Neovisni novinarski portal
27.7.2021.
KRONIKA 112
Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku zatražilo istražni zatvor za osumnjičene u slučaju Jadranska banka

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku zatražilo istražni zatvor za osumnjičene u slučaju Jadranska banka

Nakon ispitivanja četvero osumnjičenih za gospodarski kriminal u Jadranskoj banci, Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je istragu i zatražilo je da se osumnjičenicima odredi istražni zatvor zbog  “postojanja osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke”.

Četvero osumnjičenih za gospodarski kriminal u Jadranskoj banci: bivši predsjednik Uprave Jadranske banke Ivo Šinko, potpredsjednica Uprave banke Marija Trlaja, član Uprave Mirko Goreta te Nikola Žnidarić,  jutros su privedeni na ispitivanje u Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku nakon kojeg je zamjenik županijske državne odvjetnice Emilio Kalabrić donio rješenje o provođenju istrage zbog osnovane sumnje da je prvo troje osumnjičenih počinilo kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, a četvrtoosumnjičeni Žnidarić ih je poticao na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju.
Kako u svom priopćenju navodi Županijsko državno odvjetništvo “postoji osnovana sumnja da su od 28. kolovoza 2009. do 27. lipnja 2013. u Šibeniku, prvoosumnjičeni predsjednik uprave banke, drugoosumnjičena zamjenica predsjednika uprave te banke, trećeosumnjičeni član uprave iste banke, na traženje i nagovor četvrtoosumnjičenog direktora trgovačkog društva iz Čakovca; s ciljem pribavljanja znatne protupravne imovinske koristi tom društvu; protivno čl. 2. Općih uvjeta kreditnog poslovanja počinili spomenuto kazneno djelo. Naime, navedenim člankom je propisano da se kredit ne može odobriti niti isplatiti bez prethodnog provođenja analize i mišljenja nadležnih stručnih službi banke kao i bez postojanja analize i prethodnog upisa adekvatnih instrumenata osiguranja povrata kredita”.
Osnovano se sumnja da su Šinko, Trlaja i Goreta, navodi Županijsko državno odvjetništvo, s trgovačkim društvom Nikole Žnidarića sklopili dva ugovora o okvirnom kratkoročnom revolving kreditu kao i veći broj dodataka tim ugovorima te ugovor o faktoringu iako su znali da su založene nekretnine tog društva znatno manje vrijednosti od one navedene u zaprimljenim elaboratima o procjeni i da ne sadrže njihovu stvarnu vrijednost te protivno metodologiji za odobravanje otkupa nedospjelih potraživanja (faktoringa) te da trgovačko društvo ima kreditnu sposobnost manju od propisane kao i manji koeficijent likvidnosti.
” Osnovano se sumnja da su odmah nakon toga odobravali isplate, a po dospijeću kredita; premda nisu vraćane mjesečne rate kredita; svojim odlukama neosnovano odobravali odgodu vraćanja kredita i za dane kredite i faktoring sklapali dugoročne ugovore o kreditu, iako su znali da je Odlukom o zabrani odobravanja kredita s jednokratnim dospijećem zabranjeno odobravanje, prolongiranje i reprogram kredita s jednokratnim dospijećem svih klijenata banke. Ujedno znali su da sukladno čl. 49. Kreditne politike banke, banka ima pravo otkazati plasman te ga proglasiti u cijelosti dospjelim ukoliko klijent ne podmiruje svoje obveze prema banci u roku dužem od tri mjeseca.Temeljem sklopljenih ugovora, dodataka ugovorima i faktoringa, na opisani su način trgovačkom društvu pribavili protupravnu imovinsku za isplaćeni iznos od 35.379.008,26 kuna, a banci prouzročili štetu za iznos isplaćenih kredita i pripadajućih kamata u ukupnom iznosu od 42.564.000,00 kuna.”, stoji u priopćenju Županijskog državnog odvjetništva.

Goreta i Šinko – privođenje (Foto: Tris/I. B.)

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI