Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
KRONIKA 112
Goreta i Šinko - privođenje (Foto: Tris/I. B.)

Istraga:
Šinko, Goreta i Trlaja oštetili Jadransku banku za 42,5 milijuna kuna

Goreta i Šinko - privođenje (Foto: Tris/I. B.)

Goreta i Šinko – privođenje (Foto: Tris/I. B.)

Četvero osumnjičenih za gospodarski kriminal u šibenskoj Jadranskoj banci privedeni su na ispitivanje u Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku.

Nakon noći provedene u pritvorskoj jedinici Policijske uprave, službenim policijskim vozilom su u pritvor Županijskog suda prvi privedeni Ivo Šinko, bivši predsjednik Uprave Jadranske banke, te član Uprave Mirko Goreta.  Uskoro će im se pridružiti i potpredsjednica Uprave Jadranske banke Marija Trlaja te Nikola Žnidarić, koji je jučer uhićen u Čakovcu.
Policijska uprava Šibensko-kninska jutros je izvijestila kako je dovršeno kriminalističko istraživanje nad 70-godišnjakom, 57-godišnjakinjom i 46-godišnjakom osumnjičenim za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i nad 67-godišnjakom osumnjičenim za poticanje na počinjenje ovog kaznenog djela. Pored njih, utvrdila je policija,
 i trgovačko društvo sa sjedištem u Čakovcu je odgovorno za kazneno djelo Zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.
– Provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su osumnjičeni, kao članovi Uprave banke sa sjedištem u Šibeniku, i to 70-godišnjak kao predsjednik Uprave, 57- godišnjakinja kao zamjenica predsjednika Uprave i 46-godišnjak kao član Uprave, na poticaj osumnjičenog 67-godišnjaka, kao odgovorne osobe trgovačkog društva odobrili isplatu dva nenamjenska kredita i jednog faktoringa prema trgovačkom društvu iz Čakovca u iznosu od 35.379.008,26 kuna – stoji u priopćenju koje potpisuje glasnogovornica PU Šibensko-kninske Marica Kosor.
 Djela su počinili  u više navrata u razdoblju od 28. kolovoza 2009. do 27. lipnja 2013., kako navodi policija,  ‘suprotno pravilima bankarskog poslovanja, odnosno, proceduri odobravanja kredita propisanoj internim aktima te banke, bez prethodnog provođenja propisanih analiza i mišljenja nadležnih stručnih službi banke, kao i bez postojanja adekvatnih instrumenata osiguranja’.
Nakon proteka prolongiranih rokova vraćanja kredita, tvrtka iz Čakovca nije plaćala rate. Šinko, Goreta i Trlaja su tako na štetu banke omogućili tvrtci stjecanje protupravne imovinske koristi u ukupnom iznosu glavnice kredita i pripadajućih kamata od 42.564.000,00 kuna.

Ulazak u pritvor Županijskog suda

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI