Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
KULTURA
Finalne izložbe projekta “Janje moje malo”

Finalne izložbe projekta “Janje moje malo”

Višemjesečna serija izložbi Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije) temeljenih na kolekciji Kontakt i posvećenih Mladenu Stilinoviću, završava se posljednjom, šestom epizodom sastavljenom od tri grupne izložbe.

U utorak 11. travnja, od 19 do 21 sati otvaraju se izložbe Tine Gverović i Siniše Ilića Kolaž s autoputa u stanu Softić te Borisa Cvjetanovića, Milice Tomić i Želimira Žilnika u Galeriji Nova.
U srijedu, 12. travnja u 19 sati otvara se velika grupna izložba u HDLU-u uz performanse umjetnika Tima Etchellsa, Sanje Iveković, Borisa Ondreička, Jána Zavarskog, Vita Havraneka i Slavena Tolja. Kustosice projekta su Što, kako i za koga/WHW u suradnji s Kathrin Rhomberg, a izložbe su otvorene do 6. svibnja.

Kolaži s autoputa

Šesta epizoda kao finale višemjesečnog projekta Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije) bit će postavljena u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika (HDLU), te u dva ključna prostora iz prijašnjih epizoda – stanu Softić i Galeriji Nova.
Posljednja etapa projekta ne pokušava razriješiti ili dati odgovore na pitanja postavljena u prethodnim epizodama pa će stoga na pročelju, iznad ulaza u zgradu HDLU-a, posjetitelje na dan otvorenja, u srijedu 12. travnja, pozdraviti rad Upitnik kulturna situacija (U.F.O.) austrijskog umjetnika Júliusa Kollera, objavljujući otvorenost izložbe za različite interpretacije dok će rad Kolači Mladena Stilinovića pozivati na posjet galerijama na katu.
Mnogi radovi izloženi u prethodnim epizodama, poput skulptura češke umjetnice Márije Bartuszove ili plave linije ukrajinskog umjetnika Edwarda Krasińskog, biti će ponovo izloženi, ali u drukčijim konstelacijama.

Mladen Stilinović-Kolači

Za vrijeme otvorenja, u različitim dijelovima HDLU-a održat će se performansi umjetnika Tima Etchellsa, Sanje Iveković, Borisa Ondreička, Jána Zavarskog, Vita Havraneka i Slavena Tolja. Izložbene strukture u HDLU-u osmislio je umjetnik David Maljković u suradnji s arhitekticom Anom Bakić. Na izložbi otvorenoj do 6. svibnja biti će predstavljeni radovi šezdesetak umjetnika i umjetničkih kolektiva.
U stanu Softić, ovogodišnja predstavnica Hrvatske na venecijanskom Bijenalu Tina Gverović i beogradski umjetnik Siniša Ilić predstavljaju site-specific rad Kolaž s autoceste kojim preoblikuju prostorne odnose stana te stvaraju okolinu koja osporava ideju pripadanja ili nepripadanja određenom mjestu, kulturi, narodu.
Prošlost koja se nominalno projicirala u bolju budućnost, a koja je završila ratom biti će predstavljena u Galeriji Nova kroz radove beogradske umjetnice Milice Tomić, zagrebačkog fotografa Borisa Cvjetanovića i novosadskog redatelja Želimira Žilnika.
Izložba bilježi način na koji su se potisnuti ekonomski sukobi, pogoršani globalnom krizom i industrijskim trendovima 1970-ih i 1980-ih pretočili u nasilnu identitetsku politiku i oružani sukob u Jugoslaviji tijekom 1990-ih. Obje izložbe otvaraju se u utorak, 11. travnja od 19 do 21 sati.
Seriju izložbi Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačijeorganizirao je kustoski  kolektiv Što, kako i za koga/WHW i u suradnji s kustosicom Kathrin Rhomberg.

Victoria Lomasko, Autoportret u moskovskom pejzažu, 2017

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI