Neovisni novinarski portal
31.7.2021.
KRONIKA 112
Tomo Horvatinčić ulazi u sudnicu (Foto: Tris/H. Pavić)

Ponovlja se suđenje Tomi Horvatinčiću, sutkinja se žali na medijski linč

Tomo Horvatinčić ulazi u sudnicu (Foto: Tris/H. Pavić)

Tomo Horvatinčić ulazi u sudnicu (Foto: Tris/H. Pavić)

Na Općinskom sudu u Šibeniku danas je započelo ponovljeno suđenje zagrebačkom poduzetniku Tomi Horvatinčiću (69),  zbog izazivanja prometne nesreće od 16. kolovoza 2011. godine, kada je svojom 15-metarskom jahtom Santa Marina s uključenim automatskim pilotom u punoj brzini od 26,4 čvora u blizini Primoštena pregazio 12-metarsku talijansku jedrilicu Santa Pacienca i na licu mjesta usmrtio nautičare iz Padove, supružnike Marineldu Patel Salpietro (61) i Francesca Salpietra (63).

Tomi Horvatinčiću sudi isto sudsko vijeće Općinskog suda koje ga je u studenom 2015. godine već proglasilo krivim i osudilo na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i osam mjeseci. O žalbi DORH-a i Horvatinčićevih odvjetnika odlučio je krajem prošle godine Županijski sud u Zadru, te je presuda zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka ukinuta i predmet je vraćen na ponovno suđenje.


– Časni sude, izražavam žaljenje i sućut obitelji. Žao mi je što se sve ovo oteže već šest godina. Pokušao sam s djecom poginulih postići dogovor oko obeštećenja, ali neuspješno. Što se tiče moje odgovornosti za kazneno djelo za koje sam optužen, smatram da nisam kriv – ponovio je Horvatinčić i na početku novoga suđenja.
Opunomoćenik obitelji Salpietro Ognjen Frangeš je kazao da smatraju da je Horvatinčić jedini i isključivi krivac nesreće u kojoj su smrtno stradali njihovi roditelji.
– Što se tiče njegovih navodnih ponuda za obeštećenje, nikada se nisu dogodile. Okrivljenik je u javnosti više puta govorio da nudi milijun eura odštete, međutim tih milijun eura je polica obveznog osiguranja koju mora imati svako registrirano plovilo. Nudio je ‘nek vam moj osiguravatelj isplati’, a isto tako je osiguravatelju rekao da on nije kriv, tako da od isplate nije moglo biti ništa.  Ništa konkretno drugo nije ponudio, osim dopisa jednog zagrebačkog odvjetnika koji je sudjelovao u postupku, a koji se svodi na to da bi trebalo pronaći nekakvo za obije strane prihvatljivo rješenje – rekao je Frangeš, spomenuvši i kako je Horvatinčić, naprotiv, na Trgovačkom sudu u Splitu tražio da mu djeca poginulih plate štetu nastalu na njegovu brodu.

Suđenje se nastavlja 30. ožujka

Općinska državna odvjetnica u Šibeniku Irena Senečić najavila je da će i u ponovljenom postupku dokazati kako je Horvatinčić počinio kazneno djelo izazivanja pomorske nesreće, s uključenom neizravnom namjerom, što  proizlazi iz dokaza priloženih optužnici i izvedenih tijekom prvog suđenja. Obrana, s druge strane, najavljuje da će Horvatinčić ovaj put biti oslobođen krivnje. Branitelj Branko Baica je rekao da je i u prethodnom postupku utvrđeno da zagrebački poduzetnik neposredno pred trenutak pomorske nesreće doživio sinkopu, kratkotrajni gubitak svijesti, te da nije mogao upravljati svojim postupcima ni biti odgovoran za njih, a da je zapravo neprimjerena reakcija Talijana dovela do tragedije. Suđenje se nastavlja 30. ožujka reprodukcijom CD-a sa simulacijama kretanja plovila napravljena prema podacima VST službe, te svjedočenjem voditelja radarske VTS službe Ivana Pavušića i vještaka medicinske struke, radiologa i neurologa.

Horvatinčić je u izjavi novinarima nakon suđenja ponovio kako je traženje odštete za njegov oštećeni gliser bio gaf osiguravateljske kuće, a da je on u pet navrata djeci poginulih nautičara nudio i da dalje nudi, bez obzira na ishod kaznenog postupka, odštetu u višestruko većem iznosu od onih koji se dosuđuju u ovakvim situacijama.

Maja Šupe: Proživjela sam medijski linč

Sutkinja Maja Šupe se, raspravljajući s državnom odvjetnicom i Horvatinčićevim braniteljima o povredama kaznenog postupka zbog kojih je predmet vraćen na ponovno suđenje, obrušila optužbama na novinare i novinarsku struku, bez da im je dala pravo na obranu.

– Na žalost u ovome postupku, tomu smo bili svi svjedoci, puno je netočnih činjenica u javnosti izneseno, a da ne pričam o tome da je raspravno vijeće, odnosno ja kao njegova predsjednica, proživjelo medijski linč, kao da se meni sudi, kao da sam ja optužena, kao da sam ja kriva za nešto. A mislim da je upravo tome pogodovalo to što mediji ne raspolažu s pravnim činjenicama, sa pravnim terminima. Unatoč tome oni izvještavaju o suđenju, a nisu educirani da prate kaznene rasprave. Tko se želi na pravi, objektivan način baviti pravosuđem, mislim da treba najprije, dragi novinari mislim na vas, biti educiran o materiji o kojoj iznosi mišljenje i stavove, a mislim da niste ni pozvani da ocjenjujete postupke, nego da samo vjerno prenosite što se događa na raspravi. Dakle, svakodnevno svega i svačega čitamo u novinama i gledamo na televiziji i to je nažalost uvijek krivo, nepotkrijepljeno činjenicama, a da ne pričamo o tome da sam ja osobno izvrijeđana, oklevetana, teško osramoćena, nanesena mi je velika velika šteta, ali evo ja se nakon ovih 27 godina rada smatram kompetentnom da provedem i ovaj kazneni postupak – rekla je sutkinja Šupe požalivši se da su svi koji su davali svoje mišljenje o ovom postupku i o njoj osobno to činili neobjektivno i nestručno.

Nadležnost ocjenjivanja njenog rada, ustvrdila je, ima Županijski sud kao viši sud, Vrhovni sud, Ministarstvo pravosuđa i Državno sudbeno vijeće.

– Novinari sigurno, uz dužno poštovanje, neće ocjenjivati kvalitetu moga rada – rekla je Šupe.

 – Sigurna sam da nitko od vas ne zna što je bitna povreda odredaba kaznenog postupka, pa se malo educirajte ako mislite pratiti kaznene rasprave – poručila je Maja Šupe novinarima koji su danas pratili raspravu u postupku protiv Tome Horvatinčića, koja se ponavlja zbog bitnih povreda odredaba kaznenog postupka, koje je odlučujući o žalbama utvrdio Županijski sud (ne novinari).

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI