Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
POLITIKA / UKRATKO
Nešto je pošlo u krivo (foto zajezd.cz)

Pomorsko loše:
Rat za Zlatni rat, na Bene iz sjene

Nešto je pošlo u krivo (foto zajezd.cz)

Eto, nakon jučerašnje incidentne Odluke o davanju koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja plaže na dijelu k.o. Bol, predio Zlatni rat, Općina Bol koju je donijela splitsko-dalmatinska Županijska skupština na incidentnoj sjednici na kojoj je usput i premlaćen jedan novinar, javio se svojom reakcijom i Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH.

Učinio je to vjerojatno kako bi u predizborno vrijeme umanjio štetu po svoju matičnu stranku HDZ nastalu tim događajem, a po kojemu je u Županijskoj skupštini vladajući HDZ s partnerima iz Kerumovog HGS-a i HČSP-a 15-godišnju koncesiju na najpoznatiju hrvatsku plažu dodijelio poduzeću Sport B iz Zagreba, tvrtki bez zaposlenih i s gotovo nikakvim godišnjim prihodima, kako se ističe u medijima (poveznica na registar tvrtki).
Taj rat za Zlatni rat izazvao je golemi bunt na Braču ali i ogorčenost drugdje u priobalnoj Hrvatskoj, gdje je nakon ovog i niza sličnih odluka lokalnih političara sve vidljiviji mehanizam mutnih razdioba lokalnih najvrijednijih resursa – plaža i pomorskog dobra.

Plenković ‘izražava žaljenje’

– Vezano uz jučerašnju odluku Skupštine Splitsko-dalmatinske županije o davanju koncesije za gospodarsko korištenje plaže Zlatni rat u Bolu na Braču, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković naložio je Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture žurno provođenje upravnog nadzora. Cilj je upravnog nadzora utvrditi zakonitost i pravovaljanost postupka dodjele koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja plaže za obavljanje turističkih, trgovačkih i ugostiteljskih djelatnosti na dijelu k.o. Bol, predio Zlatni rat, Općina Bol – vele u Vladi RH.
Kako nastavljaju, ujedno predsjednik Vlade Andrej Plenković ‘izražava žaljenje i osuđuje incident u kojem je ozlijeđen gospodin Siniša Vickov, novinar radio postaje Brač’.

Zlatni rat zlatna koka (foto Vlada RH)

Podsjetimo, novinara Vickova su premlatila dva zaštitara tvrtke Pit Bull koje je Županija angažirala da ‘čuva sjednicu’ od nekoliko prosvjednika s otoka Brača. Osim što je skandalozna već i činjenica da se na sjednicama Županijske skupštine vlast ‘izabrana od naroda’ brani od tog istoga naroda koji ju je izabrao zaštitarima, upravo je alarmantan i tragičan napad na teško ozlijeđenog novinara, kojemu nisu dopustili da obavlja svoj posao i izvještava zainteresiranu javnost o tom događaju.
Koncesionarima iz tvrtke za koju neki mediji tvrde kako je povezana s visoko pozicioniranim HDZ-ovcima i tzv. obavještajnom zajednicom, na 15 godina je servirano 119283 m2 mora i obale, kojom je donedavno upravljalo lokalno bolsko komunalno poduzeće, čiji bi radnici sad mogli ostati bez posla, vele. Za koncesiju su se izuzev spomenute Sport B tvrtke natjecali i Kamen sreće i Grabov rat iz Bola, te Auro Bol iz Velike Gorice.  Spomenuta odluka je ovdje: 35.Prijedlog odluke o davanju koncesije na pomorskom dobru k.o. Bol, predio Zlatni rat, Općina Bol.

Pripuštene i splitske Bene

Nekako u sjeni je prošla jedna druga odluka koja je na istoj sjednici donešena jučer: ona o dodjeli slične koncesije za plažu i prateće sadržaje u uvali Bene u Splitu, na sjevernoj obali marjanskog poluotoka. Dodijeljena je tvrtki National d.o.o. iz Splita (poveznica) za koju se kao odgovorna osoba navodi Nikola Matić (vidi.Prijedlog odluke o davanju koncesije na pomorskom dobru k.o. Split predio uvala Bene Grad Split)
Kako smo nedavno pisali na Trisu (vidi poveznicu), uvalom Bene je dugi niz godina upravljao Željko Kerum neposredno ili posredstvom tvrtki u kojoj su vlasništvo imali njegova nevjenčana supruga ili njezin brat. Kako se Benama upravljalo proteklo desetljeće vidljivo je danas: sve je zapušteno, derutno i neugledno.

Uvala Bene – Sezona može početi (foto TRIS/G. Šimac)

Ipak, tvrtke Uvala Bene,  te tvrtka Krušćica su se također natjecale za ovu koncesiju, a obje se dovode u vezu sa svojtom Ž. Keruma.
No nisu je dobili, nego spomenuta tvrtka National.  Zanimljivo je kako se direktor te tvrtke spominje i kao vlasnik jedne trgovine u Kerumovom shopping centru Joker, a jednako tako ga se može naći i kao odgovornog u tvrtki Prokurator iz Splita. Ta se tvrtka pak može naći kao jedna od angažiranih u Kerumovoj predizbornoj kampanji 2013. godine (poveznica).

Voda do ušiju, plaža do Zagreba

Među rijetkima koji su reagirali nakon spomenutih odluka o dodjeli koncesija je, izuzev dijela mještana Bola, stranka Pametno.
– Zlatni rat u Bolu je jedna od najpoznatijih hrvatskih plaža i žalosno je s kojom arogancijom su tu plažu ‘prodali’ HDZ i HGS u Splitsko – dalmatinskoj županiji i to tvrtki koja ne bilježi nikakve poslovne rezultate ni zaposlene. To je posljednji udarac ‘po babi i po stričevima’ i kap koja je prelila čašu. Vrijeme je da građanska Hrvatska zaustavi takvu bahatost pojedinih političara, zaključuju u stranci Pametno.
– Plaže pripadaju građanima i tako će i ostati. Kod dodjele dugoročnih koncesija na prirodna dobra moramo postaviti jasne kriterije. Gospodinu Kerumu i gospodi iz HDZ-a poručujem da ćemo osobno predvoditi prosvjed, kakav su već gledali na Prvoj vodi i kada su im upravo građani pomrsili njihove nemoralne planove – istaknula je Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno i kandidatkinja za gradonačelnicu grada Splita.
Upozorenja oko netransparentnog i mutnog upravljanja pomorskim dobrom (odnosno pomorsko loše) u Hrvatskoj, jednim od najvrijednijih resursa, uzaludno se ponavljaju već odavno (vidi Tris).
No, kao i u slučajevima drugih nepravilnosti, građani reagiraju tek kada im voda dođe do ušiju ili im plaža ode do Zagreba.

Nešto je pošlo u krivo (foto zajezd.cz)

Tags: , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI