Neovisni novinarski portal
12.5.2021.
KULTURA
Četvrta i peta epizoda projekta Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije)

Četvrta i peta epizoda projekta Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije)

Četvrta i peta epizoda projekta Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije) započinju u petak i subotu, 17. i 18. veljače, otvorenjima pet izložbi te dvodnevnim seminarom na temu Što nakon kolekcioniranja na kojem će sudjelovati veliki broj međunarodnih kustosa i umjetnika.

Projekt Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije) temelji se na zbirci Kontakt, koja uključuje konceptualne, postkonceptualne i eksperimentalne umjetničke prakse iz središnje, istočne i jugoistočne Europe, te je zamišljen kao “izložba u vremenu” koja istražuje decentraliziranje formata izlaganja. Projekt je naslovljen prema radu konceptualnog umjetnika Mladena Stilinovića (1947-2016), sve epizode uključuju njegove radove, a u ovoj će biti izložen slavni ciklus Eksploatacija mrtvih. Venecijansko bijenale je prije nekoliko dana objavilo da će Stilinovićevi radovi biti izloženi i na ovogodišnjoj centralnoj izložbi te manifestacije.

Mladen Stilinović, Eksploatacija mrtvih, stan Softić

Četvrta epizoda sastoji se od dvije samostalne izložbe – Gorana Trbuljaka u Galeriji Forum i Josefa Daberniga u Galeriji Nova, grupnih izložbi u stanu Softić i Institutu za suvremenu umjetnost (ISU) te nove izložbe ostvarene u suradnji s Galerijom MK koja predstavlja mlađe umjetnike Anu Vuzdarić i Marka Gutića Mižimakova.
U petak 17. veljače otvaraju se izložbe u GMK, gdje mladi umjetnici Ana Vuzdarić i Marko Gutić Mižimakov predstavljaju svoj rad U.F.O. te u Institutu za suvremenu umjetnost gdje će biti predstavljena Posljednja futuristička izložba Kazimira Maljeviča, prvi put izložena u Beogradu 1985., videorad Stara kuća (2003.) libanonskog umjetnika Rabiha Mrouéa i nova umjetnička knjiga Gorana Trbuljaka. U ISU-u će se istom prilikom održati i lecture performance Nikolaj Punjin – davno mrtav slavan teoretičar ruske avangarde koji se ponovo pojavio 2011. godine kroz predavanje Maljevič i zapad.
U subotu 18. veljače otvaraju se izložbe u Galeriji Nova, Galeriji Forum i stanu Softić. Samostalna izložba austrijskog umjetnika i filmaša Josefa Daberniga u Galeriji Nova Prijedlog za New Kunsthaus, nije dalje razvijen osmišljena je posebno za Janje moje malo, promišlja na koje načine se umjetnost neprestano iznova oblikuje kroz društvene odnose, a polazi od proučavanja nove muzejske arhitekture i pitanja reprezentacije.

Goran Trbuljak, Ono što je pokazano manje je važno od toga zašto i kako je skriveno, Galerija Forum

U Galeriji Forum otvara se samostalna izložba Gorana Trbuljaka Ono što je pokazano manje je važno od toga zašto i kako je skriveno koja je strukturirana oko apstraktne slike Vlade Kristla iz 1961. godine iz ciklusa Pozitivi, vrhunskog primjera njegovog slikarskog pravca početkom 60-ih, koja je nepovratno oštećena kad je izbačena iz jedne privatne kolekcije, nakon što je umjetnik napustio ondašnju Jugoslaviju.

Za ovu epizodu stan Softić mijenja svoj karakter, te se u njemu kroz prekriven i razmješten namještaj i atmosferu odlaska gradi pozadina za radove koji se bave zatvaranjima političkih horizonata. Predstavit će se niz povijesnih radova koji postavljaju pitanja o medijskoj reprezentaciji i manipulaciji, kao što je fotografska serija Izborni sastanak (1975.) Iona Grigorescua o lažnim izborima u Ceausescuovoj Rumunjskoj ili videorad Opća opasnost (Sapunica) (1995.) Sanje Iveković. Kao naznaka nužnosti učenja iz revolucionarnih borbi izložba uključuje i malu sekciju partizanske umjetnosti (Kun, Marić, Kristl). U jednoj od soba stana nalazit će se i mala selekcija iznimnih slika turske umjetnice Gülsün Karamustafe iz 1970-ih, koje predstavljaju krvavu povijest ljevičarskih pokreta u Turskoj. U sklopu izložbe nalaze se i novi radovi Gorana Petercola koji se bave ponavljanjem i rekonstrukcijom odsustava i praznine. Pored navedenih radova, u stanu Softić predstavit će se radovi Júliusa Kollera, Jiříja Kovande, Ivana Kožarića, Katalin Ladik, Vlade Marteka, Neše Paripovića, Marka Ristića, Mladena Stilinovića i Svena Stilinovića.

Peta epizoda obuhvaća dvodnevni seminar naslovljen Što nakon kolekcioniranja koji će se održati u petak i subotu, 17. i 18. veljače, od 16 do 19 sati u Društvu arhitekata Zagreb. U razgovorima će sudjelovati kustosica i ravnateljica ljubljanske Moderne Galerije Zdenka Badovinac, ravnatelj Van Abbemuseuma iz Eindhovena Charles Esche, donedavna kustosica muzeja Guggenheim Abu Dhabi Reem Fadda, glavna kustosica moskovskog muzeja Garage Kate Fowle, te niz drugih kustosa i umjetnika: Katalin Ladik, Gülsün Karamustafa, Joanna Mytkowska, Manuel Pelmus, Nikolaj Punjin, Erzen Shkololli, Francoise Vergès, Goran Trbuljak

U utorak, 21. veljače, u suradnji s kustosom programa Kratki utorak, Ivanom Ramljakom, u kinu Tuškanac prikazat će se retrospektiva filmova Josefa Daberniga.

 

Projekt Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije) pokrenuo je kustoski kolektiv Što, kako i za koga/WHW  u suradnji s kustosicom Kathrin Rhomberg, a ciklus od predviđenih šest serija izložbi, započet je u studenom prošle godine.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI