HNK-a, koju možete pogledati sutra u 20 sati.

Šibensko kazalište, na konferenciji za novinare, danas je najavilo svoju drugu ovogodišnju premijeru, predstavu “Ljepotica iz Leenanea”, rađenu po tekstu irskog pisca Martina McDonagha. Redatelj predstave je Dražen Ferenčina, a u glavnim ulogama igraju Biserka Ipša i Franka Klarić te Jakov Bilić i Bojan Brajčić.
Kompleksna je to priča o međuljudskim odnosima, u ovom slučaju o majci i kćeri, s mnogim iznenađenjima i neočekivanim obratima, u kojoj je teško birati strane. S jedne strane tu je Maureen Folan, jednostavna i usamljena žena u ranim četrdesetim godinama, a s druge njezina manipulativna majka Mag koja se stalno miješa u Maureenin život i odbija dopustiti kćeri da se zaljubi, čak i kada joj se za to pruži prilika.
-Iako sam smatrala da ovaj tekst još nije sazreo za naše kazalište jer ne donosi smjeh nego kompleksnu životnu priču koja zahtjeva pažnju, Dražen Ferenčina me svojim argumentima uvjerio kako je ipak pravo vrijeme da ga postavimo u Šibeniku i sada sam sigurna kako smo učinili pravu stvar jer donosimo jednu prvoklasnu predstavu, kazala je ravnateljica šibenskog kazališta Maja Trlaja.
Redatelj Dražen Ferenčina, koji je u šibenskom kazalištu postavio i “Pir malograđana”, istaknuo je kako mu je irski dramatičar Martin McDonagh, bio pravo otkriće.
-McDonagh mi je jedan od dražih pisaca iako moram priznati kako sam ga kasno otkrio. On je ostvario strelovitu međunarodnu karijeru tek kada je počeo pisati o ljudima i kraju iz kojeg dolazi, o zapadnoj Irskoj. Za Ljepoticu iz Leenanea dobija nagradu za najboljeg mladog pisca. Priča je to koja govori o, može se reći, vrlo brutalnom odnosu između majke i kćeri. Na prvi dojam ćemo reći da je majka ta koja terorizira kćer, ali to je samo na prvi dojam. Cijelo vrijeme nas pisac iznenađuje raznim obratima i taman kada pomislite da znate na čijoj ste strani i tko je dobar, a tko loš, u sljedećoj sceni pisac vas demantira, istaknuo je Ferenčina dodajući kako, iako je riječ o surovoj priči i tragičnim sudbinama, u predstavi ima i briljantnog humora.
U ulozi kćeri Maureen Folan je šibenska glumica Franka Klarić, a njenu majku Mag glumi Biserka Ipša.
-Žena koju glumim blizu je 40-ih. Neostvarena je u mnogočemu, među ostalim i u ljubavi. K tomu je i djevica, što je vjerojatno također jedan od uzroka njenih psihoza. Emocije drži u sebi i onda one eksplodiraju, kazala je Franka Klarić o svojoj ulozi.
Biserka Ipša je istaknula kako je u pozadini kompliciranog odnosa majke i kćeri zapravo usamljenost.
-Priča o mojoj Mag, kao uostalom i o njenoj kćeri, priča je o usamljenosti. Ona je u stalnom sukobu i ratu s kćeri. Zapravo, one uopće ne razgovaraju. Obje su zatvorene u sebe. To je stvarno sjajno napisan komad i zato mislim da će pola publike plakati nad sudbinom kćeri, dok će druga polovica reći „pa nije ta stara tako loša“.
Patoa u kojeg se Maureen zaljubi, glumi Jakov Bilić, a njegovog mlađeg brata Raya, splitski glumac Bojan Brajčić. Kostimografkinja je Sara Lovrić Caparin, scenograf Branko Lovrić Caparin, autor glazbe Igor Karlić, a scenskog pokreta Alen Čelić.
Nakon sutrašnje premijere, predstava “Ljepotica iz Leenanea”, bit će izvedena u subotu 22. i nedjelju, 23. travnja s početkom u 20 sati.

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI