Neovisni novinarski portal
7.5.2021.
HRVATSKA / POLITIKA
Milanović i Plenković kao dva rogata ovna na brvnu: Slažu se da se ne slažu…

Milanović i Plenković kao dva rogata ovna na brvnu:
Slažu se da se ne slažu…

Dva vječna rivala, premijer Andrej Plenković i šef države Zoran Milanović, još iz vremena kada su imali istog poslodavca u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, odlučila su verbalnim prepucavanjima zabavljati naciju do kraja svojih mandata. I danas se na toj relaciji razmjenjivala rafalna paljba. Plenković je u Saboru, komentirajući opaske predsjednika države o Stožeru civilne zaštite kao neustavnom tijelu, izjavio kako misli da je predsjedniku Republike dosadno. A Milanović mu je iz Rijeke poručio da je on davno prošao kroz ono što Plenković sada prolazi, pa mora biti da njega baš to frustrira. Očito, rivalitet se potencira svim raspoloživim sredstvima…

– Meni se čini da je njemu malo dosadno. Mislim da mu je strašno dosadno, jer toliko grintati i inzistirati na stvarima koje smo ovdje apsolvirali, nema drugog objašnjenja- govorio je danas pred saborskim zastupnicima premijer, pokušavajući obezvrijediti tvrdnje predsjednika države da je Nacionalni stožer civilne zaštite nekakvo neustavno paratijelo, što Plenković s indignacijom odbacuje. Ali, tako da diskvalificira samog šefa države. Iako bi zapravo morao priznati da je Stožer uveo izvanredno stanje i donosi izvanredne mjere, makar takvo stanje u Hrvatskoj nikad nije proglašeno. A za takvu razinu ovlasti Beroš, Božinović, Capak i ostali nemaju placet Sabora.

Na sve Milanovićeve primjedbe, pa i ono o tome kako se premijer boji Sabora, da mu se miješa u posao, Plenković , kako javlja N1, ima samo jedan odgovor: Dosadno mu je, strašno mu je dosadno.

Milanović, pak, svome starom znancu i kolegi iz diplomacije poručuje da ne brine, nije mu dosadno, kao dijete se volio igrati s drugom djecom, pa i sam, a danas kada je sam, piskara, uči, kada mu je dosadno uzme bicikl i ode na Sljeme.

Je li kojem od njih dosadno ili nije, ne znamo, ali znamo da nam je takav stil komuniciranja između najviših državnih dužnosnika- iritantan.

Više puta su razgovarali i “slažu se da se ne slažu” oko nekih tema, veli Plenković, interpretirajući primjedbe predsjednika države na rad Stožera na neprecizan, vrlo slobodan način. Ako netko misli da bi to što Stožer radi trebao raditi Sabor, onda taj ne zna ništa o tome što je operativni , a što zakonodavni rad, ocjenjuje premijer, iako šef države nije ni rekao da bi Sabor trebao obavljati posao Stožera, nego da bi trebao definirati njegove ovlasti i staviti ga u zakonski okvir.

– Nije on kritizirao mene nego funkciju. Koliko razumijem hrvatski, rekao je da je to sudbina posla, dakle nije moja krivnja, ali ne znam kako on stoji s hrvatskim. Potrebno je da Sabor kao predstavničko tijelo donosi odluke. Odluke mora donositi struka, za ovo više nema struke, ovo postaje farsa, gdje se pod fasadom struke, pogoduje sitnim interesima, ovog ili onog pajdaša- uzvraća bez rukavica Milanović premijeru koji misli da je njemu dosadno. Ne mogu reći, dodao je, da se on dosađuje, no ljudi koji šalju twittove su čudni. Pet puta smo razgovarali o tome, posljednji put kada je bio kod mene za mandat.

-Ponavljam- poručio je Milanović– bit ću grintavac, davno sam prošao stvari kroz koje on prolazi, možda ga to frustrira. Moramo voditi računa da Sabor pokriva sve stvari koje zadiru u ljudska prava, ovo nije proglašenje ratnog stanja, mi živimo u izvanrednom stanju za koje nitko nije dao odobrenje – zaključuje.

-Deset godina sam bio predsjednik SDP-a, predsjednik Vlade i sada predsjednik Republike, dopustite da nešto o tome znam i da nemam loše namjere. Govoriti da je nekome dosadno i da je tek shvatio što mu je posao je udar na posao, ne na mene. Njegove zadaće su ozbiljnije od mojih, ja to znam, sve sam to vidio- priznat će, čudeći se premijerovom twittu, ali ne precizirajući na koji se točno twitt te njegove opservacije odnose. Ne vjeruje, kazao je, da bi Plenković napisao takvu glupost, vjerojatno je to napisao neki jazavac iz njegovog ureda…

-I mene živcira što moram stajati na plus 30 i nositi odijelo, to dolazi s poslom. Nemaš pravo da te živcira- reći će Milanović i dodati kako dobro zna premijera i sve je ovo prošao, no zbog toga se ne osjeća nadmoćno.

Dva velika rivala hrvatske politike ne slažu se ni oko kninske proslave Oluje koju bi Milanović najradije preselio u Zagreb, a do tada bi je održavao na kninskoj tvrđavi, a ne na trgu kod željezničkog kolodvora.

-Što mu još treba, više para kao Jozefin Rimac? To je moja Vlada platila, ja sam na moljenje Rimac rekao da se nađu novci za to, ne znam ni tko je kninski gradonačelnik, ja govorim o tome da je kninska tvrđava kultno mjesto, ne grad Knin. Tvrđava na kojoj je razvijen barjak je mitsko mjesto, panhrvatsko mjesto. Ne mora biti 1000 ljudi, može biti 300, na kraju gospoda iz Vlade koja organiziraju će, ako žele, organizirati tu proslavu i u Čavoglavama. Onda možemo imati proslavu bilo gdje, Knin je 1991. bio ništa. Ja mogu organizirati separatnu proslavu s vojskom ali ne želim to- rekao je Milanović, a prenoi N1.

Kad kaže da je Knin 1991. bio ništa, objasnio je, želi reći da je to bila prašnjava željeznička postaja i tvornica šarafa, i da je Sinj tada bio Venecija za Kn in– ustrajao je na svojim slikovitim usporedbama.
Smatra da treba ići i u Grubore i odati počast ubijenima, jer se taj kriminal dogodio na hrvatskom prostoru gdje je hrvatska vlast trebala štititi život, imovinu i dostojanstvo stanovnika, ali “poskliznuli smo se na tom terenu”, rekao je, konstatirajući da se odlaskom u Grubore ne prlja Oluju , i vjerojatno će, poručio je, tamo otići ali ne 5. kolovoza.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI