Neovisni novinarski portal
17.6.2021.
EKOLOGIJA / POLITIKA
Zastupnik Željko Glasnović s eko-aktivistima : Ne ekocidu, ali uvijek “Za dom spremni”

Zastupnik Željko Glasnović s eko-aktivistima :
Ne ekocidu, ali uvijek “Za dom spremni”

Ekološka kulisa, strah od gradnje plisnke termoelektrane na Peruči i Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici, poslužili su saborskom zastupniku dijaspore Željku Glasnoviću za novu neofašističku eskapadu nasred Trga bana Jelačića. Nema straha od sankcija...

Kakve veze ima saborski zastupnik dijaspore Željko Glasnović s ekološkim pokretima? Zapravo nikakve. Osim što je iskoristio istu „pozornicu“, Trg bana Jelačića, na kojoj su prosvjedovali pripadnici dalmatinskih ekoloških udruga da bi digli glas protiv Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici i protiv plinske  termoelektrane u Hrvacama. No, prosvjednici su ostali u sjeni novog neofašističkog ispada i to jednog saborskog zastupnika koji je okupljene građane podučio da „svi moramo biti za dom spremni“.

Nije to bio nikakav masovni prosvjed, ali sasvim dovoljan da skrene pažnju javnosti a upravo je to ono što treba radikalno desnom zastupniku Glasnoviću. Da bi po tko zna koji put prozvao „redizajnirane komuniste“, neizbježne, svepristutne udbaše i , kako je rekao, „perverzno policijsko plemstvo“ kao odgovorno za Hrvatsku kakva je danas.

– Rekao bih samo ovo: Bog i Hrvati, svi moramo biti za dom spremni – klicao je Glasnović, a onda, kao da se tek prisjetio povoda okupljanju dodao: Recimo „ne“ ekocidu u Cetinskoj krajini.

Zanimljiv ekološki prosvjed, već i po tome što su mu u prvom planu, umjesto eko-aktivista i izravno ugroženih stanovnika , bili zadrti ustašofili. A da bi građani shvatili kako se ipak radi o zaštiti okoliša i zdravlja građana, a ne o udbašima, komunistima i masonima, pobrinuo se organizator peticije protiv plinske termoelektrane u Hrvacama,  Željko Domazet, koji je upozorio da tajni investitori u sprezi s lokalnom i državnom vlašću spremaju građanima ekocid.

– Nećete gospodo, nećete u mom dvorištu graditi tvornicu smrti, nećete nas i sve žitelje hrvatačkog kraja osuditi na život u strahu od kiselih kiša, kancerogenih spojeva, otrovnih voda, nećete sagraditi ‘tvornicu smrti’-  termoelektranu na plin-  uzvikivao je Domazet.

– Uzeli ste nam sve, ali dušu i srce nećete, za čistu vodu i čisti zrak borit ćemo se- poručio je .

Izgradnja Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici izravna je prijetnja okolišu i pitkoj vodi kojom se snabdijeva stanovništvo Dalmacije,  a to znači i prijetnja zdravlju i opstanku ljudi na tom području. Prosvjednici su upozorili da bi takav Centar u Lećevici raselio i ono malo tamošnjih žitelja te da je dokumentacija  krivotvorena, a studije, kako ona iz 2005. tako i ona iz 2016. predviđaju zagađenje prirodnih podzemnih vodotokova Krke i Jadra.

S druge strane, plinska termoelektrana na Peruči ekološki bi trajno devastirala područje uz rijeku Cetinu, onemogućila razvoj poljoprivrede, ruralnog turizma i uopće razvojne perspektive toga kraja, čulo se s prosvjeda na Trgu bana Jelačića.

Njihove su poruke, nažalost, ostale u sjeni nove parade neofašizma koja u Hrvatskoj, sve je očitije, prolazi redovito nekažnjeno.

Pa i kada američki State Department upozori Hrvatsku na probleme kršenja ljudskih i manjinskih prava te visoku razinu korupcije, premijer Andrej Plenković nimalo se ne zabrinjava jer je „niz područja ocijenjen pozitivno“. A područja koja se u Izvješću za 2016. spominju kao problematična, i ranije su tako od State Departmenta percipirana. Dakle, što bi rekli u hrvatskoj Vladi, ništa novo ni ozbiljno…

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI