Neovisni novinarski portal
21.10.2021.
KULTURA
Tvrđava sv. Ivana: Završena arheološka istraživanja

Tvrđava sv. Ivana:
Završena arheološka istraživanja

Na tvrđavi sv. Ivana (Tanaji) danas su predstavljeni rezultati arheoloških istraživanja prve faze u projektu njene revitalizacije. Iako nalazi, kako su kazali arheolozi, nisu spektakularni riječ je o jedinstvenom istraživanju u Hrvatskoj. Sv. Ivan bit će obnovljen do rujna 2019., no ostaje pitanje hoće li na njemu i tada stršiti odašiljač.

– Ako izuzmemo tvrđavu Barone, na kojoj smo imali djelomična istraživanja, ovdje smo prvi put u Hrvatskoj bili u poziciji da, nakon više desetljeća, istražimo detaljno jedan bastionski sustav iz 17. stoljeća. Rezultati nisu tako spektakularni međutim oni pokazuju put kako dalje raditi. Ovo će, po svoj prilici, biti školska utvrda u Hrvatskoj koja će donositi podatke za daljnja istraživanja na takvim lokalitetima. Na tvrđavi je projektom planiran i arheološki kamp koji će također donositi nove podatke, kazao je Ivo Glavaš iz šibenskog Konzervatorskog odjela.
– Ovo su jedinstveni istražni radovi i jedinstveno iskopavanje tijekom kojih smo potvrdili dio sadržaja tvrđave poput barutane, koja je jedini sačuvani izvorni objekt na samoj tvrđavi. Dodatnim istraživanjima i kroz arheološku školu vjerojatno ćemo potvrditi i nalaz izvornog pomoćnog ulaza. Potvrđeno je i nekoliko detalja sa starih kartografskih prikaza i nekoliko noviteta vezanih uz glavni ulaz, dodao je Glavaš.
Voditeljica arheoloških radova Helena Nodilo istaknula je kako je istraživanjima uglavnom potvrđeno sve ono što se o tvrđavi već znalo iz povijesnih izvora.
– Otkrivena je početna točka ili ‘nulta’ faza utvrđivanja brda. S te početne točke sada se može pratiti čak tri faze razvoja utvrde te uočiti dva različita načina gradnje. U podnožju tvrđave istražili smo srednja kliješta i sjeverozapadni polubastion, istaknula je Nodilo.

Dio otkrivenih i otkopanih elemenata tvrđave, kako je rečeno na konferenciji, sada treba uklopiti u izvedbeni projekt revitalizacije tvrđave sv. Ivana, kako bi se oni mogli prezentirati, budući da cijelo područje tvrđave neće biti iskorišteno za nove sadržaje. To otvara mogućnost za nova istraživanja i nakon završetka projekta revitalizacije koji je predviđen za rujan 2019.
– I treća šibenska tvrđava, biser iz niske grada krenula je u svoju revitalizaciju s  41 milijun kuna europskog novca. Projekt je počeo na vrijeme i zato se nije za čuditi što su arheolozi imali mogućnost da se posvete svom radu, a ne da rade pod pritiskom javnosti i investitora. Sada nam slijedi provedba natječajna, a implementacija projekta je 30 mjeseci i mi točno znamo kada će tvrđava biti završena i kada će se stvoriti preduvjeti međusobnog povezivanja tvrđava kao novog elementa u atraktivnosti Šibenika kao turističke atrakcije, kazao je gradonačelnik Šibenika Željko Burić.
Što se tiče odašiljača na tvrđavi, Burić je kazao kako grad nastavlja razgovore s tvrtkom Odašiljači i veze kako bi se pronašlo rješenje, a u samom projektu revitalizacije već je osiguran dio novca za njegovo uklanjanje.
–  Jedno je sigurno, odašiljač je potpuno legalan i na legalan i zakonit način ćemo pokušati doći do dogovora ali ako bude potrebno u razgovore ćemo uključiti i Vladu RH, kazao je Burić.
 

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI