Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
EKOLOGIJA / UKRATKO
Kanjoj rijeke Krke (foto NP Krka)

NP Krka:
Radionica za odrasle ‘Znanjem do očuvanja’ najesen – zbog radova

Kanjoj rijeke Krke (foto NP Krka)

Kanjon rijeke Krke (foto NP Krka)

Projekt ekoloških radionica i predavanja za odrasle Znanjem do očuvanja – koji se tradicionalno odvija u ožujku, mjesecu u kojemu obilježavamo tri za zaštitu prirode važna datuma, u cilju poticanja razvoja svijesti o potrebi razvrstavanja, ponovnog korištenja i recikliranja – odgođen je za jesen, javljaju iz Nacionalnog parka Krka.

– Javnost će na vrijeme biti upoznata s terminima i rasporedom održavanja tih radionica, koje su slobodne za sve zainteresirane. Projekt Znanjem do očuvanja odgođen je zbog radova u ispostavi Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ u Skradinu, koji su počeli ove zime a čiji se dovršetak očekuje početkom travnja. Radovi u Ispostavi Skradin obuhvaćaju rekonstrukciju prizemlja, u kojemu se do sada nalazila suvenirnica s trima prodajnim mjestima. Rekonstrukciji se pristupilo radi jednostavnijeg protoka posjetitelja i lakšeg pružanja informacija o Parku, ali i zbog smanjenja gužvi koje su se stvarale zbog ukrcaja na brod za Skradinski buk – ističe Krešimir Šakić, ravnatelj NP Krka.
Rekonstrukcijom će se, kako kažu, optimizirati korištenje prostora u prizemlju Ispostave, u kojemu će posjetiteljima biti na raspolaganju recepcija s kružnim protokom s osam prodajnih i informacijskih mjesta.

Bilušića buk u NP Krka (foto NP Krka)

– Kretanje posjetitelja bit će jednosmjerno, od postojećeg ulaza u Ispostavu Skradin preko kružnog prodajnog pulta prema novouređenom izlazu. Na taj način ubrzat će se prodaja ulaznica za NP „Krka“ a posjetitelji će imati više vremena za obilazak znamenitosti u Skradinu. Multimedijska i izložbena dvorana na prvome katu ispostave u Skradinu i dalje će se koristiti kao edukacijski i prezentacijski prostor. Ukupni troškovi investicije uređenja prizemlja iznose 405.185 kn, a JU „NP Krka“ pokrila ih je vlastitim sredstvima. Optimizacija prostora Ispostave Skradin i uređenje pristupnih cesta prema Lozovcu i Skradinskom buku, kao prva faza projekta odgovornog upravljanja posjetiteljima, nastavit će se u proljeće a završiti izgradnjom dodatne infrastrukture u sljedećim godinama – veli ravnatelj Šakić.
Inače, kako ističu na internetskim stranicama NP Krka , trenutno je zbog uređenja zatvorena prometnica od Lozovca do Skradinskog buka, pa posjetitelji na toj lokaciji mogu ući samo poučno-pješačkom stazom (875 m). Ispostava u Skradinu zatvorena je zbog radova, a po ulaznice i informacije se može otići na recepciju koja se nalazi na mostu u gradu Skradinu. Zbog radova zatvoren je i Eko kampus Puljane, ističu u NP Krka.

Skradinski buk (slapovi) (foto NP Krka)

 

 

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI